26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta se dešavalo u PES-u, zbog kojih odluka je Milatović napustio partiju i hoće li i sa kim osnovati novu?

Izvor: Pobjeda

Politika

Comments 15
Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad podnio ostavku na sve stranačke funkcije i najavio velike političke potrese unutar parlamentarne većine

Šta se dešavalo u PES-u, zbog kojih odluka je Milatović napustio partiju i hoće li i sa kim osnovati novu?

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon jučerašnje ostavke Jakova Milatovića na sve funkcije u Pokretu Evropa sad (PES) postavlja se pitanje šta je, pored očiglednog raskola unutar partije, razlog da je u potpunosti i napusti.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Milatović se na taj korak odlučio nakon što je saznao za planove unutar PES-a o hitnim izmjenama Statuta stranke kojima bi bilo ukinuto mjesto zamjenika predsjednika. Umjesto zamjenika, planirano je da se uvede funkcija potpredsjednika partije; birala bi se dva ili tri potpredsjednika, među kojima bi jedno mjesto bilo rezervisano za ženu.

Istovremeno, takva izmjena organizacione strukture u vrhu bi znatno oslabila političku poziciju Milatovića, što on nije htio da čeka ,,skrštenih ruku“.

Sve je to aktuelnog predsjednika države uvjerilo da je većina u vrhu stranke okrenuta Spajiću, kojem Milatović odavno prigovara ,,samovoljno ponašanje“, odsustvo ,,strategijskog promišljanja“, ali i neke poslovne dilove, koje Milatović ocjenjuje ,,vrlo problematičnim“.

"Milatović je prije desetak dana rekao svojim saradnicima da više nikada neće biti dio izborne liste sa Milojkom Spajićem, sa kojim se trajno razišao u svakom pogledu", tvrdi jedan izvor Pobjede.

Drugi izvor Pobjede iz PES-a saopštio je i da nijesu ,,tako idilično“ protekle konsultacije Milatovića i Spajića o imenovanju ambasadora. Predsjednik države tražio je da, unutar kvote PES-a, on odluči o dva amabasadorska prijedloga, što nije naišlo na odobravanje Spajića i ekipe.

Istovremeno, svojevrsni cirkus u petak o imenovanju PES-ovog kandidata za člana borda direktora EPCG, jedanaestočasovna burna pretponoćna pregovaranja i konačni odabir - sve je to bilo ,,okidač“ za Milatovićevu jučerašnju akciju.

To je istovremeno i uvod u veliku političku krizu u Crnoj Gori koja bi mogla da ima značajne posljedice i na budućnost 44. Vlade Crne Gore, ali i da otvori priliku za neka nova savezništva stranaka.

Milatovićeva stranka?

Osnivanje sopstvene stranke ili pokreta je, po tvrdnjama izvora Pobjede bliskih predsjedniku države, najrealnija opcija daljeg nastavka Milatovićeve karijere.

"Milatović u potpunosti kontroliše rad danilovgradskog odbora PES-a, računa i na znatan dio podgoričke filijale stranke, odnosno na lojalnost Izvršnog odbora Podgorice, kao i na neke odbore na sjeveru Crne Gore. Milatović očekuje i javnu podršku poslanica PES-a u Skupštini Crne Gore Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović, ali nije isključeno da mu se pridruži još neki važan funkcioner ili funkcionerka PES-a", tvrdi izvor Pobjede.

Izvjesno je, takođe, da Jakov Milatović odavno kuje planove za formiranje svoje stranke, a u Spajićevom taboru tvrde da je, još kao zamjenik predsjednika PES-a, imao kontakte, ali i neku vrstu pregovora sa bivšim funkcionerima SNP-a, Markom Kovačem, Danijelom Đurović, Miomirom Vojinovićem, Nebojšom Vuksanovićem, za koje se spekulisalo da kreću u formiranje nove političke stranke. Da li je i Milatović dio te političke slagalice - brzo će se saznati.

Milatović nije prisustvovao stranačkim organima stranke, nakon što je 9. oktobra prošle godine paralelno organizovao sjednicu Izvršnog odbora, Odbora glavnog grada PES-a. Istovremeno je tada održana sjednica poslaničkog kluba kojom je predsjedavao Milojko Spajić. Isključena poslanica Jevrosima Pejović bila je na sastanku Izvršnog odbora podgoričkog odbora PES-a pozvana - od strane Milatovića.

Teško vrijeme za 44. Vladu

U vremenu koje slijedi premijer Milojko Spajić će biti na velikim iskušenjima da održi funkcionisanje Vlade. Jakov Milatović će svakako ići na strateško partnerstvo sa Demokratama Alekse Bečića, ali i saradnju sa SNP-om Vladimira Jokovića, koji su mu politički bliskiji od kripto-maga Spajića.

Još više i značajnije, da se nekako iz fokusa Specijalnog tužilaštva izmjesti ,,minuli rad“ Rada Miloševića i drugih funkcionera Ure u poslovima šverca cigareta. Ali i da se ne razotkriju veze domaćih agenata ANB-a sa funkcionerima BIA…

Premijer i predsjednik PES-a već je na velikim iskušenjima što se tiče kontrole bezbjednosnog sektora. Tu je evidentno da se Demokrate, koje iz izvršne vlasti pokrivaju sistem bezbjednosti, iz petnih žila trude da sačuvaju ljude koje je postavio njihov nekadašnji koalicioni partner, bivši premijer Dritan Abazović. Time i da sačuvaju nezgodne i optužujuće istine o radu Abazovićevih ministara Filipa Adžića i Ane Novaković-Đurović.

Još više i značajnije, da se nekako iz fokusa Specijalnog tužilaštva izmjesti ,,minuli rad“ Rada Miloševića i drugih funkcionera Ure u poslovima šverca cigareta. Ali i da se ne razotkriju veze domaćih agenata ANB-a sa funkcionerima BIA.

Istini za volju, Bečić i Šaranović nijesu mogli da spriječe smjenu Abazovićevog političkog intimusa Artana Kurtija iz ANB-a, ali su se zato potrudili da aktuelni direktor Agencije Boris Milić ne bude zamijenjen nekim rješenjem koje bi predložio Andrej Milović, ,,komita“, kako ga podrugljivo zovu iz Demokrata i Ure.

Novi politički odnosi unutar parlamentarne većine, koji će biti totalno izmijenjeni nakon Milatovićevog istupa, značajno će otežati poziciju Milojka Spajića.

Sada će još više biti zavisan od lidera koalicije ZBCG Andrije Mandića i Milana Kneževića, ali će morati i da gradi, što prije, mostove saradnje sa Bošnjačkom strankom Ervina Ibrahimovića, kako bi znatno umanjio uticaj Bečića i njegovih ljudi u Vladi Crne Gore.

Biće to teško vrijeme izazova za Milojka Spajića i njegov dio PES-a. Ali i za Crnu Goru, jer je očito da političke stabilizacije - neophodne za zatvaranje desetak poglavlja u junu ove godine kako su obećali iz Bisela – neće biti. A time ni ubrzanog puta ka Evropi.

To nijesu dobre vijesti za Crnu Goru, ali jesu za vlast u Srbiji, koja u velikoj mjeri utiče na poteze stranaka parlamentarne većine, naročito partija Andrije Mandića i Milana Kneževića. Da li se ovim potezom odbacivanja PES-a i najavom formiranja svoje stranke i Jakov Milatović kandiduje za novog, a vrlo direktnog, saveznika politike vlasti Aleksandra Vučića?

Biće sve jasnije, valja sačekati samo prvu krizu funkcionisanja vlade Milojka Spajića.

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

SPAJIĆ je bio ucenjen od Mandića za izbor DIREKTORA EPCG Da nijesu izabrali Đukanović izašli bi iz koalicije i oborili vladu Mandić je alfa i omega za ovu đečurliju kojoj je važan samo položaj a ne i odlulivanje Važna je fotelja a ne obraz i interes države i građana

d v

@Mojaš Ako se ikad više vrate na vlast, koliko god da to bude obećavajuće za opstanak Crne Gore – neće biti časti u takvom povratku! No,imate li vi g dine da ponudite CG "građanima" neko vaše održivo i provodio rješenje izlaska iz luče tame i "CG bezpuća"?

jovan

Ovo je dobro. Najzad će se otvorit karte. Da vidimo, ko je za evropsku a ko za srbo-rusku Crnu Goru. DF-aši u tuđim odo rama, moraće da se do gola svu ku, pa preobuku. Uzalud vam sve, CRNA GORA JE VJEČNA!