15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Umro Jasmin Stavros

Izvor: screenshot/youtube

Kultura

Comments 0

Umro Jasmin Stavros

Autor: Antena M

  • Viber

Jasmin Stavros preminuo je sinoć u 21 sat u dobi od 68 godina. Borio se s teškom bolesti, rakom kostiju, a liječio u KBC-u Rebro, prenosi Index.

Rođen u Splitu od malih nogu bio je izložen muzici. Doslovno svi članovi njegove porodice bavili su se muzikom, i djed, i majka i otac i brat. Stoga, ne iznenađuje posebno da je još kao dijete odlazio na sate pjevanja, da od 12. godine svira bubnjeve i da je već s 15 svoj hobi i strast pretvorio u posao, profesionalno svirajući s tada popularnim splitskim bendovima kao što su Delfini, More i Mladi batali koji su se kasnije preimenovali u Magazin. 

Iako mu je u jednoj fazi života fudbal bio ogromna strast pa je čak i igrao u Hajduku i s obzirom na odlične reakcije trenera vjerovao da će postati jedan od najboljih fudbalera svijeta, njegov otac nije se s tim mogao pomiriti. Tvrdio je da su svi fudbaleri probisvijeti i natjerao Stavrosa da nauči svirati klavir koji je, tvrdi on, mrzio. U jednoj fazi morali su odlučiti fudbal ili muzika i otac je tu odluku donio umjesto njega.

Iako je najveći dio karijere bio poznat kao zabavnjak, ranih sedamdesetih počeo je otkrivati jazz i ubrzo postaje studijski svirač u Jugotonu i jedan od najtraženijih bubnjara na prostoru bivše Jugoslavije, a lista njegovih saradnika duga je i impresivna. Od Arsena Dedića i Josipe Lisac, preko Miša Kovača i Ivice Šerfezija, pa sve do Nede Ukraden i Ljupke Dimitrovske. 

Tokom osamdesetih je na dvije godine otišao u SAD gdje je završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector. Iako su ga kao najboljeg evropskog studenta željeli zadržati i dali mu zelenu kartu kako bi karijeru nastavio u Americi, Stavros je odlučio vratiti se u domovinu i okušati se kao solo izvođač. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR