6 °

max 9 ° / min 2 °

Srijeda

02.12.

9° / 2°

Četvrtak

03.12.

11° / 6°

Petak

04.12.

14° / 8°

Subota

05.12.

15° / 9°

Nedjelja

06.12.

16° / 7°

Ponedjeljak

07.12.

13° / 9°

Utorak

08.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapićev tim saopštio: U popisu ostaju vjera, jezik i nacija

Politika

Comments 19

Izvor: Dan/RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

Krivokapićev tim saopštio: U popisu ostaju vjera, jezik i nacija

Prijedlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se prilikom popisa stanovništva planiranog za narednu godinu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti i o jeziku, nije prihvatljiv mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je Danu iz njegovog ekspertskog tima.

Inicijativa je upućena Krivokapiću, kao i predsjednicima države i Skupštine Milu Đukanoviću i Aleksi Bečiću, ali i premijeru Dušku Markoviću.

Takođe, prijedlog je upućen i predsjednici Savjeta statističkog sistema Vesni Karadžić, direktorici Uprave za statistiku (Monstat) Gordani Radojević i svim šefovima poslaničkih klubova u Skupštini.

Iz Krivokapićevog tima tom listu je saopšteno da popis stanovništva nije ni egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne smije manipulisati u političke svrhe.

"Nekorisno je u ovom ozbiljnom i istorijskom trenutku tražiti rješenja koja nikada nijesu predlagana za vladavine Demokratske partije socijalista (DPS), tim prije što će se tokom narednog popisa građani napokon moći slobodno izjasniti o svom identitetu, što im niko svjestan značenja demokratskih načela ne bi smio uskraćivati. Ako bi postupila po ovom prijedlogu, Crna Gora bi predstavljala rijedak izuzetak u Evropi, a statističku nauku lišila bi vrijednih podataka. Još gore, tim činom bila bi direktno ugrožena prava manjinskih naroda i manjinskih religijskih zajednica, dok bi institut afirmativne akcije u potpunosti izgubio smisao, rezultujući potencijalnom destabilizacijom i nezadovoljstvom", smatraju u ekspertskom timu Krivokapića.

Oni naglašavaju da je sva pažnja mandatara u ovom trenutku usmjerena na uspješno okončanje pregovora o sastavu nove vlade, "bez kojeg se ne možemo suočiti sa ozbiljnim krizama koje je odlazeća vlast izazvala ili nestručnim činjenjem dopustila".

Protojerej-stavrofor SPC Velibor Džomić kazao je za Dan da je opšteprihvaćeno i važeće pravilo u Crnoj Gori da niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj, vjerskoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, ali i da niko nema prava da nekome uskrati pravo da se po pitanju bilo koje svoje pripadnosti ili posebnosti izjasni ukoliko to želi.

Kao partija koju čine ljudi svih vjera i nacija, kojima nije važna bilo čija vjerska ili nacionalna pripadnost, Demokrate se zalažu za potpunu slobodu opredjeljenja i pitanje popisa će nezaobilazno biti predmet usaglašavanja buduće vlade, kaže Boris Bogdanović, generalni sekretar Demokrata.

On je naglasio da će sve inicijative koje promovišu uspostavljanje međunarodnih standarda u našoj državi, pa i kada je riječ o temi popisa stanovništva, kod Demokrata naići na pozitivnu ocjenu, ali i da će svaki pokušaj političkog uticaja na popis stanovništva naići na njihovu oštru reakciju.

Komentari (19)

POŠALJI KOMENTAR

LOVCEN

NEKA POPISUJU KOZE I OVCE PO SINJAJEVINI I GRBLJU ZA PET GODINA NEMA POPISA SA IZDAJNICIMA CRNE GORE

Deni

Ako cemo usvajati demokratske standarde onda treba izbaciti sve detelja koji nas dijele.

Andjela

Korova se nije lako oslobodit, potkopava sve dublje!