10 °

max 14 ° / min 7 °

Utorak

20.02.

14° / 7°

Srijeda

21.02.

14° / 5°

Četvrtak

22.02.

12° / 6°

Petak

23.02.

11° / 8°

Subota

24.02.

10° / 8°

Nedjelja

25.02.

9° / 7°

Ponedjeljak

26.02.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sve zavisi od DPS-a: Ako kandidat bude Đukanović, protivkandidati Mandić, Bečić i Spajić?

Politika

Comments 22
ako izbor DPS-a bude nestranački kandidat, za tu opciju će se odlučiti i DF, Demokrate i Evropa sad

Sve zavisi od DPS-a: Ako kandidat bude Đukanović, protivkandidati Mandić, Bečić i Spajić?

Izvor: pobjeda

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović prije devet dana raspisala je predsjedničke izbore za 19. mart, ali, iako je do njihovog održavanja ostalo još nepuna dva mjeseca, nijedan politički subjekat nije odredio kandidata sa kojim će nastupiti na izborima za šefa države. 

Partije suverenističkog bloka pozivale su na dogovor oko jedinstvenog kandidata, dok je, sa druge strane, od stranaka „stare“ većine takav prijedlog imao samo lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković.

On je pozivao stranke koje su tvorile većinu nakon parlamentarnih izbora 2020. da se dogovore oko kandidata koji bi, prema njegovoj ocjeni, mogao da pobijedi u prvom krugu.

No, iz Demokratskog fronta veoma brzo su odbili ponudu Jokovića – lideri ovog političkog saveza Milan Knežević i Nebojša Medojević saopštili su da bi trebalo na izborima da nastupe samostalno.

Knežević je istakao kako su umorni od eksperimenata i „nalaženja novih kandidata, koji, čim se završe izbori, zaborave ko ih je doveo do tih pozicija“. Kasnije je izjavio i da je DF politički subjekt koji zna ime predsjedničkog kandidata, ali nije želio da ga saopšti.

Pa ipak, publicista i književnik Želidrag Nikčević prekjuče je podržao predsjednika Nove srpske demokratije Andriju Mandića za kandidata za izbore za šefa države.

On je, u autorskom tekstu objavljenom na prosrpskom portalu Borba, ukazao da je Mandić godinama „jačao stranačke konce“ i „strpljivo popravljao izborne rezultate“.

– Zato vjerujem da bi ovaj čovjek i Crnu Goru vodio pravim putem, naravno – uz podršku svih istinski demokratskih snaga, svih kojima je dozlogrdio ovaj Đukanovićev mafio-protektorat. U svakom slučaju, da smo imali više takvih boraca kao što je Andrija, i sloboda bi brže stigla u naše sumorne, a retorički veoma nadahnute krajeve – naveo je Nikčević.

Sa druge strane, Demokratska Crna Gora javno je ponudila predizbornu koaliciju Pokretu „Evropa sad“ – predložili su im da odaberu predsjedničkog ili kandidata za premijera. Taj stav potvrđen je i na sjednici Predsjedništva te stranke – utvrdili su da bi koalicija sa Pokretom „Evropa sad“ donijela impresivan rezultat i konačan par bivšeg režima.

Međutim, na prvobitnu ponudu Pokret koji vode nekadašnji ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović ukazao je da će o koalicijama razgovarati kada se izaberu sudije Ustavnog suda i skrati mandat Skupštini. Kasnije je Spajić saopštio da će na predsjedničkim izborima imati svog kandidata, kao i da razmišljaju o opciji da nastupe sa nestranačkom ličnošću.

Kako Pobjeda nezvanično saznaje, u Pokretu „Evropa sad“ odustali su od koalicije sa Demokratskom Crnom Gorom nakon što su vidjeli rezultate istraživanja koji pokazuje da takav savez ne bi imao sinergetski efekat.

Takođe, kako su saopštili izvori iz vrha DF-a, Demokrata i Pokreta „Evropa sad“, ova tri politička subjekta čekaju da Demokratska partija socijalista saopšti svog kandidata, nakon čega će oni odlučiti o svom.

Ukoliko ispred DPS-a na izborima nastupi aktuelni predsjednik države Milo Đukanović, tvrde izvori, onda će DF, Demokrate i „Evropa sad“ kandidovati lidere stranaka. U takvoj situaciji DF razmišlja da kandiduje Mandića, Demokrate Aleksu Bečića, dok bi ispred Pokreta „Evropa sad“ nastupio Spajić.

Ohrabreni rezultatima istraživanja u koja su imali uvid, sva tri politička subjekta „priželjkuju“ drugi krug izbora, sa različitim šansama na uspjeh.

Ipak, ukoliko suverenistički blok uspije da se dogovori oko nestranačkog kandidata za takvu opciju odlučiće se i „Evropa sad“ i Demokrate.

Podsjetimo, stranke opozicije još uvijek nijesu dogovorile kandidata za predsjedničke izbore. Svi subjekti uvjereni u pobjedu pozivali su na jedinstvo, ali niko nije saopštavao konkretna imena. Još nije poznato ni hoće li se Đukanović ponovo kandidovati.

Jedini zahtjev koji je sa ove strane saopšten javnosti je zahtjev Socijaldemokratske partije: iz SDP-a traže da se državotvorne partije dogovore oko nestranačkog kandidata ili će, u suprotnom, oni nastupiti samostalno.

Komentarišući ovaj zahtjev predstavnici DPS-a nijesu ništa konkretno kazali. U više navrata jedino je naznačeno da će ime kandidata javnosti biti poznato nakon konsultacija koje bi trebalo da obave unutar stranke i sa tradicionalnim partnerima.

Odlazeći premijer Dritan Abazović kazao je juče da GP Ura još uvijek nije zauzeo zvaničan stav o predsjedničkim izborima, ali i istakao da je najvažnije da na toj poziciji više ne bude Đukanović.

Sve ostalo je, kako tvrdi, manje značajno.

Na takvu izjavu Abazovića reagovao je portparol DPS-a Miloš Nikolić. On je ocijenio da je Abazovićevo „zapomaganje“ da Đukanović ne bude predsjednik „novi nivo demonstracije očaja političkog davljenika koji ima nepodnošljiv strah od predstojećih izbora“.

– Kada se taj strah udruži sa panikom od iskaza Rada Miloševića, dobijamo neuračunljivu osobu koja to svoje stanje ne uspijeva nimalo da prikrije – naveo je Nikolić.

Ukazao je i da je Abazović Uru doveo ispod cenzusa, pa sada moli političke subjekte za predizbornu koaliciju.

Komentari (22)

POŠALJI KOMENTAR

Ana

@Anastasija tuga ste vi. Drugo poluvrijeme je,navikavajte se.

Anastasija

@Ana ..o Ana, o Ana, o Ana tugo ovih dana..

Dan

...ponizavanje i maltretiranje gradjana CG-re nema kraja..