15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Roman Đuranović u KAP-u: Slikarstvo je za mene odavno potreba i sloboda, vjerujem da će suverenistički blok pružiti organizovani otpor klerofašizmu

Kultura

Tag Video
Comments 1

Roman Đuranović u KAP-u: Slikarstvo je za mene odavno potreba i sloboda, vjerujem da će suverenistički blok pružiti organizovani otpor klerofašizmu

Autor: Antena M

  • Viber

Gost ovoneđeljne emisije KAP-Kultura, Analiza, Polemika bio je istaknuti akademski slikar, pripadnik nove generacije strip crtača, osnivač benda Futur II, neko kome je slikanje potreba, a čiji su Bjelopavlići vječita uspomena na bezbrižno odrastanje - gospodin Roman Đuranović. 

Đuranović je sa voditeljkom i urednicom Miom Zeković govorio o tome kako je stvarati u današnjem, kulturno-društvenom ambijentu u Crnoj Gori, kako je njegovo odrastanje oblikovalo umjetnički izraz i u čemu pronalazi inspiraciju. Kroz pitanja, sagovornik Antene M dotakao se i društveno-političke zbilje, a opširnije akcente iz Đuranovićevog izlaganja čitajte u nastavku:

Antena M: Kako je stvarati u današnjem crnogorskom ambijentu? Koliko je Vama, kao akademskom slikaru, umjetniku koji svoje misli iznosi na platno, lako ili teško da iznesete ono što iznutra osjećate?

Đuranović: Ja sam od svoje pete godine u Sarajevu, tamo sam upisao i Srednju umjetničku školu, zatim likovnu akademiju i bio tamo sve do početka rata. Četvrtu godinu studija, sticajem ratnih, teških okolnosti vratio sam se u Crnu Goru i tu završio svoje školovanje. Nažalost, ili na sreću, baviti se slikarstvom u našoj državi i današnjem vremenu je vrlo inspiativno, iako ne volim tu riječ. Za mene je odavno slikarstvo postala potreba. Živimo užurbanim stilom života, a posredstvom medija i društvenih mreža bombardovani smo svakog momenta informacijama koje iskrivljuju današnje vrijeme. To sve je počelo ranih 90-ih buđenjem turbo-folka, promjenom paradigme, buđenjem nacionalizma, umjesto pop-kulture i rock-n-roll-a. Svakako da sve to utiče na moj rad, na moje slikarstvo, ali ja sam u tome jako dugo, i tu predstavljam sve te doživljaje koji prolaze i kroz moj filter. Slikarstvo je kao i svaki posao, a moj posao je da slikam.

Antena M: Kakva je crnogorska kulturna scena? U kom smjeru ide i gdje smo kao država, ukoliko u obzir uzmemo našu kulturnu scenu?

Đuranović: U našoj državi je ključno to što se u kulturu ne ulaže dovoljno, jako malo sredstava se izdvaja, a promocija van granica naše zemlje je takođe jako oskudna. Govorim o svim vrstama umjetnosti. Primjer toga je i tretman prema našem čuvenom slikaru Dadu Đuriću i njegovim djelima. Mi toliko njegovih slika imamo u muzejima. Poražavajuć je odnos prema takvom slikaru, jednom od najvećih 20. vijeka.

Antena M: Kako Vi posmatrate situaciju sa inauguracijom novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića? Sada je i odlučeno da će biti u Podgorici, pa kako vidite zaobilaženje Prijestonice?

Đuranović: Tu bih se našalio i prisjetio slučaja "Kišobran", a da ne ulazim u opskurne detalje predsjednika budućeg. Diskvalifikovao je prijestono Cetinje kao da se radi o fudbalskoj "fildžan" ligi, znate onaj fudbal koji se igra među naseljima. Dakle, Cetinje svetog Petra Cetinjskog, grad heroj, grad pokojnog Dada Đurića, grad slobode i grad multinacionalnosti još za vrijeme onih ratnih devedesetih, za koje je neko, tokom pobune na Belvederu, Jakov možda, rekao: "Pa što ako pogine deset Crnogoraca?" Eto, takav je odnos prema tom gradu, i čini se da je jasno kakva će se očigledno politika prema Prijestonici ubuduće voditi.

Antena M: Sada smo ponovo u izbornom procesu, čekaju nas parlamentarni izbori uskoro, iako tu predizbornu kampanju i euforiju ne osjećamo u velikoj mjeri. Kako posmatrate situaciju sa suverenističkim, opozicionim blokom? Kakvo je Vaše mišljenje o njihovom organizovanju, odnosno njihovoj trenutnoj ćutnji i još nepostojećoj strategiji?

Đuranović: Ono što me najviše boli je da je veliki broj crnogorskih građana bez identiteta. I takvi ljudi ne mogu nikada biti patriote, a mnogo ih je. Suverenistički blok je građnski stabilan, pa sam uvjeren da otpor ovom antigrađanskom pohodu svakako slijedi. Možemo se sjetiti i 90-ih kada je taj građanski blok bio prisutan, ali sada imaju teži zadatak jer se suočavaju sa bestidnijim protivnikom. Siguran sam da slijedi argumentovan i organizovan odgovor klerofašizmu, i to će, vjerujem, biti snaga i vrijednost Crne Gore koja cijeni multinacionalizam, multikonfesionalni sklad.

Antena M: Za kraj, šta je za Vas slikarstvo? Znamo da to nije jedini način na koji izražave svoj umjetnički duh, to radite i kroz muziku, prisjetimo se benda Futur II koji ste organizovali sa prijateljima, ali svakako, po slikarstvu Vas najbolje znamo. Recite nam šta Vas inspiriše i kada je najbolji trenutak u kojem stvarate?

Antena M: Rekao sam već, slikarstvo je za mene odavno potreba i sloboda. To su momenti koji živim. Proces na slikama je najdragocjeniji, pogotovo onaj kada je tek stvaram. U ranoj mladosti sam kroz muziku i taj bend izražavao svoj bunt i nezadovoljstvo, a tako je to išlo i kroz strip. To je, prosto, moj put sazrijevanja i iskustva koje je kasnije formiralo moje današnje slikarstvo.

Razgovor sa Romanom Đuranovićem u cjelosti poslušajte na linku ispod:

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Orwel

Dobri Romane, nažalost siguran sam da se tvoja očekivanja neće ispuniti. Do sad je bilo stotinu razloga da se pruži energičan otpor klerofašizmu. Odavno su to shvatili naši dušmani i od tada samo jačaju, sve su drskiji i agresivniji, a naši glasovi su sve tiši, gotovo da smo umukli.