Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preminuo Gojko Kastratović

Kultura

Comments 0

Preminuo Gojko Kastratović

Izvor: rtcg.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Reditelj i priznati televizijski stvaralac, poznat i van granica Crne Gore, Gojko Kastratović preminuo je u 80. godini u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti.

Kastratović je bio osnivač i prvi direktor Crnogorske kinoteke. Godinama je radio u Televiziji Crne Gore. Autor je brojnih tv serijala, drama i publikacija o istoriji crnogorskog filma. Dobitnik je najvećeg nacionalnog priznanja, Trinaestojulske nagrade.

Kastratović je rođen 1938. godine u Beranama. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu.

Kao asistent, pomoćnik režisera i režiser druge ekipe, radio je na brojnim jugoslovenskim filmovima.

Režirao je dokumentarne filmove "Evanđelje zla", "Sili u inat", "Jovan Tomašević", dokumentarne reportaže "Nenadna", "Tragom pismenosti", "Vojvoda Miljan Vukov", "Iguman Mojsije Zečević", "Luča mikrokozma" i druge.

Kratki igrani film "Pusta zemlja" realizovao je po istoimenoj noveli Mihaila Lalića.

Režirao je igranu dokumentarnu televizijsku dramu "Suđenje đeneralu Vešoviću" i, po svom tekstu, dramu "Baraba".

Scenarista je i režiser brojnih dokumentarnih TV serija, a autor je knjiga "Filmografija crnogorske kinematografije i filmova o Crnoj Gori", "Crnogorska kinematografija i filmovi o Crnoj Gori" i "Istorija crnogorskog filma". Bio je član je Matice crnogorske i crnogorskog PEN kluba.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR