23 °

max 23 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

23° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najveća sportska manifestacija u CG: Marković otvorio Igre malih zemalja Evrope

Ostalo

Comments 2

Najveća sportska manifestacija u CG: Marković otvorio Igre malih zemalja Evrope

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, zajedno sa predsjednikom Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušanom Simonovićem i predsjednikom evropskog olimpijskog komiteta Janezom Kocijančićem, zvanično je otvorio Igre malih zemalja Evrope u Budvi.

Marković je poručio da su različitosti Evrope – od njenog sjevera do juga – danas okupljene u Crnoj Gori, te da uz olimpijski moto „jedinstvo u različitosti“ to predstavlja bogatstvo kakvo tradicionalno baštini i naša zemlja.

 Marković je istakao da organizacija Igara predstavlja posebnu čast za naš Olimpijski komitet, za gradove u kojima će se takmičenja održati i za cijelu Crnu Goru koja od obnove nezavisnosti poseban značaj pridaje sportu u afirmaciji države na međunarodnoj sceni kao i izgradnji sportske infrastrukture širom naše zemlje.

„S posebnom pažnjom se odnosimo prema najmlađim talentima i vrhunskim sportistima, stipendirajući i nagrađujući uspješne, vodeći računa takođe i o osvajačima medalja nakon završetka njihove karijere. Sve se to vraća državi kroz vrhunske uspjehe naših klubova i reprezentacija, nesrazmjerne objektivnoj veličini naše sportske i materijalne baze. Zato mnogi u svijetu Crnu Goru prepoznaju, prije svega, po prirodnim ljepotama i vrhunskim sportistima“ – rekao je premijer Duško Marković.

"Mi u Crnoj Gori vjerujemo da je različitost zapravo najveće bogatstvo. Na tom temelju je naša država opstala kroz vjekove, njegujući sve naše različitosti u vjeri, nacionalnoj pripadnosti i kulturnom nasljeđu. Dijelimo ideje evropskih vizionara, koji su nakon Drugog svjetskog rata, preokrenuli istorijske tokove, prihvatajući da različitosti nijesu prijetnja; da su one prirodne i da je samo jedan odgovor na njih: da ih poštujemo", iszakao je premijer.

Zato je Crna Gora, dodaje, pronašla sebe u društvu zemalja koje dijele te vrijednosti i zato je nakon obnove nezavisnosti, hrabro i bez dvoumljenja krenula putem evropskih i evroatlantskih integracija.

"Vjerujem da ćete tokom boravka u Crnoj Gori prepoznati taj proevropski entuzijazam kod naših ljudi, ali i naše tradicionalne vrijednosti i posebnosti, na koje smo ponosni i koje s ljubavlju njegujemo. Sve naše različitosti, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga Evrope, okupljene ovih dana na jednom mjestu – to je bogatstvo koje nam donose ove Igre. Zato su ovo, samo u svjetlu brojki Igre malih država. Ali, po mnogo čemu drugom – velikih i posebnih evropskih naroda“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković otvarajući u Budvi Igre malih zemalja Evrope.

Predsjednik Vlade  poželio je sportistima da takmičenja proteknu u duhu viteštva poručujući da u sportu nema malih i velikih, već da svi imaju podjednaku šansu da pobijede.

„Mnogi od vas su sada prvi put u Crnoj Gori. Želim da uživate u ljepotama naše zemlje i gostoprimstvu naših ljudi“ – rekao je premijer i dodao: „Želim da u vašim očima iz Crne Gore ponesete plavetnilo našeg mora i našeg neba, a u vašem srcu crnogorsku iskrenost i prijateljstvo. Želim da se i u budućnosti vraćate Crnoj Gori“.

Najveća sportska manifestacija ikad održana u Crnoj Gori okupiće 846 sportista iz devet država, a pravo nastupa imaju države sa manje od milion stanovnika.

"Narednih dana bićemo svijet u malom, svijet koji se igra, nije važno da li dolazimo iz malih ili velikih država, bitno je da imamo veliko srce u koje staje strast prema sportu", kazao je Simonović na otvaranju. 

"Crna Gora pokazala je da i mali narod može imati veliko srce", poručio je Kocijančić.

Otvaranju najznačajnije sportske manifestacije, koja se ikad održala u Crnoj Gori, prisustvovao je predsjednik države Milo Đukanović i brojni drugi gosti.

Zastavu Crne Gore na otvaranju Igara nosio je Filip Radović, 18-godišnji stonoteniser, a Olimpijski plamen na ceremoniji otvaranja upalila je rukometašica Bojana Popović.

Igre malih zemalja Evrope su olimpijsko takmičenje u više sportova u kojem učestvuju sportisti malih država evropskog kontinenta. Održavaju se od 1985. svake dvije godine i trenutno okupljaju devet zemalja: Andoru, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, San Marino, Maltu, Monako, Kipar i Crnu Goru.

Sportisti će se nadmetati u atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu.

Igre će biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju. Bar će biti domaćin atletskih i košarkaških takmičenja, stoni tenis će se igrati u Tivtu, džudo na Cetinju, dok su plivačka takmičenja na bazenu u Podgorici.

Domaćin ostalih takmičenja biće Budva.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Ljilja

Srećna sam da moj školski drug i zemljak Duško Marković svakim danom ide i vodi zemlju ka evropskim vrijednostima.