11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eraković o napadima na reditelja i glumce predstave o Srebrenici: Politizovanje umjetnosti je čisti fašizam

Izvor: Screenshot

Kultura

Comments 0

Eraković o napadima na reditelja i glumce predstave o Srebrenici: Politizovanje umjetnosti je čisti fašizam

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski reditelj Blagota Eraković osudio je napade, prijetnje i uvrede na račun reditelja i glumaca predstave o Srebrenici, koja je nedavno izvedena u Beogradu. 

Predstava je premijerno izvedena 24. septembra, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, nakon čega u medijima i na društvenim mrežama kreću napadi na pozorišnog reditelja, pisca i novinara Zlatka Pakovića i glumce u njegovoj predstavi "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo", uz optužbe da je riječ o "antisrpskom pamfletu".

Eraković kaže da je svaki napad na umjetničko djelo napad na civilizaciju i ljude.

"To što neko politizuje umjetnost i zloupotrebljava je pa dođe do ovakvih situacija oko predstave o Srebrenici to je čisti fašizam, ja to drugačije ne mogu tumačiti. Užasavam se u najbukvalnijem smislu te riječi svakog napada na umjetničko djelo, jer je to napad na čovjeka i na njegove najsuptilnije i najdelikatnije osobine", kazao je Eraković za Antenu M. 

Ipak napominje da politika nikad ne može pobijediti kulturu.

Reditelju i glumcima predstave o Srebrenici poručuje: 

"Samo hrabro, sve je to plod nesuvislih, neznavenih, ostrašćenih ljudi, kako sam i rekao, klerofašista", kaže Eraković. 

Pijetnje i uvrede osudilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

NUNS u saopštenju ukazuje da su napadi na Pakovića i glumce započeli u medijima bliskim vlasti, a da su se potom preselili i na društvene mreže.

"Smatramo da su i ovi izlivi mržnje posljedica atmosfere nasilja i netrpeljivosti koju u našem društvu ponajviše kreira i podstiče vlast, ali i da su rezultat činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa jezivim zločinima koji su tokom devedesetih počinjeni u njeno ime", saopšteno je iz NUNS-a.

"Zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela, o napadima ćemo obavijestiti nadležne organe od kojih zahtijevamo da ispitaju sve okolnosti slučaja", istakao je NUNS u saopštenju.

Predstavom "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" obilježeno je 25. godina od genocida u Srebrenici, gdje su 11. jula 1995. snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Kako su autori naveli, to je prva pozorišna predstava u Srbiji koja u svoj epicentar stavlja važno pitanje za društvo u Srbiji danas - priznanje genocida u Srebrenici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR