10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pavićević: Autogol Đukanovića, Vlahović: Jasna poruka suverene zemlje

Politika

Comments 36

Pavićević: Autogol Đukanovića, Vlahović: Jasna poruka suverene zemlje

Autor: Antena M

  • Viber

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, za Nova.rs rekao je da je odluka crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, da proglasi ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata, čist autogol Mila Đukanovića.

 Kako je kazao, Đukanović želi da pokaže da je i dalje u stanju da djeluje i da se pita.

On je naglasio da se ovakvom odlukom nanosi šteta, kako građanima Crne Gore, tako i Srbije.

“Od mandatara Krivokapića i nove vlade Crne Gore očekuje se da povuče ovu Milovu odluku i da radi na unaprjeđivanju odnosa između Crne Gore i Srbije. Građani obje zemlje žele najbolje moguće odnose između njih i do toga treba da dođemo”, zaključio je Pavićević.

Vlahović: Jasna poruka suverene zemlje

Upitali smo Miodraga Vlahovića, crnogorskog ambasadora pri Svetoj Stolici i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Crne Gore, za mišljenje o ovom komentaru Vladimira Pavićevića. 

Ambasador Vlahović se ljubazno odazvao našoj molbi, napominjući da to čini prevashodno zbog Antene M i njenih čitalaca, a ne zbog toga što djelovanje i izjave Pavićevića imaju neki posebni značaj.
Njegov odgovor prenosimo u cjelini: 
 
“Uz neophodnu napomenu da govorim u svoje ime i da ističem zadovoljstvo i ponos zbog ovakve odluke naših vlasti - želim, prije svega, da podvučem da mišljenje ovog gospodina ne bi bilo uopšte relevantno da kroz njega - a to nam je odavno jasno - ne govore određene obavještajne strukture i krugovi bliski vlasti u susjednoj Srbiji.

Njegova izjava je nelogična i neutemeljena. Činjenica da su predsjednik Đukanović i Vlada kojoj ističe mandat donijeli ovu važnu i apsolutno opravdanu odluku očigledno je izazvala pometnju i nevjericu u srpskim centrima moći, koji koriste ovog gospodina kao svoj megafon.

Vidi se da nikako nisu očekivali ovakav potez - mada je takva odluka, zbog skandaloznog ponašanja i apsolutno neprihvatljivih javnih aktivnosti sada već bivšeg srpskog ambasadora u Crnoj Gori, bila, zapravo, samo pitanje vremena.

Zvanična Podgorica je vrlo strpljivo i tolerantno upozoravala g. Božovića da se uzdrži i bude elementarno i diplomatski korektan - što je on jasno ignorisao. Ovo je, da budemo iskreni, moglo da se desi i mnogo ranije, kada se g. Božović upustio u djelovanje koje nema veze sa diplomatskom akrediracijom u našoj zemlji.

Zato su žalopojke i usiljene 'mudre' opservacije ovog i drugih 'stručnjaka' iz Srbije na povremenom radu u Crnoj Gori proizvod njihove zlovolje i nemoći da nametnu Crnoj Gori, već sada, položaj nekakve gubernije i provincije, kojom će vladati gaulajteri tipa g. Božovića i 'istraživači politike' kao što je ovaj gospodin.

U tom smislu, posebno je neozbiljno što ovaj gospodin razglaba kako će nova vlada da povuče ili promijeni ovu odluku?! To je proizvod neznanja i neupućenosti dotičnog u diplomatska pravila i praksu, ali i u regule koje definišu kako neko može biti prihvaćen da bude 'izvanredni i opunomoćeni' ambasador u nekoj zemlji. G. Božović nije ambasador u Crnoj Gori od trenutka kada su naše vlasti donijele tu odluku, saglasno odredbama Bečke konvencije o diolomatskim poslovina iz 1961. - i ta odluka je konačna, definitivna i neopoziva. To zna i vlada Republike Srbije, koja je promptno (i očekivano), sa punim legitimitetom i pravom, uzvratila istom mjerom. Mogla je i da to ne učini - kao što se Crna Gora uzdržala da primijeni tu mogućnost kada je crnogorska ambasadorica Anka Vojvodić proglašena za nepoželjnu osobu u Srbiji - poslije našeg priznanja Kosova. Ali, to bi i ovaj gospodin morao znati, nebitno je i kako je Srbija sada postupila - posljedice odluke naše Vlade su već nastupile i - nepovratne su, kako god i što god da ovaj gospodin i druga gospoda misle ili osjećaju o toj situaciji. Crna Gora je suverena zemlja i to je jasna poruka ovog postupka crnogorskih vlasti.

A znamo, valjda, kakve su procedure da bi neko bio predložen i da bi bio prihvaćen za ambasadora.

Glavni problem pomenutim političkim krugovima je - što se Crna Gora nije predala - niti će - pa sada pokušavaju preko raznih agenata i specijalaca da nam objasne kako su državnički potezi - 'autogolovi' i kako su dokazi dostojanstva i samopoštovanja - zapravo pokazatelji nekakvog 'straha i panike' na strani države Crne Gore.

Jedina pozitivna stvar povodom ovog gospodina je što on iznosi ove prizemne teze iz pozicije nebitnog posmatrača sa strane, bez ikakvog uticaja - jer su i njegovi dojučerašnji partijski i koalicioni lideri prepoznali i njega i njegove stvarne namjere i zadatke u Crnoj Gori."

Komentari (36)

POŠALJI KOMENTAR

Vmnk

@Đoko Orlandić Kako je Pavićević postao predsjednik Crnogorske.Ko ga je baš tamo ugurao i to za predsjednika stranke.Ista matrica kao sa Božovićem.

Vmnk

@Podrumar Nije mi jasno kako su mu dali agreman, kad su se znale njegove kvalifikacije? Dodatni razlog je bio taj što od toliko miliona Srba , Srbija šalje rođenog Nikšićanina za ambasadora.Čista provokacija.