11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radoman: Abazović eksponent srpskog sveta

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 0

Radoman: Abazović eksponent srpskog sveta

Izvor: gradski.me

Autor: Antena M

  • Viber

Otvoreni Balkan modifikovana je verzija koncepcije srpskog sveta, ocijenio je prodekan za nastavu na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Aleksandar Radoman, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije, navodeći da Crna Gora na to ne smije pristati.

Određenje prema tom projektu je, prema njegovim riječima, vrlo važno.

“Riječ je o zakamufliranom projektu srpskog sveta koji vodi balkanski autokrata Aleksandar Vučić. Crna Gora na tako nešto ne smije pristati”, jasan je Radoman.

Komentarišući predloženi model manjinske Vlade, kaže da se teško može predvidjeti da li će je biti, jer još nijesu definisane njene konture.

“To nije novi prijedlog, u septembru 2020. takođe je bila na stolu ponuda o manjinskoj Vladi. Tada je URA to odbila i opredijelila se za eksperimentalni model. Postavlja se pitanje da li je sve isto kao prije godinu i po. Ne vjerujte URI čak i kad darove donosi”, rekao je Radoman.

Ističe da se crnogorsko društvo u posljednjih godinu i po vratilo 200 godina unazad i da su podjele nikad izraženije.

“Za takvo stanje odgovorna je URA i Dritan Abazović. Ako je manjinska Vlada ponuda da se izađe iz pat pozicije, zašto ne bismo formirali stabilnu, proevropsku vladu sa 49 poslanika. Treba da postavimo pitanje političke odgovornosti“, navodi Radoman.

Koncept manjinske Vlade je, prema njegovim riječima, nejasan.

“DF opipava teren, ali tu je opasan detalj koji previđamo. DF nije u vladi, ali je u svim ministarstvima zastupljen sa dvije trećine kadrova. Pitanje je da li će Abazović krenuti u sječu kadrova DF-a”, kaže Radoman.

Ne vjeruje da će se stanje na političkoj sceni promijeniti.

“Abazović je eksponent politike srpskog sveta. Prisutno je političko umrežavanje sa ciljem podjele granica na Balkanu. Otvoreni Balkan je ključni izazov, modifikovana verzija koncepcije srpskog sveta”, ističe Radoman.

Komentarišući naimenovanje paroha Nikole Marojevića u Upravni odbor UCG, navodi da je ta odluka skandalozna, ali dosljedna.

“Podsjetimo, URA je delegirala Rajku Glušicu za predsjednicu Upravnog odbora UCG. Javnost ne reaguje na adekvatan način. Vidimo ćutanje Akademije nauka, Univerziteta. Tek pojedinci se oglase, to govori o lošem stanju u kojem se nalazi crnogorsko društvo. Imenovanje paroha za člana UO UCG je kršenje sekularizma, a to je notorna stvar, o tome ne treba raspravljati”, rekao je Radoman.

Jučerašnje saopštenje Studentskog parlamenta UCG smatra nemuštom reakcijom.

“U Crnoj Gori nema studentskih pobuna, a ako i vidimo angažman studenata, to je na litijama ili opskurnim pokretima uglavnom desničarskog karaktera. Treba preispitati cio obrazovni ciklus, od osnovne škole do fakulteta. Na političkim elitama je što nijesu dovoljno poradile da se politički konsenzus pretoči u društveni”, navodi Radoman.

Govoreći o predsjedniku Opštine Pljevlja, Igoru Goluboviću, koji je relativizovao ono što proživljavaju Bošnjaci i Muslimani u tom gradu, kaže da poslije godinu i po ove vlasti i pritiska prema manjinskim narodima, neme adekvatne reakcije.

“Velikosrpski nacionalizam ugrožava društvo i njegove temelje. URA, paktirajući sa tim nacionalizmom, pokušava da nas ubijedi da igra između dva ekstrema. Ovo je projekat koji traje desetak godina, uvučeni su i tvrdi i meki nacionalisti, pseudograđanske snage. Pomirenje je jednostavno uspostaviti, ako postignemo konsenzus da je Crna Gora nezavisna, građanska, sekularna multikulturalna država, utemeljena na vrijednostima antifašizma”, naglašava Radoman.

“Knjiga Mićovića kulturrasističko i nacišovinističko štivo”

On se osvrnuo i na dodjelu književne nagrade “Miroslavljevo jevanđelje” Milutinu Mićoviću, navodeći da je u njegovoj knjizi precizno opisan kulturrasistički koncept, u kojem Crnogorci ne postoje.

“To se ne razlikuje od onoga što je 30 godina propovijedao Amfilohije Radović. To je najprimitivnija zloupotreba vjere. Nacišovinističko štivo nagrađeno državnom nagradom je signal koji šalje država”, ocjenjuje Radoman.

Napominje i da se tekstovima podrške Mićoviću, profesora Siniše Jelušića i Radoja Golovića, vrijeđa zdrava pamet “i pokušava reći da ne umijemo tumačiti književno djelo.”

“To je najprimitivniji oblik manipulativne strategije. Nadovezala se reakcija Golovića koji egzaltirano kliče “Smrt Montenegru, živjela krštena Crna Gora”. To nam govori da je dio akademske zajednice upregnut u proces klerikalizacije i fašizacije društva“, ukazuje Radoman.

Kaže da je situacija na FCJK trenutno stabilna, iako su cijele prošle godine imali konstantne pritiske.

“Trenutno smo ostavljeni na miru. Prepoznati smo kao ustanova koja je centar građanskog otpora”, rekao je Radoman.

Komentarišući gašenje časopisa ARS, kaže da je namjera Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da ugasi crnogorsku kulturu.

“Ključni reprezenti te kulture odmah su se našli na udaru takve vlasti. I u socijalizmu, krajem osamdesetih, ARS je ugašen zbog političkih odluka. Danas se to opet radi. U tom nizu se prepoznaju ljudi koji najviše smetaju realizaciji projekta srpskog sveta”, zaključio je Radoman.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR