8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li će antibebi pilula zauvijek ostati namijenjena samo ženama?

Izvor: EPA-EFE

Dom i porodica

Comments 0

Da li će antibebi pilula zauvijek ostati namijenjena samo ženama?

Izvor: RTS

Autor: Antena M

  • Viber

Lov na „mušku pilulu za kontrolu rađanja“ uvijek je aktuelan. Ali do sada nijedan proizvod nije licenciran za tu namjenu, bilo zato što nije bio dovoljno efikasan, bilo zbog negativnih neželjenih efekata – uključujući depresiju, poremećaje raspoloženja i akne – zbog čega su zaustavljena dalja klinička ispitivanja.

Otkad su se pilule za kontrolu rađanja pojavile šezdesetih godina, omogućile su ženama ne samo da kontrolišu začeće, već su im pomogle i u regulisanju bolnih menstrualnih ciklusa (dismenoreje), nemenstrualnih bolova u karlici i obilnih menstrualnih krvarenja.

Ali i pored ovih pogodnosti, ovaj vid kontrole rađanja ne prija svim ženama. Antibebi pilule često izazivaju neželjene efekte koji u pojedinim slučajevima veoma dramatično utiču na kvalitet života.

Mnoge žene zbog kontraceptivnih pilula imaju neredovne cikluse, nadimanje, glavobolje. U nekim slučajevima ovi neželjeni efekti mogu biti i mnogo ozbiljniji: visok pritisak, stvaranje krvnih ugrušaka, čak mogu uzrokovati i moždani udar. Istraživanja su takođe potvrdila vezu između uzimanja antibebi pilula i povećanog rizika od depresije, kao i smanjenja seksualne želje i libida.

Jasna je potreba za velikim kliničkim ispitivanjima novih i postojećih oblika kontrole rađanja. Ipak, uprkos tome, malo se ulaže u to da se ovo dogodi, a prioritet se daje drugim oblastima istraživanja. I naravno, pogodnostima muškaraca.

Na primjer, između 2017. i 2020. godine, sprovedene su samo 23 kliničke studije kontraceptivnih sredstava koja je finansirala farmaceutska industrija, u poređenju sa 600 za ljekove namijenjene kardiovaskularnim bolestima i 140 preparata namijenjenih za oftalmologiju.

Ipak, mnoge žene nastavljaju sa korišćenjem sredstva za kontrolu rađanja uprkos neželjenim efektima koje izazivaju, jer ne žele da zatrudne – tako da se ne registruje pad potražnje.

Iako postoji jasna potreba za razvoj boljih kontraceptivnih sredstava namijenjenih muškarcima, još mnogo toga treba preduzeti kako bi se iskorijenila nejednakost koju žene podnose kada je riječ o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR