22 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brza vožnja privlači turiste: Zašto na njemačkim auto-putevima nema ograničenja brzine?

Izvor: Pixabay

Tehnologija

Comments 0

Brza vožnja privlači turiste: Zašto na njemačkim auto-putevima nema ograničenja brzine?

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Auto-putevi su projektovani sa ciljem da omoguće brzu vožnju, ali često nas obuzima strah od kazni kada želimo da pritisnemo gas do kraja.

Međutim, u svijetu postoji jedna zemlja koja vam zaista dozvoljava da bezbrižno vozite auto-putem, a to je Njemačka.

Iako su istraživanja jasno pokazala da bi postavljanje ograničenja brzine moglo značajno da smanji emisiju gasova staklene bašte za oko dva miliona tona godišnje, njihove vlasti još uvijek ozbiljno ne razmatraju tu opciju. Ali šta stoji iza ove neobične odluke i zašto nema ograničenja brzine na nemačkim auto-putevima?

Na njemačkim auto-putevima, poznatim kao "Autobahnen“, zaista ne postoji univerzalno ograničenje brzine kao što je to često u drugim zemljama.

To je posljedica specifične zakonske regulative i dugog istorijskog konteksta, ali prije svega nacionalnog interesa koji naglašava promociju njemačke auto industrije, tehnologije i turizma, prenosi Putnikofer.

Naime, kako piše specijalizovani sajt posvećen automobilima Auto portal, mnogi turisti iz cijelog svijeta dolaze u Njemačku da iskuse vožnju auto-putevima bez ograničenja brzine. Zanimljivo je da postoje čak i specijalni paketi putovanja sa bogatih svjetskih destinacija, uključujući Japan, Kinu, arapske zemlje i Sjedinjene Američke Države, gdje se voze superbrzi automobili na Autobahn-u sa modelima kao što su Ferrari, Bugatti, Lamborghini, Mercedes, Audi i BMV. Procjenjuje se da Njemačka samo na osnovu ovog turističkog iskustva ostvaruje godišnji prihod od impresivnih 10 milijardi eura.

Bezbjednost i kvalitet na nivou

Njemački auto-putevi su često široki i pravi, dajući vozačima veću kontrolu i smanjujući rizik pri velikim brzinama. Osim toga, ova evropska država ima bogatu tradiciju obuke vozača i vožnje. Vozači su obučeni za visoke standarde bezbjednosti i vještine vožnje pri velikim brzinama.

Iako ne postoji univerzalno ograničenje brzine, na određenim dionicama auto-puteva mogu se primijeniti privremena ograničenja brzine, naznačena putokazima ili elektronskim saobraćajnim informacijama. Ova ograničenja se često nameću zbog loših vremenskih uslova ili radova na putu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR