26 °

max 26 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

22° / 15°

Nedjelja

26.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zenović: EK priprema pozitivne ocjene

Politika

Comments 0

Zenović: EK priprema pozitivne ocjene

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

Glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović kaže za TV E da će sigurno ostati na poziciji pregovarača do dobijanja IBAR-a, te da ta pozicija neće ostati upražnjena, niti zapostavljena uprkos njegovoj kandidaturi za lokalne izbore u Budvi.

Na izborima 26. maja, Zenović će biti nosilac liste Pokreta Evropa sad.

„Do te prve važne tačke, a to je dobijanje IBAR-a, bez ikakve dileme, sa punom odgovornošću, tvrdim da ću ja biti glavni pregovarač Crne Gore sa EU“, kazao je Zenović u informativnoj emisiji 24 sata, na TV E.

Iako mu slijede obaveze oko kampanje, Zenović kaže da Vlada ne razmišlja o njegovoj zamjeni, te da pregovaranje sa EU neće biti zapostavljeno.

„Mislim da se ne govori o mojoj zamjeni. Obavljaću posao glavnog pregovarača sve dok to bude neophodno za funkcionisanje evropskog puta. Uvjeravam vas da nemate brigu da će Evropska komisija, sve instance u EU i svi naši partneri, kada je riječ o evropskoj agendi, imati u Ministarstvu evropskih poslova adresu na kojoj mogu naći pregovarača koji će im dati informacije. Kakav god bio ishod izbora u Budvi, neće biti nikakvih zastoja, prekida, proces pregovaranja će teći neometano“, navodi Zenović.

Glavni pregovarač kaže i da iz Evrope nije stigle kritike na račun njegove kandidatura za budvanske izbore. Tvrdi i da u izbornu trku za vlast u Budvi ulazi kao nestranačka ličnost.

„Ulazim u lokalnu političku kampanju za moj grad, moje sugrađane, za Budvu koja treba da ima novu šansu. Ali, ne ulazim kao član bilo koje političke partije. Kakav god bio epilog u Budvi, na poziciji glavnog pregovarača ostajem kao nepartijska ličnost“, istakao je Zenović koji je uvjeren da će lista PES-a, koju predvodi, biti temelj nove vlasti u Budvi.

Uslov da Zenović stane na čelo liste budvanskog PES-a bio je, ističe Zenović, da u koaliciju nakon izbora sa njim ne mogu oni koji su se ogriješili o zakone.

„Bilo kakav vid postizbornog koaliranja ne može i ne smije da uključi ljude koji su se na bilo koji način ogriješili o integritet javnog službenika, koji su bili povezani sa korupcijom,organizovanim kriminalom ili su zloupotrijebili javne resurse, bavili se partitokratijom, partijskim vrbovanjem. To su ljudi, pojedinci koji ne mogu biti dio koalciije i sa kojima PES neće sjesti za sto nakon izbora“, naglašava Zenović.

Govoreći o IBAR-u – izvještaju o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 – Zenović je uvjeren da EK priprema pozitivne ocjene i završna mjerila za ta poglavlja, koja se tiču vladavine prava.

„Evropska komisija je na tragu mišljenja da je Crna Gora uradila puno i da postoji mogućnost da Crna Gora dobije pozitivan izvještaj. Evropska komisija već kreće u pripremu jednog takvog dokumenta, uvjerena da će evropska strana uraditi sve što je neophodno da nastavimo ovim putem kojim smo krenuli. Komisija priprema izvještaj i ona je uvijek na strani kandidata. Ona je oštri profesor, koji zahtijeva puno od države kandidata, ali je spremna da nagradi taj radi i da brani sve što smo uradili kada je riječ i reformama u Crnoj Gori od 2012. do danas“, poručio je Zenović.

Nakon što u IBAR-u stignu završna mjerila za poglavlja 23 i 24, Crna Gora može krenuti u zatvaranje drugih poglavlja. Do sada su zatvorena samo tri poglavlja, ali do kraja ove godine, navodi Zenović, Crna Gora bi mogla zatvoriti njih deset.

„Postoji veliki optimizam kod određenih međunarodnih partnera koji zagovaraju da Crna Gora već u ovoj godini treba da zatvori desetak poglavja. To je stvar koja ostaje nama kao pregovaračkoj strukturi da vidimo koliko je to moguće i realno. Činjenica je da postoji u ovom trenutku značajan broj poglavlja koja imaju zrelosti i koja do kraja ove, sredinom sljedeće godine, mogu biti zatvorena“, zaključio je Zenović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR