8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zbog pandemije globalna nestašica čipova

Izvor: ILUSTRACIJA

Tehnologija

Comments 0

Zbog pandemije globalna nestašica čipova

Izvor: agencije

Autor: Antena M

  • Viber

Proizvođači automobila i elektronskih uređaja poput televizora i pametnih telefona upozoravaju na globalnu nestašicu čipova, što dovodi do odlaganja u proizvodnji, dok potražnja potrošača raste zbog krize izazvane koronavirusom.

Problem je nastao iz više razloga, poručuju čelnici u proizvodnji i analitičari, uključujući i američke sankcije prema kineskom "Huaveju", požar u fabrici čipova u Japanu, restriktivne mjere zbog koronavirusa u Jugoistočnoj Aziji, ali i štrajk u Francuskoj, prenosi Rojters.

Međutim, važniji razlog je nedostatak investicija u fabrike koje proizvode čipove veličine osam inča koje su, uglavnom, u vlasništvu azijskih kompanija. One su se pomučile da postignu određeni nivo proizvodnje pošto je potražnja za 5G telefonima, laptop računarima i automobilima porasla brže nego što je očekivano.

"Cijela elektronska industrija se suočava sa nestašicom komponenti", rekao je Doni Žang, direktor firme "Send end vejv" iz Šenžena.

Dodao je da su morali da produže proizvodnju jedinice mikroupravljača koji je ključan za pametne slušalice na kojima su radili.
"Planirali smo da završimo proizvodnju za mjesec dana, ali čini se da ćemo morati to da učinimo za dva mjeseca", kazao je Žang.
Iz japanske kompanije koja prodaje komponente je navedeno da primjećuju nestašice vaj-faj i blutut čipova i da očekuju odlaganja u proizvodnji koja su duža od 10 dana.

Jedan od zvaničnika udruženja automobilske industrije u Kini, koja je istakla problem ranije ovog mjeseca, očekuje da nedostatak čipova utiče na proizvodnju u nekim kineskim fabrikama automobila tokom prvog kvartala sledeće godine.

Rast potražnje

Potražnja u Kini, naročito za automobilima, porasla je neočekivano brzo nakon krize izazvane koronavirusom, a pojačale su se i porudžbine proizvoda poput laptop računara i mobilnih telefona u regionima koji se i dalje bore sa pandemijom, poput Evrope i SAD.
"Pošto svi proizvodi dolaze iz iste fabrike čipova, nestašica se primjećuje u svim sektorima. Ovi sektori su samo trenutno najvidljiviji", naveo je Kevin Anderson, analitičar iz "Omdije".

Holandski nabavljač čipova za automobile "NXP Semiconductors" obavijestio je svoje potrošače da mora da podigne cijene svih proizvoda zbog "značajnog porasta" cijene materijala i "ozbiljne nestašice" čipova, ranije je izvijestio Rojters.

"Posao se vratio mnogo brže nego što smo očekivali", kazao je direktor kompanije "NXP" Kurt Sivers njemačkom listu Handelsblat. Naveo je da su mnogi potrošači naručili proizvode prekasno i da zbog toga nisu mogli da isprate ritam u određenim oblastima.

Analitičar Huang Leping rekao je da je okidač za nestašicu čipova i to što je "Huavej" počeo da ih skladišti kada su njegovi dobavljači morali da poštuju američke sankcije.

Dodao je da je to navelo rivale "Huaveja", poput "Šaomija", da poveća udio u tržištu pojačanim naručivanjem komponenti. Obe kompanije su odbile da daju svoj komentar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR