17 °

max 21 ° / min 13 °

Petak

10.05.

21° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 14°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 13°

Četvrtak

16.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gradska vlast najavila smjenu Savjeta RTV Podgorica; Radulović: Žele da nametnu svoj uticaj

Izvor: gradski.me

Politika

Comments 3

Gradska vlast najavila smjenu Savjeta RTV Podgorica; Radulović: Žele da nametnu svoj uticaj

Autor: Antena M

  • Viber

Iako je na putu ka EU sloboda medija jedan od važnih uslova, odbornička većina u Podgorici najavila je usvajanje izmjene odluke o osnivanju RTV Podgorica, koja će podrazumijevati smjenu aktuelnog savjeta našeg medija, piše Gradski.me

Dok predlagač tih izmjena, Nova srpska demokratija tvrdi da želi da ‘depolitizuje Gradsku RTV,’ opozicioni DPS, ali i predstavnici struke, poručuju da vlast želi da smijeni aktuelni Savjet kako bi izabrala onaj koji joj odgovara i Gradsku stavila pod kontrolu. Najavljuju da će, u tom slučaju, podnijeti tužbu Upravnom sudu.

Portal piše da vlast u Glavnom gradu najavila je izmjenu odluke o osnivanju RTV Podgorica kojom bi, sve se pozivajući na međunarodne standarde koji upravo garantuju medijske slobode, bila omogućena smjena Savjeta naše medijske kuće.
“Intecija donošenja nove Odluke nije primarno smjena Smjena, već da se način izbora članova Savjeta kao i druge bitne stavke za rad TV, prilagode onome što su preporuke i direktive međunarodnih partnera kako u pogledu emitovanja programa tako i u pogledu ovlašćenih predlagača za članove Savjeta pa i u pogledu zabrana ko ne može biti član Savjeta, a između ostalog tu je i uvođenje institucije Ombusmana koji bi trebalo da na adekvatan način štiti prava gledalaca”, kazao je Mitar Šušić, šef kluba odbornika Nove srpske demokratije.

Odbornik DPS-a Stefan Ćulafić ističe da vlast svoju namjeru želi da uskladi sa nacrtom Zakona o medijima koji još nije prošao kroz skupštinsku proceduru.

„Ova odluka ukoliko bi bila donešena, ne bi bila upodobljena sa trenutnim Zakonom o audio – vizuelnoj djelatnosti. Dakle, izlazi samim tim iz zakonskog okvira države Crne Gore. Ono što mi kao odbornici u Skupštini GG možemo da uradimo jeste da podnesemo, ukoliko ova odluka bude bila donešena, tužbu Upravnom sudu“; istakao je Ćulafić.

Šušić negira da se pozivaju na novi zakon o medijima koji još nije usvojen.
„Savjet se ne pokušava smijeniti na osnovu bilo kakvog izglasanog ili ne izglasanog zakona. Do promjene u sastavu Savjeta doći će po samom tekstu odluke”, ističe Šušić.

S druge strane, advokat Veselin Radulović kaže da cilj vlasti nije da Gradsku TV oslobodi političkog uticaja, već da nametne svoj.

„Čini se da je ovo još jedan od primjera kada politička preuzme vlast, bilo na državnom ili lokalnom nivou, i žele da svoj politički uticaj prenesu na sve one subjekte pa uključujući i medije. Programski sadržaj medija političarima može da se ne sviđa, ali to nije razlog da se pribjegava donošenju odluka koje će biti usmjerene na to da se rukovodstvo tog medija smijeni i da se dovedu neki podobni ljudi“, kazao je Radulović.
Dok se Savjet RTV Podgorica danas nije oglašavao, o njenoj budućnosti odbornici će raspravljati na sjednici zakazanoj za 3. avgust.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Simoklise

Ne prezaju od zakona .......evropa zdaj maskirani cetnici i spc fanatici u evrpsko odijelo ....pa glasajte gospodo

roki

Sve ce ovo da odrade preko leta kad nam je energija da se suprotstavimo na nuli. Podrska Gradskoj !

Orlov krš

Samo konstatujemo stvari koje nam se dešavaju a nikako da se suprostavimo na pravi način,onako kako to čine istinska građanska društva! Jedan od posljednji profesionalnih crnogorskih medija treba da bude predat u ruke svetosavcima bez otpora!