19 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pitali smo Rada Bojovića šta valja pročitati

Izvor: Foto: RSE

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Pitali smo Rada Bojovića šta valja pročitati

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Pravnik, politički i građanski aktivista Rade Bojović ove sedmice preporučuje pet knjiga za vašu biblioteku. Mnogo je značajnih i omiljenih naslova da bi stali u ovu rubriku, stoga izdvaja djela koja su nedavno zaokupila njegovu pažnju.

Rade Bojović nekadašnji je koordinator crnogorskog antiratnog pokreta „Građanski odbor za mir“ i „Pokreta za Evropsku Nezavisnu Crnu Goru“. Politički je bio aktivan i kao osnivač i poslanik SDPCG, te tvorac kluba Pravedna Crna Gora. Takođe je bio član Upravnog odbora Matice crnogorske, Fonda za otvoreno društvo i CEDEM-a.


***


Roman "Bibliotekar" Marko Špadijer

Marko Špadijer je široj javnosti poznat kao publicista, dugogodišnji uspješni generalni sekretar Matice crnogorske i jedan od najaktivnijih zastupnika crnogorske državotvorne ideje iz krugova civilnog društva. Odnedavno i kao romanopisac. „Bibliotekar“ je roman koji svjedoči o političkoj, intelektualnoj i društvenoj klimi na Cetinju tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Iako je pisac fokusiran na cetinjska zbivanja i gradske ličnosti toga vremena, kroz cijeli roman se prepliću sudbinska crnogorska politička i istorijska pitanja čiji se teret osjeća i danas.

Autor je brižljiv posmatrač i hroničar cetinjskog duha u vremenu kada je istorijska Prijestonica izgubila svoj prvobitni politički sjaj i značaj. Špadijer nije imao ambiciju da napiše pretenciozno literarno štivo o prohujaloj intelektualnoj i političkoj cetinjskoj čaršiji. Naprotiv, radi se o knjizi koju je lako čitati i čije likove i događaje sa zanimanjem slijedite do kraja romana. Ko voli da osjeti duh autarkičnog cetinjskog društva u vremenu socijalističkog zanosa i da istovremeno opipa žilavost crnogorskih političkih podjela, trebalo bi da pročita i ova romansirana sjećanja.

Roman "Dnevnik o ništavilu" Jovan Nikolaidis

Jovan Nikolaidis je poznati crnogorski pisac, izdavač i dugogodišnji urednik časopisa za kulturu “PLIMAplus”. Jovan je odani pristalica otvorenog, multikulturalnog i solidarnog društva. U svom kratkom ali kontemplativnom i bolnom dnevničkom romanu, Nikolaidis piše o vremenu ništavila koje je poklopilo bivši jugoslovenski prostor. Besprimjeran zločin nad Sarajevom, rasute i izbjegličke sudbine, lavirinti ljubavi, prijateljstva i strahova, kao i činjenica da su »naši životi bjekstva«, provijavaju kroz ovu intrigantnu knjigu. Nikolaidisove ispovijesti svjedoče o vremenu koje ubija i degeneriše ljude, o odsustvu smisla i trijumfu ništavila, ali to ne znači da se pisac predaje društvenoj i političkoj nekrofiliji.

Temeljne ljudske vrline ne daju se poreći ni od strane apokaliptičke politike i korifeja smrti i prevare. “Dnevnik o ništavilu“ treba pročitati i zbog toga što valja shvatiti da ništavilo galopira čim najbolji puste najgore da odlučuju o ljudskim životima.

Monografija "Bog našeg nacionalizma" Boban Batrićević

Batrićević pripada najužem krugu kreativnih i javno angažovanih crnogorskih istoričara i jedan je od najdarovitijih predstavnika mlađe generacije. Njegova monografija “Bog našeg nacionalizma” je nekonvencionalna, pronicljiva i dokumentovana studija o korišćenju Njegoša u političke svrhe. O političkoj banalizaciji Njegoševog djela i ideologizaciji Njegoševe ličnosti, pisali su i do sada kredibilni autori, ali se Batrićević potrudio da sintetizuje predmetni istorijski period.

Tako da možemo pratiti političku divinizaciju i propagandnu upotrebu Njegoša u vremenu od knjaza Danila pa sve do današnjih dana. Ova knjiga, pored korektne interpretacije relevantne arhivske građe, zanimljiva je za čitanje i zbog vrcavog duha i jezičkog stila koji ne robuje normativnoj istoriografiji. Ko želi da opušteno čita ozbiljno štivo o kontinuiranoj političkoj manipulaciji i amblematičnoj upotrebi neodoljivog crnogorskog vladike i pjesnika treba da potraži ovu monografiju.

Monografija "Tito" Slavko i Ivo Goldštajn

Hrvatski istoričari Slavko i Ivo Goldštajn napisali su poštenu, pametnu i uravnoteženu knjigu o Josipu Brozu Titu. Ova ozbiljno dokumentovana monografija spada u za sada rijetke knjige o Titu koje su se svojom lucidnom mišlju izdigle iznad apologetske ili revizionističke interpretacije lika i djela bivšeg Predsjednika SFRJ. Goldštajnovi se nijesu libili da potenciraju krupne i unikatne domete Titove politike, baš kao što nijesu bježali od potrebe da se rasvijetle svi promašaji i detektuju tamne strane Titove biografije.

Za dobre poznavaoce Titove biografije, ali i njegove ukupne političke aktivnosti mnogi detalji i činjenice iz ove monografije biće poznati, ali će nesumnjivo cijeniti profesionalan i pošten pristup Slavka i Iva Goldštajna. U svakom slučaju, svi koji su shvatili da je Titova Jugoslavija bila neponovljivo nadmoćna politička zajednica, pored koje države nasljednice djeluju kao pigmeji izgubljeni u tropima savremene politike, trebaju pročitati ovu knjigu. A što se Tita tiče i autori ove knjige suštinski bi potvrdili pronicljivu ocjenu američkog istoričara Džona Fajna. Konstatujući heroizam Titove antifašističke borbe u II svjetskom ratu i višedecenijsko rukovođenje međunarodno respektabilnom višenacionalnom državom koja je, dok je trajala, bila prepreka balkanskim nacionalističkim varvarima, Fajn zaključuje da je Josip Broz »zaista bio izvanredna ličnost.«

Politička studija "Šta je populizam?" Jan-Verner Miler

Jan-Verner Miler je savremeni politički mislilac i teoretičar, autor niza inspirativnih studija, eseja i članaka. Njegov najnoviji rad u svom fokusu ima intrigantnu raspravu o modernom populizmu i njegovim destruktivnim posljedicama po otvoreno društvo i demokratiju.

Diskreditovana liberalna demokratija koju je udavio špekulantski kapitalizam širom je otvorila vrata populističkim pokretima. Godinama degenerisani politički sistemi širom svijeta u okolnostima stupidne desekularizacije i primitivizacije demokratije podstakli su stvaranje opasnih populističkih snaga i novih demagoških lidera.

Gnjila američka politika stvorila je Trampa, plitkoumni britanski populisti proizveli su bregzit, latinoamerička lijeva i desna lutanja ustoličila su Madura i Bolsanara, koruptivna socijaldemokratija utemeljila je Orbana, topljenje Ataturkovog nasljeđa učvrstilo je Erdogana, diskreditacija tradicionalnih politika u Italiji reanimirala je Berluskonija i oktroisala Salvinija, dok se iza lica ruske fasadne demokratije krije naličje Putinovog militarističko-pravoslavnog populizma. Istovremeno, na Balkanu je dominirajuća politika odavno pretočena u desperadorski populizam. Pritom, u Crnoj Gori je već dugi niz godina politika postala populistička groteska u kojoj vlast slavi mahom uzaludne pobjede, dok je opozicija samo regrutna baza za političko pozorište.

Ovu Milerovu studiju mora pročitati svako ko želi da razmisli kuda vodi politika koja želi da u ime izborne većine nacifikuje društvo, pritom postavljajući gaulajtere za čuvare tzv. narodne demokratije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR