10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jelušić: Puna podrška za Savković Vukčević, pohvale i za borce za očuvanje crnogorskog jezika

Politika

Comments 21

Jelušić: Puna podrška za Savković Vukčević, pohvale i za borce za očuvanje crnogorskog jezika

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Izjava Nele Savković Vukčević o NVO Udruženje novinara Crne Gore, te poziv policije koji je uslijedio nakon što je predsjednik Udruženja Tihomir Burzanović prijavio poslanicu DPS za govor mržnje, obilježila je vikend za nama i povukla lavinu komentara, kako podrške, tako i osuđivanja Uprave policije zbog ovakvog načina postupanja.

Tekst se nastavlja ispod linkova.

   

Mišljenje o ovoj situaciji koja je za mnoge indikator da je "nešto trulo u državi Crnoj Gori" Antena M je zatražila od poslanice URE Božene Jelušić, profesorice medijske pismenosti.

Jelušić je u razgovoru za Antenu M istakla da sam poziv upućen Savković Vukčević ne mora značiti da je ona predmet istrage, već može biti da policija želi da ispita sadržaj koji je ona plasirala, odnosno u kom smjeru ide djelovanje UNCG.

Podsjetimo, policija se sinoć oglasila poručivši da u saopštenju Savković-Vukčević nema elemenata krivičnog djela ni prekršajne odgovornosti, te da nema potrebe za daljim prikupljanjem obavještenja.

Tekst se nastavlja ispod linka.

I Jelušić smatra da u izjavi njene koleginice nema elemenata govora mržnje.

"U njenom tekstu vidim stav prema jednom dijelu medijske scene u Crnoj Gori, jer i moj je stav da je linija između novinara i propagandista u sadašnjem trenutku vrlo tanka. Takav stav nikako ne bih nazvala govorom mržnje. Sa druge strane, moramo biti svjesni da smo medijska kolonija i da imamo jako malo nezavisnih medija, pa treba preispitati i vidjeti na koji način kod nas propagandisti djeluju", objašnjava naša sagovornica.

Jelušić pruža svesrdnu podršku, kako kaže, samo partijskoj neistomišljenici, ali prije svega koleginici.

"Bilo kakav negativan tretman zbog iznošenja stava bio bi neumjesan, a koleginici Savković Vukčević pružam punu podršku. Mi dolazimo iz različitih partija, po nekim političkim pitanjima se razilazimo u mišljenjima, ali bez obzira na sve razlike, iskazujem podršku u svojoj koleginici", poručuje Jelušić.

Ona dodaje da je važno urediti djelovanje medija i onih koji to nijesu, poput udruženja, a koji nemaju jedinstvenu definisanu agendu, niti djeluju na etičkim medijskim osnovama. Kako kaže, to je crnogorski problem jer nemamo dobro uređene odnose na medijskoj sceni.

Komentarišući aktuelnu situaciju progona crnogorskog jezika u redakcijama RTCG, te slučaj novinara Žarka Božovića kojem je urednik informativnog programa na Radiju Crne Gore Milutin Tomašević zabranio rad u istom zbog korišćenja jotovane verzije, Jelušić konstatuje da je i ovo način unižavanja slobode izražavanja.

"Naravno, to jeste kršenje slobode izražavanja. Tako će biti sve do momenta dok naša jezička politika nema u svom okviru uzus prema kome je pitanje slobodnog izbora da li ćete koristiti leksički izraz sa 30 slova, ili onaj sa 32. To je stvar individualne slobode. Ukoliko postoji zabrana, a mi imamo stav prema kojem je to sloboda izbora u odnosu na ove dvije jezičke matrice, onda to definitivno jeste problem. Ja naš jezik nazivam crnogorskim i smatram ga jednim jedinstvenim jezikom sa četiri imena", kaže Jelušić.

Sagovornica Antene M pohvalila je napore stručnjaka za crnogorski jezik i književnost da sačuvaju originalnost i tekovine našeg jezika, iako, kako kaže, od njih dobija poruke "sa ekstremnim govorom mržnje".

"Cijenim njihov trud da sačuvaju jezičko blago Crne Gore koje je zadužilo ovo društvo da postupa baš na način na koji oni postupaju u okviru svoje misije. Iako im na tom dijelu čestitam, rado bih da se temeljno pogledaju njihova saopštenja, jer bi onda njih trebalo prijaviti zbog vrlo neprimjereno odabranih izraza kojima se obraćaju meni, kao neistomišljenici, kao ženi, kao i nekome koga poznaju, jer znamo se međusobno", ukazuje Jelušić.

Zaključila je da je crnogorski medijski prostor vrlo kontaminiran i da naše društvo ne može da se oslobodi tereta uskogrudosti. 

"Naša uvjerenja stavljamo u službu određenih političkih ideja. Ja sam se trudila i trudiću se da to ne radim, pa i ovako želim da dam svoj doprinos tome", dodala je za kraj Jelušić.

Komentari (21)

POŠALJI KOMENTAR

pažljivo

@Crnogorka 100%, pročitajte tekst malo pažljivije, imajte na umu da je " Antena M je zatražila odgovor od poslanice URE Božene Jelušić, ..." Da li je "puna podrška" ovo što je B.J. napisala, ili je upravo riječ o relativizaciji? Pet para ne dajem za takvu "podršku".

Providna Perfidnost

@Zoran 2 Meni se cini da si ti trol, ruska skola?

Crnogorka 100%

@Zoran 2 Božena nije Hrvatica, kao što ni Pupovac nije Hrvat premda je roden u Hrvatkoj, ili Arkan Slovenac jer je rođen u Brežicama - ako me razumiješ. Ti si vjerovatno zalutao s jednog opskurnog portala.