22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mirković: U ZBCG očekuju nekoliko ambasadorskih pozicija, Milatović će ispuniti Mandićeve želje

Politika

Comments 0

Mirković: U ZBCG očekuju nekoliko ambasadorskih pozicija, Milatović će ispuniti Mandićeve želje

Autor: Antena M

  • Viber

Komentarišući sastanak premijera Milojka Spajića i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića u vezi sa naimenovanjem novih ambasadora, Nikola Mirković iz Centra za građansko obrazovanje za Antenu M kaže da taj proces treba do kraja ispratiti jer nekada konačne odluke nijesu uvijek kao što su najavljivane.

Komentarišući medijske navode da među kandidatima za ambasadore nema poznatih imena sa političke scene, Mirković kaže da Zakon o vanjskim poslovima predviđa da jedna trećina ambasadora mogu biti političari i javni kulturni radnici.

"Mislim da da je to dio političkog plijena koji se neće odreći subjekti parlamentarne većine. Takođe mi smo već kroz medijske izvještaje mogli vidjeti da su određeni politički subjekti već izrazili svoje želje u smislu koje tačno ambasadorske pozicije očekuju da im pripadnu.

Osim što vjerujem da će partijska kvota biti u cijelosti ispunjena, za očekivati je da ti šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava ne budu baš anonimusi", kaže Mirković.

Sagovornik Antene M pozitivno gleda na sastanak premijera i predsjednika, uprkos ozbiljno narušenom odnosu.

Na pitanje zašto predsjednik parlamenta Andrija Mandić nije prisustvovao sastanku, Mirković odgovara da predsjednik Skupštine formalno-pravno nema krucijalnu ulogu u procesu naimenovanja ambasadora.

Ipak, navodi Mirković, Mandić je svoje interese zaštitio koalicionim sporazumom.

"Mandić ima i dobre odnose sa predsjednikom države, tako da je za očekivati da će on i njegove želje ispuniti.

I do sada se pokazalo da mu dobro ide, a da su mnogo inferiornije sebe pozicionirali lideri pokreta Evropa sad i takođe najviši državnici Milatović i Spajić", smatra sagovornik Antene M.

Saradnik na programima CGO-a kaže da koalicija ZBCG očekuje četiri ambasadorske pozicije, Demokrate jednu a albanske partije dvije.

Kao razlog zbog čega su političke partije veoma zainteresovane za proces naimenovanja ambasadora Mirković navodi:

"Diplomatija je veoma moćan mehanizam zbog raznih kontakata i informacija koje gravitiraju u toj oblasti. Pored toga ovaj proces će iscrtati i interesne linije određenih političkih subjekata jer će one predlagati ambasadore za one zemlje u kojima imaju posebni interes", navodi Mirković.

Nereagovanje Crne Gore, konkretno Ministarstva vanjskih poslova na nedavne izjave ambasadora Srbije Nebojše Rodića i ambasadora Rusije Vladislava Maslenikova, Mirković ne vidi kao iznenađenje i dodaje da nije prvi put da donosioci odluka nemaju reakciju na razne inicijative koje dijele društvo.

"Ćutanje se svakako može tumačiti kao izraz straha i bježanje od zamjeranja, tamo gdje toga ne bi smjelo biti i gdje bi se morali braniti određeni principi.

Uostalom, ovo je ne samo pitanje politike, nego i zrelosti onih koji su na pozicijama ministara da procijene šta je i za kakvu reakciju", kazao je Mirković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR