15 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odlazak velikana: Preminuo Veljko Bulajić

Izvor: Gradska TV

Kultura

Comments 3

Odlazak velikana: Preminuo Veljko Bulajić

Autor: Antena M

  • Viber

Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih reditelja s naših prostora koji je trajno oblikovao jugoslovensku i hrvatsku kinematografiju, preminuo je u 97 godini.

Vijest o smrti Večernjem listu potvrdili su članovi porodice. 

Njegova "Bitka na Neretvi" bila je nominovana za Oskara, a plakat mu je radio Pikaso.

„Kozara“, „Vlak bez voznog reda“, „Atentat u Sarajevu“, zajedno s „Bitkom na Neretvi“, na vrhu su liste najgledanijih filmova u bivšoj Jugoslaviji.

Veljko Bulajić rođen je u mjestu Vilusi u blizini Nikšića, 22. marta. 1928, gdje i počinje životna priča slavnog reditelja i scenariste, velika poput ostvarenja koje potpisuje. 

Sa ocem Miljkom i majkom Ljubicom, braćom Đorđem i Stevanom, živio je u Sarajevu do izbijanja rata, a onda se vraćaju u rodne Viluse da bi se nakon 13. jula 1941. pridružili ustanicima. Đorđe je stradao, a Stevan i Veljko preživjeli.

Za studije režije izabrao je Zagreb, potom, Italiju i Rim u kojem je upoznao sineaste poput Vitorija de Sike i Federika Felinija.

Svjetsku slavu donio mu je dugometražni prvijenac – "Vlak bez voznog reda". Film je vidjela publika u pedesetak zemalja. “Vlak” se posebno dopao najprohtjevnijoj i najrazmaženijoj publici - kritičarima u Kanu, koji mu dodjeljuju nagradu.  

Jedan za drugim nizali su se “Rat”, “Uzavreli grad”, “Kozara”, “Pogled u zjenicu sunca” i naravno “Bitka na Neretvi” 1969.

Legendarni film za koji je scenario pisao sa bratom Stevanom i koji mu je donio nominaciju za Oskara.

Među priznanjima Bulajić bilježi venecijanskog Zlatnog lava, u Monte Karlu je dobio Zlatnu nimfu, u Puli Arenu, a tu su još i  Moskva, Valjadolid i San Sebastijan, kao i Trinaestojulska i nagrada UNESKO-a. Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je Bulajiću 2022. Orden Crnogorske zastave prvog stepena. 

"Cijeli život, nikada nijesam dozvoljavao da se manipuliše odakle sam, ko sam i šta sam. Oduvijek sam bio Vilušanin, Nikšićanin, Crnogorac".

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

d v

„Cijeli život, nikada nijesam dozvoljavao da se manipuliše odakle sam, ko sam i što sam. Oduvijek sam bio Vilušanin, Nikšićanin, Crnogorac.“ Zato je CG bez razmišljanja izdala njega..Za Veljka nikad nije bilo "mjesta" u CG "kulturi i nauci" ili zlogukoj CANU,ali zato ima mjesta za medokritete.

d v

Veljko Bulajić nikada nije napustio vrijednosti koje tradicionalno nosi crnogorski nacionalni i kulturni identitet te „ośećaj pripadnosti samosvojnom narodu jedinstvene burne prošlosti.“ Uvijek je znao ko je i odakle je: