8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NVO podržavaju odluku premijera Krivokapića da predloži razrješenje ministra Leposavića

Politika

Comments 1

NVO podržavaju odluku premijera Krivokapića da predloži razrješenje ministra Leposavića

Autor: Antena M

  • Viber

Podržavamo odluku premijera Zdravka Krivokapića da podnese predlog Skupštini Crne Gore za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića, zbog toga što je, pored ostalog, izjavio da će prihvatiti da je u Srebrenici izvršen genocid tek “onda kada to bude nedvosmisleno utvrđeno", navedeno je u saopštenju koje je potpisalo više NVO.

Kako dodaju, dovodeći zvanično u pitanje odluke dva međunarodna suda, Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (Haškog tribunala) i Međunarodnog suda pravde, kojima je utvrđeno da je u Srebrenici izvršen genocid, ministar Leposavić je doveo u pitanje i međunarodni pravni poredak i obaveze Crne Gore prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, i zato je opravdano da ode sa javne funkcije.

Ministar je, smatraju u NVO sektoru, svojom izjavom nanio i dodatnu bol ljudima koji osjećaju nenadoknadiv gubitak svojih najbližih, koji su žrtve genocida u Srebrenici. Žao nam je zbog toga i iskreno saosjećamo sa njima.

"Imajući u vidu broj sudskih predmeta i osuđujućih presuda kojima je utvrđeno da se u Srebrenici radilo o genocidu, izjavu ministra Leposavića smatramo posebno neprimjerenom, a njega nedostojnim funkcije na koju je izabran. Međunarodna suđenja pružaju vrlo važan doprinos u borbi protiv negiranja genocida i revizionizma i na Balkanu, posebno u slučaju Srebrenice. Pravila dokazivanja, kao i zahtjev da se presude temelje na provjerenim činjenicama van razumne sumnje, daju ovim presudama nesporni legitimitet, posebno u odnosu na propagandne stavove usmjerene na negiranje zločina.

Osam suđenja pred Haškim tribunalom zbog zločina u Srebrenici, u kojima je do sada pravosnažno utvrđena odgovornost šest osoba za genocid (Radislav Krstić, Drago Nikolić, Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Zdravko Tolimir, Radovan Karadžić, Ratko Mladić - nepravosnažno), a devet za druge ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivala su i svjedočenja ljudi koji su preživjeli masovna pogubljenja, kao i onih koji su u tim pogubljenjima učestvovali. Na tim suđenjima je saslušano oko hiljadu i po svjedoka i razmotreno oko 28.000 dokaznih predmeta. U dvostepenim suđenjima je učestvovalo 46 sudija iz 34 zemlje svijeta. U donošenju presude Međunarodnog suda pravde učestvovalo je 15 sudija iz različitih zemalja", navedeno je u saopštenju.

Glasanje o uskraćivanju povjerenja ministru Leposaviću biće glasanje za poštovanje međunarodnog pravnog poretka, za opredjeljenje Crne Gore za članstvo u Evropskoj Uniji i za pomirenje u regionu, smatraju oni.

"Vjerujemo da većinska Crna Gora može da se ujedini oko ovih ciljeva. Svjesni smo da će uvijek biti i onih koje nijedan dokaz ni presuda neće ubijediti da promijene mišljenje i koji će relativizovati ili osporavati i ovaj i druge zločine.

Samo dosljedno utvrđivanje individualne odgovornosti i poštovanje činjenica o ratnim zločinima, uz saosjećanje s patnjama žrtava, može i mora dovesti do ostvarivanja pravde i trajnog mira na Balkanu", zaključeno je u saopštenju koje potpisuju: ADAMAS, Akcija za ljudska prava (Human Rights Action - HRA), ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za ženska prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije (European Association for Law and Finance - EALF), Komitet mladih pravnika Crne Gore i Politikon mreža.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

i kod psihijatra

Crnu Goru nazvat Jasenovac, odmah ga kod psihijatra, ili yakonski da odgovara za ovu izjavu