13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljen plan revitalizacije Jusovače

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Predstavljen plan revitalizacije Jusovače

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo kulture, Glavni grad i Savez arhitekata Crne Gore predstavili su danas plan revitalizacije nepokretnog kulturnog dobra “Tamnica Jusovača”, Podgorica.

Projekat je podržao UNDP-a u Crnoj Gori, a obuhvatiće razradu idejnog rješenja tog lokaliteta, koji se odnosi na buduću “Kuću crnogorske istorije” i “Kreativni hab”, navedeno je u saopštenju Glavnog grada. 

Dražen Blažić iz Ministarstva kulture kazao je  kako je ambicija tog resora da se nepokretna kulturna dobra na teritoriji cijele države stavljaju u funkciju i da im se da određena namjena.

On je dodao kako pokušavaju da iz tradicionalne matrice zaštite kulturne baštine i tzv. držanja pod stakleno zvono treba preći na savremeni koncept njenog upravljanja.

“Upravo u tom kontekstu pokušavamo da lokalitetima koje odredimo damo namjenu i da te rekonstrukcije, revitalizacije i restauracije na kulturnim dobrima ne budu samo za potrebe trenutnog održavanja nego da imaju dugoročni i održiv karakter. U Podgorici smo zajedno sa Glavnim gradom identifikovali nekadašnji zatvor Jusovača kao kulturno dobro koje se nalazi u vrlo zapuštenom stanju, ali uz obostrani angažman stvorili smo uslove da napravimo prve korake u pravcu revitalizacije ovog prostora. Već u ovoj godini imamo opredijeljena finansijska sredstva za otpočinjanje radova na pomenutom lokalitetu”, kazao je Blažić na prezentaciji plana revitalizacije. 

Glavni gradski arhitetekta Filip Aleksić podsjetio je na važnost Jusovače za naše sugrađane i istakao kako je nekadašnji zatvor jedan od lokaliteta koji se mora oživjeti.

“Taj dio grada i ta kontaktna zona sa strogim centrom Podgorice, nekadašnji dio Stare Varoši i Drača je jako bitan sa aspekta nekoga ko prvi put ulazi u grad jer je u blizini autobuska i željeznička stanica. Konkurs za idejno rješenje Trga golootočkih žrtava je nažalost propao, ali ćemo ga opet raspisati i nećemo se tako lako odreći toga prostora. U neposrednoj blizini uradili smo mikro lokaciju u ulici Oktobarske revolucije, a biće realizovan još jedan projekat MIKRO 020 u neposrednjoj blizini, u ulici Džan što potvrđuje da smo fokusirani na taj dio grada koji je na neki način zpostavlejn u posljednje vrijeme”, zaključio je Aleksić.

Arhitekta Matija Vuković ispred projektantskog biroa Masiv predstavio je idejno rješenje “Kuće crnogorske istorije”.

Planirano je da taj muzej adekvatno prezentuje crnogorsku istoriju kroz upotrebu savremenihi tehnologija.

Velika faktografska građa crnogroske istorije biće procesuirana modernim multimedijalnim tehnikama koje će omogućiti da “Kuća crnogorske istorije omogući posjetiocu svojevrsno putovanje koje izlazi iz konvencionalnih prezentacionih pristupa.

Studio SYNTHESSIS uradio je projektni zadatak za uspostavljenje takozvanog Kreativnog haba, koji obezbjeđuje spajanje umjetnosti sa ICT-em (Information and Communications Technologies) i preduzetništvom. 

Sonja Radović Jelovac predstavljajući to idejno rješenje kazala je da se HUB-om otvaraju vrata novim mogućnostima koji savremenu stvaralačku scenu u Crnoj Gori treba da učine primamljivom kompletnom kulturnom miljeu – i autorima, ali i publici.

“Smatramo da je ovako planiranom intervencijom data jedna dodata vrijednost Glavnom gradu. Usled diverzifikacije sadržaja koji su dominantno pored samog objekta to sve otvara neke nove navike i novi vid edukacije kroz interakciju kulture i kreativne industrije za građane”, kazala je Radović Jelovac.

Dostavljanje primjedbi, prijedloga i sugestija u pisanom i elektronskom obliku moguće je do 24, marta 2020. godine, na email adrese [email protected] i [email protected], saopšteno je iz Glavnog grada. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR