8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počinje La Liga: Real ili Barsa?

Izvor: EPA-EFE/JOE BUGLEWICZ

Fudbal

Comments 0

Počinje La Liga: Real ili Barsa?

Izvor: Sportske.net

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Ovog vikenda startuje 92. sezona u najjačem španskom fudbalu, La Liga, u kojoj titulu brani ujedno i najtrofejniji klub u ovom takmičenju - Real Madrid.

Prema procjenama stručnjaka, kladionica i fudbalske javnosti Real Madrid je i ove sezone prvi kandidat da osvoji titulu. Za razliku od prvog izazivača Barselone, Real Madrid nije pretrpio velike promjene, naprotiv, ekipa se pojačala taman onoliko koliko je bilo potrebno. Real je prilično tiho poslovao i ovog ljeta, stigli su Antonio Ridiger bez obeštećenja i Oreljan Čuameni za 100 miliona eura.

Konkurencija je jača u odbrani i veznom redu, jedino je "tanji" napad, nakon što su otišli Geret Bejl, Luka Jović i Borha Majoral, a nije došao nijedan igrač kao alternatva. Karlo Anćeloti nije želio nijedno prosječno pojačanje, odnosno nekog ko neće ni na koji način moći da povremeno odmori Benzemu. Eden Azar i Rodrigo bi ponekad mogli da igraju kao najistureniji napadači, i to je jedini minus za Real ove sezone. Novi trofej u Superkupu Evrope, nakon pobjede nad Ajntrahtom, pokazao je da je Real spreman za start nove sezone, odnosno gostovanje povratniku Almeriji u neđelju od 22.00.

Drugi kandidat za titulu je Barselona, koja i ovog ljeta prolazi kroz nevjerovatne turbulencije. Uprava je bila primorana da povuče tri finansijske poluge, inkasirala je blizu 700 miliona eura, ali su se odjednom pojavile sumnje da i tu ima ilegalnih radnji. Problem su i odlasci, Barsa je bukvalno poklonila Neta, Rikija Puđa i Oskara Mingezu bez obeštećenja, a na sličan način tjera Samjuela Umtitija i Martina Brajtvajta. Najveći problem ipak je status Frenkija de Jonga, koji je ubjedljivo najplaćeniji, ima sumnjive klauzule po obnovi ugovora iz 2020. i odbija i da ode i da prihvati smanjenje plate. Barsa se žestoko pojačala, došli su Andreas Kristensen, Žil Kunde, Frenk Kesi, Rafinja i Robert Levandovski i na pripremnim utakmicama nije moglo da se vidi neuigranost. Ipak, sezona je duga, La Liga je maraton i tu je potrebna konstantnost koja je na strani Reala.

Kao i svake sezone, treći kandidat za titulu je Atletiko Madrid. Međutim, Atletiko je jedva uspio da se domogne trećeg mjesta prošle sezone, a ne može se reći da u ovom prijelaznom roku radi vrhunski posao. Naprotiv, Atletiko poput Barselone ima određene finansijske probleme, sa pozajmica su se vratili Alvaro Morata i Saul Nigez, a uz njih kao velika pojačanja stigli su desni bek iz Udinezea Nauel Molina za 20 miliona eura i Aksel Vitsel kao slobodan igrač. Dijego Simeone je zadržao okosnicu tima, jedino je otišao Luis Suarez, ali je prošla sezona pokazala da je potreban mnogo veći iskorak za trku sa Realom i Barsom.

Prošlu sezonu na četvrtom mjestu završila je Sevila, a ukoliko ekipa Hulena Lopetegija ponovi taj rezultat, navijači mogu da budu prezadovoljni. 

Ako bi neko mogao da se umiješa u borbu za top 4 od ostalih ekipa onda su to Viljareal i Real Sosijedad.

Betis je nemoguće ne pomenuti nakon fantastične prošle sezone, ali sa ekipom Manuela Pelegrinija postoji mali problem. Takmičiće se u Ligi Evrope, a klupa je i dalje kratka.

Što se tiče ostatka lige, treba istaći da se Ernesto Valverde vratio na mjesto uspjeha nakon pet godina. On je dobro poznato ime na "San Mamesu", na klupi Atletika je sjedio od 2013. do 2017. kada je prešao u Barsu. Ovo mu je prvi posao od kako je dobio otkaz u januaru 2019. godine i sigurno će imati veliki motiv da se dokaže. Braća Vilijams i Iker Muniain će ostati prve zvijezde i Bilbao se nada povratku u Evropu naredne sezone.

Ne smijemo zaboraviti ni posrnulog velikana Valensiju, koju je preuzeo Đenaro Gatuzo. 

U La Ligu su ušli Valjadolid, Almerija i Đirona i njihov glavni zadatak biće da izbore opstanak, za koji će se vjerovatno boriti i Majorka, Osasuna, Kadiz i Elče. Recimo da bi uz Valensiju, u zlatnoj sredini trebalo da budu i Selta, Hetafe, Rajo Valjekano i Espanjol.

Zaključak je da je La Liga ponovo jaka kao nekada, zahvaljujući povratku Barselone i najviše transferu Roberta Levandovskog. Poljak će sasvim sigurno voditi bitku sa Karimom Benzemom za prvog strijelca La Lige. 

Inače, Real Madrid je i rekorder po broju osvojenih titula, ima ih 35, slijedi Barselona sa 26, a treći je Atletiko Madrid sa 11.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR