13 °

max 13 ° / min 10 °

Utorak

13.04.

13° / 10°

Srijeda

14.04.

12° / 9°

Četvrtak

15.04.

15° / 7°

Petak

16.04.

17° / 5°

Subota

17.04.

14° / 8°

Nedjelja

18.04.

16° / 9°

Ponedjeljak

19.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukšićeva prva saradnica preuzela odgovornost za odavanje imena agenata CIA

Politika

Comments 9

Vukšićeva prva saradnica preuzela odgovornost za odavanje imena agenata CIA

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Stalna disciplinska komisija Agencije za nacionalnu bezbjednost juče je saslušala prvu saradnicu direktora Agencije Dejana Vukšića na koju je on prebacio svu odgovornost za skandalozno odavanje identiteta agenata CIA članovima skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost.

Kako Pobjeda saznaje, ona je preuzela krivicu na sebe i ni riječju nije ukazala da je Vukšić bilo što tražio od nje ili uradio mimo njenog znanja. Pristala je da ona preuzme odgovornost za zabilješku u kojoj su navedena imena agenata CIA.

Prema članu 26 Zakona o tajnosti podataka, klasifikovane podatke treće zemlje mogu u potpunosti da imaju samo tri predsjednika – države, parlamenta i Vlade.

Tako je Vukšićeva saradnica potvrdila Vukšićevu priču pred Odborom za odbranu i bezbjednost kada je tokom kontrolnog saslušanja ustvrdio da je grešku napravila njegova najbliža saradnica, a da on nije provjerio detalje iz službene zabilješke prilikom potpisivanja tajnog podatka koji je dostavljen članovima Odbora.

Vukšićevoj saradnici biće izrečena novčana kazna, a izriče je – vršilac dužnosti direktora ANB.

Njena izjava, prema saznanjima Pobjede, biće proslijeđena i Tužilaštvu koje je otvorilo istragu povodom ovog slučaja.

Kako je Pobjeda ranije pisala, nakon što je afera o curenju podataka postala javna, vršilac dužnosti direktora ANB-a je od 19. marta počeo sa operacijom "kontrole štete". Kako je objavljeno, nije pokrenut mehanizam unutrašnje kontrole, jer je smijenjena prethodna generalna inspektorka – a nije imenovana nova, pa je Vukšić iskoristio "prazan prostor" i krivicu svalio na saradnicu, koja je pripremala dokumentaciju koju je on potpisao.

Službenik ANB koji pod pseudonimom Profesionalac šalje dopise portalu Aktuelno, 27. marta napisao je da je Vukšić saradnici ponudio da je smijeni sa mjesta načelnika sektora, uz obećanje da neće krivično odgovarati nego samo disciplinski, a da će joj on nadomjestiti finansijske gubitke.

V. d. direktora ANB Dejan Vukšić i potpredsjednik Vlade zadužen za sektor bezbjednosti Dritan Abazović tokom kontrolnog saslušanja pred Odborom za odbranu i bezbjednost 31. marta rekli su da jeste došlo do bezbjednosnog propusta i odavanja identiteta agenata CIA-e, a Vukšić je saopštio da je grešku napravila njegova najbliža saradnica i da on nije provjerio detalje iz službene zabilješke prilikom potpisivanja tajnog podatka koji je dostavljen članovima Odbora.

Abazović je novinarima kasnije rekao da jeste došlo do "odavanja tajnih podataka obavještajne agencije jedne članice NATO", ali i konstatovao "da nije urađeno ništa na štetu države".

Kazao je i da su on i nadležni iz ANB razgovarali sa predstavnicima NATO članice čije je podatke Vukšić dostavio članovima Odbora za bezbjednost, da su "imali i imaju permanentne kontakte" i da misli da su partnerima "sve objasnili".

Imena i prezimena agenata ANB i CIA, kao i linije rada i njihovi prethodni angažmani, otkriveni su u službenoj zabilješci ANB-a prilikom kontrolnog saslušanja Abazovića 19. marta, čime je povrijeđen Zakon o tajnosti podataka, kao i Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Abazović je saslušavan zbog potencijalnih bezbjednosnih propusta vezanih za njegov susret sa lažnim diplomatom Stevanom Simijanovićem.

Na to je prvi ukazao poslanik Socijaldemokratske partije i član Odbora Raško Konjević, kojeg je, prema informacijama Pobjede, Vukšić tokom kontrolnog saslušanja pokušao čak da okrivi zato što je u javnost iznio priču o odavanju tajnih podataka i zaprijetio da može "i krivično da odgovara zbog toga".

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Branka

@SrdjanR Znači ipak je kriva kafe kuvarica! Napisala sam odavno da je kafe kuvarica opasna za ANB i tajne koje se moraju čuvati.

Marina

Nasli su konacno koga ce zrtvovati !!! To sto su se borili i rukama i nogama da mu obezbijede ostanak,samo govori o tome da je nezamjenljiv u poslu koji su mu povjerili-rusenje CG i da je ono sto je uradio,naravno,bilo tendenciizno a nikako slucajno,sto je i bez ovoga bilo jasno.

SrdjanR

Ova žena mi je susjetka, i žalila mi se. Ništa ona nije kriva. Morala je da pođe za dijete u vrtić i zamolila je kafe kuvaricu da je zamijeni. Tako je nastao ovaj slučaj. :))