12 °

max 17 ° / min 11 °

Nedjelja

25.10.

17° / 11°

Ponedjeljak

26.10.

20° / 11°

Utorak

27.10.

20° / 12°

Srijeda

28.10.

21° / 12°

Četvrtak

29.10.

21° / 10°

Petak

30.10.

20° / 10°

Subota

31.10.

21° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bojović: URA se zaplela kao pile u kučinu, učešće episkopa u pregovorima je potonuće

Politika

Comments 16

Autor: Antena M

  • Viber

Bojović: URA se zaplela kao pile u kučinu, učešće episkopa u pregovorima je potonuće

Crna Gora, nakon parlamentarnih izbora, dobila je jednu vrstu političke paralize i upala u političku crnu rupu, kazao je, gostujući u emisiji "Teleskopija" na Javnom servisu, nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru Rade Bojović.

"Imamo pobjednike koji su nadomak poraza, imamo i poražene koji su, možda, nadomak pobjede. Oni koji su pobijedili nemaju razloga za veliko slavlje, a državotvorne stranke koje su izgubile, nemaju razloga za očajanje", smatra on.

Razlog tome je, kako navodi Bojović, to što, prema njegovim riječima, državotvorna većina nije manja od referendumske.

"Na šta liči konstalacija pobjednika - okupljaju skoro 20 političkih stranaka, grupa, nevladinih asocijacija. Kad to razobličite, DF da nije imao potporu SPC i mitropolita Amfilohija, teško da bi postigao 20 odsto, SNP bi ušla u parlament sa 4-5 odsto. Iz te koalicije bi ušle dvije stranke - NSD i SNP. Niko drugi ne bi prešao cenzus. Od tih 27 mandata, imajući u vidu aktere iza scene, 12, 13 ili 14 mandata pripada SPC. Nekoliko mandata pripada ND Vijesti - imaju ih i u Uri, ali i u ovom dijelu. Oni su bili glavni propagandni punkt SPC i čitavog litijaškog, odnosno političkog procesa koji se dešavao u posljednjoj godini", ocjenjuje Bojović.

Odnosi u koalicijima, po njegovom saznanju, veoma su loši.

"Da URA javno kaže šta misli o DF, čuli biste najgore moguće mišljene. Taj animozitet je u posljednjih godinu izražen i prema Demokratama. Demokrate o DF misle loše... Imate rogove u vreći."

Dosadašnja opozicija, kako kaže, ušla je u igru sa zajedničkim imeniteljem - mržnjom prema Đukanoviću i DPS-u. Apstrahovane su sve druge razlike.

"Ne radi se o tome da li je jedna loša potrošena vlast otišla, nego kako da izgradite vlast koja će biti ne manje loša od potrošene ili da bude bolja od te vlasti, a sve upućuje da je nalogičniji epilog da stanje bude gore", kazao je sagovornik Tamare Nikčević.

Sa URA-om se, podsjeća Bojović, čitava grupa konstituenta, među kojima je bio i on, razišla 2016. a razlog je upravo politika koju Ura sad vodi.

"Razišli smo se zbog ovog pitanja. Stavovi koje je URA zagovarala bili su sljepilo. Želiš da preobratiš ostatak opozicije, da ih matematički dobiješ, da bi DPS izgubio vlast. Mi smo se razišli po tom pitanju - gdje tražiti političke saveznike."

O aktuelnoj situaciji i koaliciji sa DF-om, Bojović kaže:

"Mislim da su zapleli kao pile u kučine. Ne može dati rezultat, to je kratkoročno..."

Umjesto toga, mogli su, kako navodi, izabrati varijantu sa državotvornim snagama, kojima bi postavili jasne zahtjeve - koje bi, siguran je Bojović, DPS  bio prinuđen da prihvati.

Komentarisao je i pregovore tri koalicije kojima je, kako su prenijeli mediji, sinoć prisustvovao i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. (U trenutku snimanja emisije nije bilo poznato da je i Amfilhije Radović danas bio medijator u pregovorima tri koalicije.)

"Ako je tačno da je Joanikije prisustvovao, to je nezamislivo za modernu i građansku državu. Ne vjerujem da Abazović ima afiniteta prema uplivu crkve, ali zbog svog animoziteta (prema DPS-u) guta žabe. Meni bi nezamislivo bilo i da je to episkop Crnogorske crkve - to je onda potonuće".

Crkva, Bojović nema dilemu, sada želi da naplati činjenicu da njima, kako smatra, pripada polovina mandata.

"Učešće u pregovorima pokazuje aktivnu ulogu SPC koja pokušava da skrpi rogove u vreći jer očekuju naredne benefite."

Benefiti koje će SPC tražiti, smatra on, neće se završiti samo na povlačenju odredaba Zakona o slobodi vjeroispvijesti koje se tiču imovine. 

"Ne radi se samo o imovini, već SPC u Crnoj Gori interesuje privilegovan status, onako kako je to urađeno u zakonu u Srbiji gdje se eksplicitno kaže da je SPC tradicionalna, državotvorna. A, kroz taj zakon demontirali ste stavove koji govore o Srbiji kao građanskoj državi. Normirali su privilegovan status SPC, to crkva hoće i ovdje".

Odgovor na to, ali i na radikalizaciju i razbuktavanje srpskog nacionalizma u CG, može biti samo jedan, vjeruje nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnost, a to je da se državotvnorne partije ujedine, a da se lični, partijski interesi stave iza državnih, nacionalnih i ideoloških.

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Jelica

DPS nije potrošena vlast, nego nažalost posrbice i srbi doseljeni dobili papire i sve što su pozeljeli . To je propust drzave, što im je dala više nego što je trebalo od državljanstva pa nadalje, da bih danas rušili sve što je Crnogorsko!

postmatrac

Bojovic ne razumije sustinu problema. Nije opasnost po CG DF. Previse je arhaican, njega Misko Perovic koristi da sprijeci dalje klizanje CG u ponor. To je Peroviceva mudroost. Za Cg su najveca opasnost Lekic i Becic jer mogu da prodju kao moderni politicari.

Jocko

@maksim trika nema da će se ujediniti...