14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikolaidis: Ako Otvoreni Balkan zaživi nezavisnost Crne Gore postala bi prazna ljuštura

Kultura

Comments 0
Na FCJK promovisana knjiga Andreja Nikolaidisa - Hronika propasti

Nikolaidis: Ako Otvoreni Balkan zaživi nezavisnost Crne Gore postala bi prazna ljuštura

Autor: Antena M

  • Viber

U svečanoj sali Fakulteta za crnogorski jezik i književnost promovisana je najnovija knjiga jednog od najznačajnijih crnogorskih i južnoslovenskih pisaca Andreja Nikolaidisa.

Kako je saopšteno, knjiga "Hronika propasti" sadrži izabrane kolumne koje pretežno prate i analiziraju društvene procese pokrenute pojavom litija u Crnoj Gori.

Kolumne su prvobitno objavljene u crnogorskim i regionalnim medijima u protekle dvije godine, a knjiga je objavljena u izdanju Shura publikacije iz Opatije.

Moderatorka promocije Sanja Orlandić ukazala je na paradoksalnu činjenicu da knjiga koja se u najvećoj mjeri odnosi na crnogorske društvenopolitičke teme u protekle dvije godine nije objavljena u Crnoj Gori te upitala Nikolaidisa da prokomentariše okolnosti koje su dovele do publikovanja ove knjige i to što se u svojim tekstovima pored Crne Gore ponajviše bavi i problemima Bosne i Hercegovine.

Nikolaidis je osvrćući se na sličnosti Crne Gore i BiH, odnosno izazove pred kojima se ta društva nalaze, konstatovao kako imati ignorantski odnos prema BiH danas znači imati ignorantski odnos prema Crnoj Gori śutra.

„Ako padne BiH, pašće i Crna Gora“, istakao je Nikolaidis.

Na pitanje kakav je odnos međunarodne zajednice i nevladinog sektora prema aktuelnim negativnim trendovima u crnogorskom društvu, Nikolaidis je istakao kako ne vjeruje u tzv. projektni moral, ukazujući na to da je međunarodna zajednica utrošila silne pare za performativne projekte a da je izostala intervencija u stvarnosti.

Prema njegovim riječima sama činjenica da je Srebrenica danas u Republici Srpskoj svojevrsni je skandal.

Nikolaidis je ukazao i na fenomen tzv. srednjičara, odnosno onih društvenih aktera koji uporno relativizuju probleme s pozivom na potrebu za navodnim kompromisom i pomirenjem, konstatujući da je kompromis oko ključnih vrijednosti nemoguć, s podśećanjem da u engleskom jeziku riječ kompromis može značiti i kompromitovati. 

Pokušaji da se u javnom diskursu izjednači velikosrpski nacionalizam koji je za sobom ostavio genocid i tzv. crnogorski nacionalizam, koji za sobom nije ostavio nikakve zločine, prema Nikolaidisovim riječima, bestidni su, netačni, cinični i idiotski.

Nikolaidis je ukazao na paradoks crnogorske političke stvarnosti u kojem su partije ljevice baštinile svojevrsni prezir prema radnicima, pa je taj prostor na političkoj sceni zloupotrijebio Amfilohije Radović pozivajući na poštovanje radničkih prava, što je jedan od karakterističnih paradoksa i u svijetu – đe se desničari u populističke svrhe sve više okreću socijalnim pitanjima, dok se ljevica bavi pitanjima ekologije itd.

Nikolaidis je upozorio da se iza projekta Otvoreni Balkan kriju velikodržavni projekti i da bi crnogorska nezavisnost ukoliko taj projekat zaživi postala prazna ljuštura.

Prema njegovim riječima taj je politički projekat unitarniji i od EU i u njemu bi BiH, Crna Gora ali i Sjeverna Makedonija postale tek teritorije a ne države.

U kontekstu politike EU prema BiH i Crnoj Gori Nikolaidis je podśetio na riječi Viktora Ivančića da EU liči na „muzej napuštenih evropskih vrijednosti“, ali da nam uprkos tome ne preostaje ništa drugo do da se za te vrijednosti borimo.

U nastavku promocije Nikolaidis je odgovarao na pitanja publike, na lucidan način komentarišući brojne paradokse crnogorske svakodnevice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR