14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dolaskom na vlast Abazović mijenja retoriku; Jasna poruka EU: Novinarima obezbijediti pravo na slobodan rad

Politika

Comments 5

Dolaskom na vlast Abazović mijenja retoriku; Jasna poruka EU: Novinarima obezbijediti pravo na slobodan rad

Izvor: CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Iako ne komentarišu pojedinačne izjave, pa ni onu predsjednika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da treba ugasiti portal CdM, iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori nedvosmisleno poručuju da je od presudne važnosti da novinari imaju mogućnosti da obavljaju svoj posao slobodni od bilo kakve prijetnje nasiljem, zlostavljanjem ili zastrašivanjem, kako bi obezbijedili da građani imaju pristup svim informacijama.

"Nadležni organi treba da obezbijede efikasno postupanje pravosuđa u svim slučajevima fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima", poručuju iz Delegacije EU u izjavi za CdM.

Jasno napominju da su sloboda medija i pluralizam ključni oslonac svake demokratije i to je jedna od glavnih oblasti u kojima Crna Gora treba da pokaže napredak kako bi napredovala na putu ka EU. 

"U svom najnovijem izvještaju o Crnoj Gori za 2020. godinu, koji je objavljen prošle sedmice, Evropska komisija napominje da ukupno gledano nije ostvaren napredak u oblasti slobode izražavanja. EU će nastaviti da prati dešavanja u ovoj oblasti u kontekstu pregovora o pristupanju", kažu u Delegaciji. 

Abazović je, podsjetimo, nakon izbora, nezadovoljan kritikom portala CdM na njegov račun, u jednoj TV emisiji kazao da CdM treba ugasiti.

Otišao je i korak dalje pa je javno pozvao oglašivače da se ne reklamiraju na portalu CdM, a građane da izbrišu aplikaciju portala.

Valja napomenuti da je Abazović još 2013. govorio da su slobodni mediji temelj i osnova za razvoj svakog modernog društva, navodeći da je ambijent u kojem crnogorski novinari rade prilično zabrinjavajući.

Retorika se sa dolaskom na vlast promijenila sedam godina kasnije. 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Vnmk

@Hunter6 Ozbiljno je radio nešto ozbiljno isto koliko i naš Aleksa pa nam se sad igraju sa državom. Bravo vi ga Crnogorci što ste , iz mržnje prema Milu ,glasali njih.

lovcen

HUNTER.6 NE DA NEMA NI JEDAN RADNI DAN no ima svaki dan izjave na nivou nekog rijaliti igraca on da prica o demokratiji a prvi susret sa novinarkom RT CG vidjeli smo malog zajapurenog cetnicica NAVIKO COVJEK DA GA ZENE JURE I A ON NEZNA STA CE BU

Hunter6

Da li moze jedno iskreno pitanje? Interesuje me da li je ovaj neobrijani "albanski cetnik" radio i jedan dan USPJESNO neki posao koji nije povezan sa prodavanjem magle, politikom i palamudjenjem?