21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skupština Prijestonice podržala Inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira CPC, Vlada da povuče donijete akte

Politika

Comments 31

Skupština Prijestonice podržala Inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira CPC, Vlada da povuče donijete akte

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Skupština Prijestonice Cetinje podržava Inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima  i ravnopravnog i slobodnog vršenja vjerskih obreda i vjerskih poslova svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, jedan je od zaključaka cetinjskog parlamenta nakon današnje rasprave o građanskoj inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Skupština Prijestonice Cetinje ukazuje da očuvanje ljudskog dostojanstva mora biti osnovno opredjeljenje države. Ljudska prava i slobode kao sadržaj ljudskog dostojanstva trebaju biti neprikosnoveni. Obaveza  svih državnih  organa, svih grana vlasti, jeste da ih poštuju i štite. Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu Crne Gore, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti vjernicima i svještenstvu Crnogorske pravoslavne crkve.

U cilju zaštite ljudskih prava i sloboda Skupština Prijestonice Cetinje poziva predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima.

Skupština Prijestonice Cetinje snažno osuđuje i potestvuje zbog djelovanja Vlade Crne Gore i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja, i da povuče donijete akte i sprovedene radnje kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prijestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu.

Skupština Prijestonice Cetinje poziva nadležne državne institucije da u skladu sa zakonom sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prijestonice od kontinuirane devastacije koju vrši Mitropolija Crnogorsko primorska – crkve Srbije.

 Skupština Prijestonice zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti Prijestonice.

Ovlašćuje se gradonačelnik Prijestonice, da u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Prijestonice, uz angažovanje advokatskog tima, u cilju zaštite prava i interesa Prijestonice pred nadležnim državnim organima, preduzme odgovarajuće pravne radnje kako bi se onemogućilo da se Cetinjski manastir kao ishodište istorijskog, državnog i duhovnog identiteta Crne Gore i kulturno dobro od najvećeg značaja za državu, zaštiti od uzurpacije i devastacije, i obezbijedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja Cetinjskim manastirom.

Obavezuje se gradonačelnik Prijestonice da Skupštinu Prijestonice Cetinje redovno obavještava o preduzetim mjerama i radnjama, u skladu sa navedenim zaključcima.

Ovi Zaključci objaviće se u Službenom listu Crne Gore.

Zaključci su zajednički donijeti od strane predlagača i prisutnih poslanika. Nastavak Skupštine je u zakazan za petak u 10 sati.

Tok sjednice:

Prva tačka dnevnog reda su izbori i imenovanja, a odmah nakon toga odbornici u Skupštini Prijestonice raspravljaće o Građanskoj inicijativi da se Cetinjski manastir vrati u vlasništvo Crnogorske pravoslavne crkve.

Kako prenose mediji na sjednicu nijesu došli odbornici Demokrata.

Nakon utvrđivanja Dnevnog reda i pauze sjednica je nastavljena.

Predstavnik predlagača Građanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi je Borislav Cimeša.

On je kazao da je Crnogorska crkva bila držalac Cetinjskog manastira, te da se iznad svake crkve nalazi država.

"Iznad svake crkve nalazi se država, a crkva je dio države. Faktički vlasnik kompletne crkvene imovine sa Cetinjskim manastirom bila je crnogorska država", rekao je Cimeša.

On dodaje da je sva dalja istorija vjerskog objekta istorija Crne Gore. 

Cimeša je rekao da su u ovom svetom objektu radile biblioteka, skriptorijum i štamparija, te sve škole, svjetovne i vjerske.

Predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Dejana Dizdar je upoznala sa naredbama Vlade i dopisu Uprave za katastar.

Ona je dodala da je Skupština Prijestonice Cetinje zajedno sa predsjednicom dobila anonimnu krivičnu prijavu zbog zakazivanja sjednice.

Upoznala je odbornike sa naredbom koju je Vlada uputila Upravi za katastar i dopisom koji su dobili.

Borislav Pravilović, predsjednik nadležnog skupštinskog odbora, kazao je da nijesu razmatrali taj dopis i da taj način obraćanja smatraju pritiskom na odbornike. Kako navodi, djeluje da se radi o direktnom miješanju izvršne vlasti u rad zakonodavne.

Odbornica Silvana Radonjić kazala je da je Odbor za statut i propise donio jednoglasnu odluku da se ta građanska inicijativa nađe na dnevnom redu. 

Kako je navela, inicijativa je podnesena u skladu sa zakonom i ne postoji nijedna pravna smetnja da se o njoj raspravlja.

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković rekao je da je Cetinjski manastir bio i biće crnogorski.

On je poručio vicepremijeru Dritanu Abazoviću, da je najodgovorniji za sramnu okupaciju Cetinja po nalogu tuđe crkve i Aleksandra Vučića.

Đurašković je zahvalio, kako je kazao, herojima koji su branili Cetinje i Crnu Goru u prethodnim danima.

"Posebno želim da kažem hvala našim neustrašivim ženama koje su bile na prvoj liniji odbrane Cetinja na Belvederu pokazujući, po ko zna koji put, da su naše majke, žene, sestre vazda bile, jesu i biće najvažniji stub i oslonac crnogorskog društva", rekao je on.

Pravilović tvrdi da su pravoslavni crnogorci jedini u ovoj državi čija su vjerska i ljudska prava ugrožna.

"Ja neću da se bavim istorijom, a posebno ne želim da se bavim pravom, ali ono što želim da kažem zna svaki cetinjanin, a to je  da je Cetinjski mnastir prvenstveno bio svjetovni pa tek onda duhovni manastir Crne Gore, te da je on je bio u vlasništvu Cetinja i države Crne Gore. Cetinjski manastir nikada nije bio svojina CPC, a posebno ne Mitropolije crnogorsko - primorske, odnosno crkve Srbije", navodi on.

On je dodao da je odbornički klub DPS-a je spreman da podrži svaki zaključak kojim se omogućava vjerska ravnopravnost u pravoslavnom korpusu Crne Gore i da istraje u tome.

Odbornik Demokratske partije socijalista Milovan Janković imao je istu poruku za predsjednika i potpredsjednika Vlade: "Sram vas bilo, Krivokapiću i Abazoviću!"

Krivokapiću je poručio i da su se njega katunjani davno odrekli.

"Oni u svim ratovima dali svoju žrtvu za odbranu Crne Gore, a ti srbuješ koliko možeš. Tebi nema mjesta u Crnoj Gori, ni tebi, ni Dritanu, idite tamo gdje ste zalutali", poručio je Janković.

On je dodao da je Cetinjski manastir, manastir Cetinja i ne mogu da dati nikad.

Odbornica DPS-a Aleksandra Brajović je kazala da bez Cetinja ne bi postojala ni ondašnja ni sadašnja Crna Gora, te, kako je posjetila, osnivač manastira je Ivan Crnojević i iz njegove povelje se vidi da je tadašnja vlast na čelu sa njim podigla manastir.

"Uzurpatorska SPC i dalje nastavlja okupatorski posao u Crnoj Gori. Dok je Crna Gora ratovala ovi što bi danas da nam otimaju  državu i manastire su bili u ropstvu", rekla je ona.

Brajović je pozvala sve da podrže ovu inicijativu i da se vrate svom imenu, dostojanstvu, svojoj istoriji, tradiciji i kulturi crnogorskoj. Pozdravila je sve ljude koji su bili tu i dali podršku Prijestonici 4. i 5 septembra.

Odbornik Socijaldemokrata Nikola Borozan kazao je da se vraćanjem Cetinjskog manastira CPC Crna Gora vraća samoj sebi.

"Pravoslavni Crnogorci sa svojim sveštenstvom ne mogu ispoljiti svoja osjećanja u Cetinjskom manastiru i drugim vjerskim objektima, i kako se sada jedino pravoslavnim Crnogorcima uskraćuje pravo na slobodu vjeroispovijesti", rekao je Borozan.

Odbornik Vujović je upitao ko je bio na vlasti u Srbiji kada se gradio Cetinjski manastir.

"U tom periodu nije postojala SPC", rekao je on.

U Crnoj Gori je 1950, prema njegovim riječima, živjelo 95 odsto pravoslavnoih crnogoraca, a samo pet odsto Srba.

On dodaje da je Cetinjski manastir vlasništvo Crne Gore, odnosno Prijestonice Cetinje i to ne može niko osporiti.

Odbornik Pravilović je rekao da ovaj čin ustoličenja nije zabilježen u hrišćanstvu i ne vidi po čemu to može biti sveto. 

"Ni u kući koja te neće se ne ide, a pogotovo ne naslno i protivno volji naroda, ne može biti dostojan onaj koji je spreman i na to  da padne krv da bi bilo ustoličen. Cetinjski manastir to ne pamti, iako su slavili let iznad Cetinja, Cetinje je neosvojivo, Cetinje prašta, ali pamti onoliki broj šok bombi i suzavaca", rekao je on.

Odbornik Slavko Janković iz URE je rekao da će Cetinjska URA, u svakom pogledu štititi nacionalne interese CG i dosad je to nebrojeno puta pokazala.

"Ja kao Cetinjanin, Crnogorac i vjernik CPC mogu reći da ne postoji normalan čovjek koji ne saosjeća sa svakim djetetom, ženom, starijim čovjekom koji je onog dana pretrpio suzavac", rekao je on dodajući da je srećan što su svi došli kući.

"I mogu staviti ruku na ćivot Svetog Petra Cetinjskog da nije bilo poraza 30. avgusta prošle godine o ovome se ne bi pričalo, niti bi bilo ovih inicijative", tvrdi Janković.

"Žalim za 4. i 5. septembrom i uvijek ću žaliti, Cetinje je bilo poraženo sa svake strane", rekao je on.

On je poručio da će odbornici cetinjske URE  glasati za građansku inicijativu.

"Glasaćemo ZA, ali ne da bi se svađala Crna Gora, ne da bi izbio građanski rat. Pomirenje je jedini momenat. Ako ne budemo željeli pomirenje, onda mi nismo ljudi. Naše ZA je da se pokrene proces istinske potrebe vjernika Crnogorske pravoslavne crkve " naglasio je on.

Odbornik Pravilović je poručio Jankoviću da se sjećaju 2017. godine kada su se završili izbori na Cetinju, kako su se određene mete crtale njihovim ljudima.

"Vaša partija ne crta mete URI, nego je to uradila samoj sebi, onog trenutka kada ste podržali klero-nacionalističku, prosrpsku vlast u Crnoj Gori koja radi ovo što radi u Crnoj Gori. Ja sam se stidio 12. septembra onoga što Albanci misle o Abazoviću i Vašem predsjedniku sa Cetinja", rekao je Pravilović.

On je poručio Jankoviću da bi trebalo da podnesu ostavke.

Odbornica Radonjić je kazala da današnjoj Crkvi Srbije Cetinjski manastir ne pripada, ona nema nad njom nikakva prava, te da ona pravno i zakonski pripada Prijestonici Cetinje.

Ona je upitala Vladu zašto nije bila tako ažurna kada su joj uputili zaključke cetinjskog parlamenta za odlaganje ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. 

Odbornik DPS-a Miloš Ražnatović kazao je da se nada da će Skupština Prijestonice lokalnoj upravi dati nadležnost i saglasnost da štiti imovinu Cetinja i njenih građana.

On je upitao Abazovića da li je on glasao za ovaj zaključak Vlade.

"Pošto smo vidjeli da je većina članova Vlade glasala za, a ne svi, da ne bude poslije da nas optužuju za crtanje meta", istakao je Ražnatović.

Odbornik Momčilo Martinović je istakao da nakon diskusija šefovi odborničkih klubova treba da sjednu i dođu do određenih zaključaka.

"Ja vas čekam sve, da sjednete i da vidimo na koji način ćete nam prenijeti nešto u formi zaključaka. Cetinje je za razgovor i dijalog, nikad ništa tuđe nije tražilo, ali neće dati ni svoje", rekao je on.

Cimeša je rekao da manastir svojina Prijestonice Cetinje, te da je on kulturno dobro Crne Gore prvog reda.

"Današnjoj Crkvi Srbije, odnosno MPC, Cetinjski manastir ne pripada, veće je ona njegov uzurpator", ističe Cimeša.

Predstavnik predlagača ove inicijative Borislav Cimeša je u završnoj riječi naveo da brane istinu i pravdu.

"Ispunjenjem našeg zahtjeva uspostavlja se mir i slog, kao i pogažena istorijska prava".

Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu.

Komentari (31)

POŠALJI KOMENTAR

GRAĐANSKI

Obnovljena je (a ne osnovana) 31.10.1993., kad Đukanovića CPC i crnogorstvo nije zanimalo više no lanjski snijeg - zato: ne mlati!

veritas

@Miraš Vojvoda, ne nadajte se da će vam ta matrica proći...SPC nije nikad bila crkva Crne Gore pa neće ni u buduće...pročitaj malo, ne samo naša, no srbijanska dokumenta, kažem, dokumenta a ne Rakovićeve fašisoidne bajke. Adio, i više nikad!!!