12 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 12°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ivanović: Pritisci da se izglasa budžet

Izvor: RTCG

Politika

Comments 0

Ivanović: Pritisci da se izglasa budžet

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Opština Andrijevica je na privremenom finansiranju do kraja marta, a u međuvremenu ništa nije učinjeno po pitanju razrješenja političke krize koja drma taj grad skoro deset mjeseci.

Kolegijum predsjednika Skupštine opštine trebalo bi danas da zakaže novu sjednicu na kojoj bi se razmatrao budžet za ovu godinu, ali u opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista tvrde da lokalna vlast nema većinu za njegovo usvajanje.

- Mislim da budžet teško može biti usvojen, osim ako se nešto u međuvremenu ne desi. Vlast nema potrebnu većinu za njegovo iglasavanje - ocijenio je za Pobjedu šef Odborničkog kluba DPS Andrijevica Dejan Ivanović.

On smatra da se vrše pritisci na pojedine opozicione odbornike da bi dali svoj glas za predloženi budžet.

- Vidjećemo na što će to izaći - kaže Ivanović.

Lokalna vlast je ranije izrazila stav da u slučaju neusvajanja budžeta treba raspustiti parlament, uvesti prinudnu upravu i nakon toga raspisati vanredne izbore. Sa druge strane, u DPS-u smatraju da se ne može uvesti prinudna uprava kad odbornici nijesu skratili mandat Skupštini, te da opozicija ima većinu za formiranje nove vlasti.

BEZVLAŠĆE

Ivanović je ukazao da se priča o prinudnoj upravi ne bi potezala i da problem sa usvajanjem budžeta ne bi postojao da su nadležni omogućili da se održe sjednice na kojima bi bila smijenjena aktuelna lokalna uprava.

Podsjećamo, Klub odbornika DPS-a je u julu prošle godine inicirao smjenu predsjednika opštine Željka Ćulafića, što su potom podržala tri „odbjegla“ odbornika iz redova aktuelne većine. Međutim, od jula prošle godine propalo je sedam pokušaja za smjenu čelnika Andrijevice jer su nezadovoljni aktivisti vladajućih stranaka prekidali zasijedanja, zauzimajući odborničke klupe i poručujući da neće dozvoliti „prekrajanje izborne volje bez novih lokalnih izbora“.

Isti scenario su ponovili prilikom pet pokušaja izglasavanja nepovjerenja Đukiću, posljednji put 25. novembra kada je i istekao rok za odlučivanje po ovom prijedlogu. Ministarstvo javne uprave ranije je ustvrdilo da SO Andrijevica nije postupila u skladu sa izdatom preporukom za održavanje sjednice o smjeni Ćulafića i o tome informisala tadašnju vladu Dritana Abazovića, koja je zaključila da taj resor treba da nastavi da prati situaciju u lokalnom parlamentu i novu informaciju dostavi do kraja oktobra. Međutim, to se nije desilo i prema posljednjim informacijama vlada Milojka Spajića nije razmatrala situaciju u Andrijevici jer joj MJU nije dostavilo potrebnu informaciju.

Ivanović je prije pola mjeseca razgovarao sa ministrom javne uprave Marašom Dukajem koji je, kako kaže, obećao da će MJU uraditi potrebne analize i donijeti mišljenje o aktuelnom problemu.

U međuvremenu, zbog cjelokupne situacije koja uključuje i nezadovoljstvo opozicije reakcijom nadležnih na dešavanja u lokalnom parlamentu i mimoilaženje vlasti sa bivšim odbornicima većine, izostala je podrška rebalansu za 2023, a nije usvojen ni budžet za 2024. godinu.

Zbog toga je stupila na snagu odluka o privremenom finansiranju za period januar-mart, a predsjednik opštine Zeljko Ćulafić čeka da Vlada presiječe i stvori uslove za održavanje izbora.

SMJENA

Odbornici koalicije DPS-SD zatražili su smjenu Ćulafića zbog tvrdnji da je sa funkcionerima Socijalističke narodne partije zloupotrijebio službeni položaj i omogućio da se suspenduju Ustav i zakoni Crne Gore. Podnosioci inicijative smatraju da Ćulafić nije obezbijedio sprovođenje strateškog plana Opštine i drugih razvojnih planova, programa i strateških dokumenata od državnog značaja. Kao razlog za smjenu Ćulafića navedeno je i to što, kako tvrde, lokalnom parlamentu nije na vrijeme dostavio izvještaj o svom radu i radu lokalne uprave i službi.

Skupštinu u Andrijevici čini 31 odbornik, a vlast čini koalicija SNP, bivši DF i Demokratska Crna Gora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR