13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpski „Pečat” otkriva: Propao plan da SPC tajno pregovara sa Vaseljenskom patrijaršijom

Region

Comments 0

Srpski „Pečat” otkriva: Propao plan da SPC tajno pregovara sa Vaseljenskom patrijaršijom

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Pośeta carigradske delegacije SPC nije trebalo da sa terena diskretne crkvene diplomatije sklizne na teren šire javne scene. Plan nije bio takav – piše srpski neđeljnik „Pečat”.

Kako smo ranije objavili, dolazak delegacije Vaseljenske patrijaršije (VP) u Beograd najavio je u javnosti početkom prošloga mjeseca član i portparol Sinoda SPC episkop Irinej Bulović. „Koji su razlozi ove pośete i o čemu će se razgovarati, to zaista ni ja, ni bilo ko drugi, sada ne zna, jer nam nije saopšteno”, kazao je, dodavši da „nagađanje da bi pośeta mogla biti u nekakvoj vezi s problemima Crkve u Ukrajini i u Śevernoj Makedoniji nije nelogično, ali je neprovjerljivo”.

„Pečat” sada tvrdi da je „ovaj događaj, važan ne samo za SPC već potencijalno presudan i za cijelo pravoslavlje, planiran da se, ako već mora, sprovede u tajnosti. U prilog diskretnosti pośete govori činjenica da će delegaciju iz Fanara predvoditi mitropolit Jovan Zizjulas, mentor liberalnih srpskih bogoslova koji su se u novonastalom sporu između Carigrada i Moskve, danas kao episkopi, našli na sukobljenim stranama”.

Titularni mitropolit pergamski Jovan Zizjulas se smatra jednim od najvećih živih bogoslova, a u novijim zbivanjima i glavni „ideolog” nastupa VP u Ukrajini i konfrontacije sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

„Kako god, dolazak u Srbiju Zizjulasa, apologete savremenoga ekumenizma i van Carigradske patrijaršije u okolnostima nimalo idiličnim, ipak je obznanjen, a time je bačeno retrospektivno svijetlo na događaje koji su se zbili”, tvrdi „Pečat”.

„Prvi događaj se odnosi na novo ustrojstvo eparhijâ SPC na američkome kontinentu – u čemu su neki prepoznali izlazak u susret ambicijama Fanara da prisajedini dijasporu drugih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Drugi događaj, koji je potresao SPC, a prethodi pośeti titularnoga mitropolita Zizjulasa, jeste odluka da episkop Maksim (Vasiljević) više ne predaje na Pravoslavnome bogoslovskome fakultetu u Beogradu što je pokazalo duboki raskol u krugovima liberalnih pravoslavnih bogoslova čijim se neformalnim duhovnim ocem smatra u Beogradu očekivani Zizjulas”.

 

                                                                   ***

„Antena M” je detaljno pisala o ovim događajima koji potresaju SPC.

BORBA ZA PREVLAST U SRPSKOJ PATRIJARŠIJI: Atanasije Jevtić napao patrijarha Irineja i članove Sinoda

POČETAK RASPADA SPC? Tri srpske eparhije u SAD usvojile svoj ustav i promijenile ime

Irinej Bulović, koji je „raskirnkao” navodni plan (ne precizira se: čiji plan?) da se dolazak delegacije VP obavi u tajnosti, smatra se glavnim „ruskim čovjekom” u Beogradskoj patrijaršiji i neformalnim favoritom Moskve za novoga patrijarha SPC.

Rusi istakli svoga kandidata za novoga patrijarha SPC – Amfilohija ne pominju

U međuvrmenu, grčki portal „Pentapostagma” tvrdi da je „patrijarh Srbije Irinej Gavrilović odbio da se sastane s delegacijom VP koja je trebalo da doputuje u Beograd”.

„Pentapostagma”: Patrijarh Srbije odbio sastanak sa delegacijom Carigrada!

Ni Beograd ni Carigrad nijesu se zvanično oglašavali o (ne)dolasku delegacije VP u pośetu vrhu Srpske crkve.

Odnosi VP i SPC su najgori u novijoj istoriji. VP je tomosom iz 1922. Srbima priznala autokefaliju i status patrijaršije, ali i teritorijalno rasprostiranje jurisdikcije SPC na čitavu nekadašnju Jugoslaviju, uključujući Ś. Makedoniju i Crnu Goru. Taj tomos je na snazi, iako Jugoslavija ne postoji. VP bi intervencijom u Makedoniji – a SPC tamo već pola vijeka nije u stanju da prevaziđe raskol – izvršila reviziju tomosa SPC iz 1922. godine. Sa stanovišta kanonskoga prava to bi imalo refleksije i na sadašnju poziciju SPC u Crnoj Gori.

Delegacija VP, koliko je poznato, posljednji put je 5. juna 2018. godine bila u Beogradu. Tada je vrhu SPC saopšteno da će VP priznati autokefaliju Crkvi u Ukrajini – čemu se SPC usprotivila, strahujući od sličnoga raspleta u Ś. Makedoniji i Crnoj Gori.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR