8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na KotorArtu koncert Collegium Musicum, Tragovi sazvježđa Regula

Izvor: Kotor Art

Kultura

Comments 0

Na KotorArtu koncert Collegium Musicum, Tragovi sazvježđa Regula

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Sinoć, u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju održan je koncert posvećan Darinki Matić Marović – dirigentkinji, profesorki, prijateljici… sjajnoj zvijezdi u sazvježđu Regula.

Akademski hor Collegium Musikum, iz Beograda pod dirigentskom palicom gđe Dragane Jovanović prisutnima je priredio veče puno emocija, evociranih uspomena, savršenog i raznolikog horskog izvođenja. Publika je imala privilegiju da uživa u pjesmama koje je dirigentkinja Matić Marović najviše voljela i najčešće izvodila, navode iz Kotor-Arta.

Tragovima iz sazvježđa Regula, tragom duha, tragom zemlje i mora, tragom srca, tragom igre, tragom smijeha i tragom ljubavi, načinio se krug i omaž životu koji je bio prepun umjetničkog ispunjenja, profesionalnih uspjeha, ali i neumorne predanosti da se ljubav i znanje podijele i prenesu mlađima.

Sinoć je premijerno izvedena pjesma Coda, kompozitora Žarka Mirkovića, posvećena Darinki Matić Marović i horu Collegium Musicum.

Na samom kraju, dirigentkinja Jovanović se obratila publici sa željom da se posljednja izvedba, pjesma Boko, moja mila, kako je istakla, otpjeva pod zvjezdanim nebom i nad morem Darinkine voljene Boke.

Darinka Matić Marović bila je prva žena dirigent, prva žena dekan na Fakultetu umetnosti u Beogradu i prva žena rektor Univerziteta umjetnosti Beogradu. Collegium Musicum vodila je od njegovog osnivanja, 1971. godine., dok je dr um. Dragana Jovanović, bila angažovana prvo kao asistent dirigenta, a od 2002. godine i kao dirigent Hora.

Collegium Musicum čine studentkinje Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. Kao jedan od najeminentnijih horova u Srbiji, održao je više od tri hiljade koncerata širom svijeta. Repertoar Hora obuhvata djela različitih stilskih epoha. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, i učesnik na svim značajnijim festivalima u Srbiji i na prestižnim festivalima u inostranstvu.

Partneri koncerta su: Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Opština Stari grad Beograd i Collegium Musicum.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR