22 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izborne zakone mijenjati uz kompromis svih

Politika

Comments 0

Izborne zakone mijenjati uz kompromis svih

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Sve izmjene izbornih zakona trebalo bi da budu rezultat dogovora i zdravih kompromisa predstavnika svih parlamentarnih partija, građanskog društva i svih drugih činilaca koji mogu dati doprinos ovom značajnom i odgovornom poslu, rekao je Đorđije Vukčević, predsjednik Državne izborne komisije.

On je u intervjuu Pobjedi poručio da su mjesto za postizanje konsenzusa za izmjene izbornog zakonodavstva Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva i Skupština Crne Gore.

S obzirom na to da opozicija bojkotuje rad Odbora Vukčević kaže da od njega očekuje da Skupštini predloži rješenja.

"Skupština Crne Gore formirala je Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i ja od tog tijela očekujem da će, uz učešće svih parlamentarnih stranaka, predložiti Skupštini odgovarajuća rješenja. Državna izborna komisija već je dostavila određene prijedloge i sugestije", kazao je Vukčević.

Na pitanje, na koji način je moguće vratiti povjerenje u izborni proces, Vukčević je kazao najprije podsjeća da izborni ambijent karakteriše značajno međusobno nepovjerenje svih političkih aktera.

"Do integriteta izbornog procesa moguće je doći kroz zakonito, nezavisno, odgovorno i transparentno postupanje svih subjekata koji participiraju u tom procesu. Ovim ni u kom slučaju ne želim da kažem da zakonodavno-pravni okvir kojim se uređuje izborni ambijent ne bi trebalo mijenjati i unapređivati. Ovu tezu potvrđuju i ocjene posmatračke misije OEBS-a, prilikom parlamentarnih izbora 2016, da su izbori održani uglavnom u demokratskom i fer ambijentu, ali istovremeno je dato niz preporuka za unapređenje izbornog ambijenta", kazao je Vukčević.

O prepukama da treba profesionalizovati Državnu izbornu komisiju, Vukčević kaže da je uvijek za profesionalan i nadasve odgovoran odnos prema svakom državnom, pa i privatnom poslu.

"Smatram da je puno značajnije obezbijediti da članovi Komisije, ličnim i stručnim integritetom, doprinose povjerenju u rad ovog značajnog državnog organa", kazao je.

Ocjene da Komisija nije nezavisna, već ispolitizovana institucija, kao i da nije dovoljno transparentna Vukčevi podsjeća na sadašnji sastav DIK-a.

"Sadašnji sastav Komisije je sljedeći: četiri člana iz parlamentarne većine; četiri iz parlamentarne manjine; jedan član - predstavnik liste manjinskih naroda; jedan član – predstavnik civilnog sektora i predsjednik Komisije. Jasno je da je dominantan sastav koji predstavlja- politički sastav Skupštine, jer se na konkursu biraju samo predsjednik i član Komisije iz civilnog sektora. Kroz reformu izbornog zakonodavstva trebalo bi temeljno sagledati rad i sastav DIK-a, i njene nadležnosti", kazao je Vukčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR