24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šušanj: Nekadašnji DF i četnički vojvoda žele da mijenjaju Ustav i Crnu Goru pretvore u Republiku Srpsku

Izvor: Pobjeda

Politika

Comments 0

Šušanj: Nekadašnji DF i četnički vojvoda žele da mijenjaju Ustav i Crnu Goru pretvore u Republiku Srpsku

Autor: Antena M

  • Viber

Da bi srpski jezik mogao da postane službeni nakon popisa to je potvrdio predsjednik Skupštine Andrija Mandić u intervjuu Novostima.

Sagovornica Antene M, lingvistkinja sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Jelena Šušanj, smatra da ljudi poput Andrije Mandića žele da popisom Crna Gora postane nova Republika Srpska.

"Znamo da već decenijama DF i četnički vojvoda koji je nedavno postao i predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić teži da se promijeni Ustav Crne Gore i da se na taj način pretvori u etnofederalizaciju u kojoj bi Srbi po principu Republike Srpske, postali konstituivni narod a Crna Gora prestala biti multietnička država", kaže Šušanj.

Bojkot popisa je za Šušanj krajnja opcija. 

"Ako ne želimo Crnu Goru kao entitet "srpskog sveta", već ako želimo da ona bude nezavisna, građanska država i buduća članica EU, popis pored ovakve vlasti sa ovako jasnim intencijama mora se bojkotovati", smatra Šušanj. 

Šušanj kaže da je cilj popisa poznat još od 2020. godine kada je, kako smatra, krenula masovna kampanja pretvaranja svega crnogorskog u srpsko.

"Jasno se mogu pratiti te tendencije na portalu u vlasništvu rektora Univerziteta Crne Gore, na kojem već godinama od kada je najavljen popis, stoji da je sve crnogorsko zapravo srpsko. Mogu se dalje pratiti po izjavama crnogorskih zvaničnika za prethodne tri godine", poručila je Šušanj.

U intervuu za Pobjedu, izjavu Mandića je prokomentarisao i crnogorski književnik Milorad Popović.

Smatra da Mandić nije doveden na mjesto predsjednika parlamenta da bude spiker, nego da simbolički i faktički potvrdi pobjedu velikosrpske ideologije u Crnoj Gori.

"Njihov plan je da na popisu Srbi budu većina, a nakon toga da promijene Ustav u dijelu identitetskih pitanja. I konačno, da proglase Crnu Goru srpskom državom i čekaju povoljni međunarodni momenat za novu aneksiju Crne Gore", smatra Popović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR