8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Formira se Savjet za kontrolu biračkog spiska

Politika

Comments 0

Formira se Savjet za kontrolu biračkog spiska

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada je podržala formiranje Savjeta za kontrolu biračkog spiska - navedeno je u informaciji koja je usvojena danas.

Formiranje ovog tijela predloženo je vođenjem "jednim od ključnih ciljeva koje je ova Vlada zacrtala, a koji u krajnjem vodi apsolutnom obezbjeđenju uslova da građani u fer i demokratskoj atmosferi biraju svoje predstavnike na demokratskim izborima".

"Imajući u vidu da je Evropska unija ponovila nalaze OEBS-a i ODIHR-a da je prethodna vlast imala prednost zloupotrebom državnih resursa, da medijsko izvještavanje o izbornim listama nije bilo izbalansirano, te da većina preporuka OEBS-a i ODIHR-a za poboljšanje izbornih uslova nije primijenjena Ministarstvo unutrašnjih poslova predlaže formiranje tijela na nivou Vlade, koje bi bilo interresornnog karaktera sa ciljem realizacije ovih ciljeva", navedeno je u dokumentu.

Predloženo je i zbog toga što iz MUP-a smatraju temeljnu reformu izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora prijekom potrebom, te da su kao Vlada najavili sprovođenje svih mjera i radnji iz svoje nadležnosti kako bi stvorili preduslove za to.

"Zadatak ovog savjetodavnog tijela bio bi prevashodno da birački spisak kao jedan od ključnih segmenata izbornog procesa, a koji je i kroz preporuke OEBS-a i ODIHR-a prepoznat kao kamen spoticanja dovede u red", napisano je u informaciji.

Pod ovim se, kako je navedeno, podrazumijeva sve "od normativnog aspekta u smislu potrebe za unapređenjem Zakona o biračkom spisku prevashodno, ali i neke od ključnih preporuka poput pitanja prebivališta i poslovne sposobnosti za glasanje koje bi trebalo bi preispitati u skladu s međunarodnim obvezama i dobrom praksom kako bi se omogućilo veće učešće na izborima, preko razmatranja pitanja da li aktuelna upotreba elektronskih uređaja za identifikaciju birača daje optimum imajući u vidu da organizacije civilnog društva iz izbora u izbore navode da se u biračkom spisku nalaze preminuli i lica koja žive u inostranstvu, pa sve do prava uvida u birački spisak od strane različitih subjekata".

"Kada je u pitanju sastav ovog savjetodavnog tijela predlog je da pored Ministarstva unutrašnjih poslova u ovaj procesu budu uključeni svi organi državne uprave, lokalne samouprave, agencije, ali i međunarodni i domaći stručnjaci i civilni sektor koji se bavi ovom tematikom po pozivu", rekli su iz MUP-a.

Vlada je zadužila MUP da u roku od 14 dana u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade sačini i Vladi dostavi Predlog odluke o formiranu Savjeta za kontrolu biračkog spiska.  

Savjet za kontrolu biračkog spiska čine predsjednik i 12 članova
Savjet za kontrolu biračkog spiska čine predsjednik i 12 članova.

Predsjednik Savjeta je predsjednik Vlade/potpredsjednik Vlade.

Članovi Savjeta su:

1) ministar unutrašnjih poslova/državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova;

2) ministar finansija i socijalnog staranja/državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja;

3) ministar javne uprave, digitalnog društva i medija/državni sekretar Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija;

4) savjetnik predsjednika Vlade za informacione tehnologije;

5) predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama;

6) predsjednik Državne izborne komisije;

7) najmanje dva predstavnika Skupštine Crne Gore (jedan predstavnik parlamentarne većine i jedan predstavnik parlamentarne manjine);

8) predstavnik Zajednice opština;

9) najmanje dva predstavnika civilnog sektora i

10) jedan predstavnik medija. Savjet ima sekretara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR