5 °

max 9 ° / min 2 °

Četvrtak

02.02.

9° / 2°

Petak

03.02.

9° / 2°

Subota

04.02.

9° / 2°

Nedjelja

05.02.

6° / -0°

Ponedjeljak

06.02.

5° / -1°

Utorak

07.02.

5° / -2°

Srijeda

08.02.

2° / 0°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije: Nisam se sretao sa Đukanovićem, nije bio zainteresovan, a nisam ni ja, Vujanović me povrijedio i iznenadio

Politika

Comments 6

Joanikije: Nisam se sretao sa Đukanovićem, nije bio zainteresovan, a nisam ni ja, Vujanović me povrijedio i iznenadio

Izvor: TV Adria

Autor: Antena M

  • Viber

Mitropolit Crkve Srbije Joanikije kazao je u emisiji Press plus na Adria TV da do sada nije imao susrete sa predsjednikom države Milom Đukanovićem. On je istakao da sveštenstvo i vjernici Srpske pravoslavne crkve nijesu privilegovani, a da je želja crkve da se država prema svima odnosi jednako. Smatra da postoji odvojenost crkve i države u Crnoj Gori, ali da je neophodna međusobna saradnja i komunikacija.

„Nijesam imao susret sa Milom Đukanovićem, niti je on bio zainteresovan, a nijesam ni ja. Ne želim nikom nikakvo zlo. Čovjek je predsjednik države i jedne jake partije, to moramo uvažiti. Kao i godine provedene na vlasti. Ipak, mislim da je vrijeme da ode sa funkcije“, rekao je on.

Đukanović je, kako je istakao, stupio u kontakt sa njim preko Belvedera.

„Tu se pojavio kao vođa pokreta koji je trebalo da sruši Mitropoliju“, istakao je mitropolit.

Prema njegovim riječima, iznenadili su ga i povrijedili potezi bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića.

„Filip Vujanović je obrazovan pravnik, intelektualac, i dobar čovjek. Zato me iznenadilo, negdje i povrijedilo, to što je dao podršku onom nakaradnom Zakonu. On je kao čovjek vlasti i poslušnik Đukanovića dao političku izjavu, koja je imala težinu, budući da je poznat kao dobar pravnik. Iznenadilo me je kada je toliko podrivao priču o Temeljnom ugovoru, da je to bilo nepristojno“, poručio je Joanikije.

On smatra da je govor mržnje kada, kako je rekao, "pojedini mediji i dio javnosti nazivaju SPC Crkvom Srbije".

Objašnjava da je SPC jedna institucija, jedinstvenu cjelina koja djeluje na cijelom prostoru svoje jurisdikcije, i ne treba da se da krivotvori njeno ime.

„To je u suštini govor mržnje, kada se neko zove drugim imenom. Na taj način žele da protumače da smo neka politčka organizacija. Ne mora niko da nas voli, ali normalan čovjek bi trebao da uvažava naše vjekovno postojanje“, kazao je on.

Država i crkva u Crnoj Gori, kako je rekao, jesu i nijesu odvojeni.

„To je malo dvosmisleno, šta znači odvojenost. To bi trebalo da znači da se svako bavi svojim poslom iz svoje nadležnosti. Kako god okrenemo, bavimo se istim narodom. Građani koji se izjašnjavaju kao vjernici, jesu i građani. U tom smislu potrebna je saradnja. Dobro je što imamo Zakon o slobodi vjeroispovijesti gdje crkva i država, uvažavajući jedna drugu, uspostvaljaju zvaničnu komunikaciju i saradnju, poštovanjem odvojenosti. Uostalom bavimo se istim narodom, i trebalo bi da imamo saradnju“, kazao je on.

Mitropolit Joanikije smatra da će žalba podnesena Ustavnom sudu povodom potpisivanja Temeljnog ugovora biti odbačena. 

On je kazao i da su mnogi optuživali crkvu, pokušavajući da je zbrišu sa lica zemlje, ali nisu uspjeli.

„Mi se nijesmo aposlutno miješali u kadrvosku politiku. Bilo je nešto oko premijera Krivokapića, jeste da je bila komunikacija prije osnivanja te vlada. Nama je bio interes da se osnuje Vlada. Ko je bio mandatar, izabran je. Premijer Krivokapić kao hrišćanin i to je isticao, da hoće u Vladi hrišćane, ljude od struke i autoriteta…Ali mi se nijesmo miješali“, rekao je on, dodajući da ta „Vlada kako je radila tako je i prošla“.

Sveštenstvo i vjernici SPC nijesu, navodi on, privilegovani, ali je želja crkve da država prema svima odnosi jednako.

„Ne možemo reći da je SPC diskriminisana, ali položaj nije zadovoljavajući. Vlada je nedavno uskratila igumanu manastira Dajbabe ulazak u zemlju. On je Rus, koji je tu 20 godina, izuzetan pastir, teolog… Zvanično obrazloženje zašto je protjeran nijesmo dobili, Nezvanično su nam rekli da se u toj crkvi okupljaju „svakakvi“ ljudi. Tog čovjeka ne interesuje politika, on je intelektualac, od duhovnih vrijednosti“, rekao je on, dodajući da je Mitropolija podnijela žalbu.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

BELVEDER

Iako nije hrišćanski, tebi zaštitniku pedofila, neobrazovanim pokvarenjaku, ne treba oprostiti za zlodjela koja si počinio, ili ih nisi spriječio kada su ih drugi činili. Kažeš da vas, nazivajući sektu koju vi označavate sa SPC, a zvanično ime joj je Crkva Srbije, to vrijeđa i predstavlja govor mržnje!? To kažete vi koji Albance nazivate Šiptarima.....

Onogošt

Kako vas nije sramota.Stidite se kad vas zovu crkva države Srbije što je zvanični naziv u Srbiji.A da ste političari to ste pokazali bezbroj puta.Tražite da se država prema svakom odnosi jednako,valjda tu mislite i prema svetoj pravoslavnoj crvi Crne Gore. !!!

Onogošt

Nemaju Milo i Filip pametnijeg posla nego raspravljati sa popom crkve Srbije koja ju Crnoj Gori okupatorska.Zamislite tu bruku i sprdnju ovaj (privremeno)na tron Svetog Petra Cetinjskog.Oskrnavili su sve svetinje Crnogorske.Kažu stari oteto prokleto!!!