13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoreni Balkan kamuflira destrukciju Beograda prema Crnoj Gori i regionu

Politika

Tag Video
Comments 0

Otvoreni Balkan kamuflira destrukciju Beograda prema Crnoj Gori i regionu

Autor: Antena M

  • Viber
Srbija napravila ozbiljan rezultat lobiranjem u SAD

Komentarišući ocjene da je Aleksandar Vučić uspio da snažnim lobiranjem u Vašingtonu, koristeći i moćnu agenciju bivše američke državne sekretarke, predstavi "Otvoreni Balkan" kao benignu ekonomsku inicijativu i da će, po mišljenju nekih diplomata i političkih Crna Gora "silom na sramotu" biti ugurana u taj projekat, Đukanović u Drugačijoj radio vezi kaže:

- Nema nikakve sumnje da je Srbija napravila ozbiljan napor i ostvarila ozbiljan rezultat u lobiranju za svoje interese u Sjedinjenim Američkim Državama. Zašto je imala tako čist teren za lobiranje, to je pitanje za nas.

Bio sam ubijeđen da mi moramo nastaviti takođe sa angažovanjem partnera koji će nam pomoći na pravilnoj percepciji naše politike na važnim političkim adresama u svijetu. Nasuprot tome bilo je mišljenje da to više nije nužno i da smo svoje strateške interese na tim adresama ostvarili i da je sada iz razloga budžetske racionalnosti potrebno poštjedeti Crnu Goru takvih aranžmana.

Mislim da nam ovaj epilog o kojem ste Vi govorili kroz Vaše pitanje potvrđuje da se taj posao nikada ne završava i da morate na važnim političkim adresama uvijek imati nekog ko će biti dobar i profesionalan partner u zastupanju vaših interesa u tim zemljama. Srbija je, ponavljam, to radila veoma, veoma angažovano, veoma izdašno finansijski i uspjela je da poprilično uljepša ono što je suština njene politike, a posebno suština njene politike u regionu Zapadnog Balkana - naveo je Đukanović. 

Đukanović naglašava da "ne može biti viška saradnje u regionu", ali i dodaje da je Crna Gora već u Berlinskom procesu i skoro svim brojnim drugim regionalnim inicijativama, kojih je sada već na desetine.

- Kada je nastala inicijativa Mini Šengena i Open Balkana, kasnije, moje pitanje je bilo čemu to služi ako su svi ciljevi te inicijative već sadržani u Berlinskom procesu, i još jednom broju inicijativa koje žive na prostoru Zapadnog Balkana?

Pa, ipak, istrajavalo se. I želim da vam potvrdim nešto na čemu je bio akcenat u vašem pitanju. Istrajavalo se na tome, ne samo iz Beograda, Tirane i Skoplja nego se istrajavalo sa tih prekookeanskih adresa na kojima se događalo lobiranje za tu inicijativu. Dakle, moje uvjerenje je da je zapravo stvarni cilj te inicijative bio da se zakamuflira ona destrukcija koja se stvarno događa, prije svega u politici Beograda prema regionu, odnosno još preciznije, u politici Beograda prema Crnoj Gori...

Dakle ja inicijativu Open Balkan razumijem kao pokrivalicu za destrukciju koju Srbija ima realizujući projekat Srpski svet. Srbija je vrlo u zamahu da po istom receptu po kojem je to radio Milošević 90. godina odigra paternalističku, zaštitničku ulogu u odnosu na Srbe u susjednim državama, ne mareći što time ruši suverenitet države - kazao je Đukanović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR