13 °

max 16 ° / min 11 °

Utorak

27.02.

16° / 11°

Srijeda

28.02.

18° / 11°

Četvrtak

29.02.

18° / 12°

Petak

01.03.

13° / 10°

Subota

02.03.

14° / 9°

Nedjelja

03.03.

12° / 9°

Ponedjeljak

04.03.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta je, po naučnicima, recept za dugovječnost

Izvor: Ginko - Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Šta je, po naučnicima, recept za dugovječnost

Izvor: Žena

Autor: Antena M

  • Viber

Dr Dejvid Klansi sa Univerziteta Lankaster proveo je decenije istražujući ispravan način da čovjek odloži početak procesa starenja, a tvrdi da je vježbanje put do dugovječnosti. Veliki broj istraživanja potvrdio je tu tezu; vježbanje je povezano sa manjim rizikom od umiranja mladih, a naučnici ističu i da je zaslužno za jačanje zdravlja srca, kao i za snižavanje holesterola i krvnog pritiska. Međutim, nedavna studija istraživača u Finskoj dovela je u pitanje efikasnost samog vježbanja kada je riječ o produžavanju životnog vijeka.

Nakon što su ispitali navike vježbanja i biološku starost hiljade učesnika, zaključili su da ljudi koji više vježbaju mogu da žive duže samo zato što se pridržavaju zdrave ishrane i dovoljno spavaju, a ne zbog vremena koje provode u teratni, piše "Daily Mail".

Dr Klansi je objasnio i da na to da ostanemo u formi takođe utiče čišćenje tijela od ostarelih ćelija, koje se nazivaju "zombi" ćelije. To su ćelije koje su žive, otporne su na smrt, ali ne funkcionišu - proces koji uzrokuje starenje i stres. Umesto toga, one se akumuliraju u tijelu i ubrzavaju starenje, te oslobađaju toksine koji podstiču upale i rast potencijalnih tumora.

Ovaj naučnik priznaje da bi volio da bude fanatik u teretani kako bi uspio da se oslobodi ovih ćelija, on ipak ne vježba koliko bi želio, te se zato okrenuo drugim metodama, između ostalog uzimanju jednog specifičnog suplementa.

Ginko biloba kapsule i suplementi taurina

Istakao je da uzima ginko biloba kapsule koje se prave od osušenog lišća ginka, najstarije vrste drveta na cijelom svijetu. Pronađeni su fosili drveta koji datiraju od prije više od 200 miliona godina! Ekstrakt ove biljke izrazito je bogat antioksidansima, a ujedno je koristan za zdravlje srca i očiju, te funkciju mozga. Dr Klansi tvrdi i da ovaj dodazak može da stimuliše mitohondrije, ćelijske organele koje su ključne za stvaranje energije i raznih tjelesnih procesa, a "ne funkcionišu tako dobro kod starijih ljudi".

Dejvid Mekarti, vanredni profesor na Univerzitetu Džordžija, koji je proučavao ljudski životni vijek i bio istraživač na Institutu za starenje na Oksfordu, s druge strane uzima suplemente taurina.

Taurin se prirodno nalazi u ljudskom tijelu, ali i mesu i ribi i dodaje se energetskim pićima, a na cijeni je zbog potencijala koji ima protiv starenja. Od vitalnog je značaja za odžavanje nivoa kalcijuma i elektrolita, kao i za podršku centralnom nervnom sistemu i imunitetu. Smatra se da pozitivno utiče na rad srca, metabolizma i mozga.

Američka studija objavljena u junu prošle godine pokazala je da su pacovi koji su imali taurin u svojoj ishrani živeli 10 odsto duže u laboratorijskim uslovima od onih kojima se ovaj sastojak nije davao.

Mekarti svakodnevno uzima suplement taurina upravo kao rezultat navedene studije. 

On ističe da ujedno i redovno vežba, ne puši, puno spava i konzumira alkohol u umjerenim količinama.

Zdrava hrana, vježbanje, bez alkohola i cigara

Profesor sa Unoverziteta u Birmingemu Žoa Pedro de Magaljeas proveo je decenije proučavajući genetske, ćelijske i molekularne mehanizme starenja. Autor je više od 100 publikacija na tu temu, te je održao više do 100 predavanje. On je istakao da ne vjeruje u suplemente i "čarobne pilule" koje vraćaju vrijeme unazad. Umjesto toga on je usvojio navike za koje vjeruje da će doprineti da živi duže i kvalitetnije.

To znači izbacivanje mesa i alkohola iz ishrane, a on i slijedi savjet koji je dobio od svoje majke. "Ne pijte previše, ne pušite, jedite zdavu hranu poput voća, izbjegavajte masti i šećere, vježbajte, izbjegavajte visokorizična ponašanja poput droge i skaknja iz aviona", zaključio je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR