11 °

max 20 ° / min 12 °

Četvrtak

01.10.

20° / 12°

Petak

02.10.

23° / 15°

Subota

03.10.

27° / 18°

Nedjelja

04.10.

22° / 19°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 18°

Utorak

06.10.

21° / 16°

Srijeda

07.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Država i pravoslavna crkva

Izvor: Foto: Medija centar

Stav

Comments 5

Izvor: danas.rs

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Država i pravoslavna crkva

Piše: Književnik i istoričar Nenad Petrović

Ovih dana polemiše se u javnosti oko predloga novog zakona o veroispovestima u Crnoj Gori. Pitanje svojine nad verskim objektima je zapravo u zasenku krupnijih pitanja. Jasno je iz prakse pravoslavnih crkava da u svakoj državi postoji samostalna crkvena organizacija koja samo u duhovnom smislu poštuje Vaseljensku (Carigradsku) patrijaršiju kao prvu među jednakima i ništa više. Slično je i u protestantizmu, samo što oni nemaju neki svetski duhovni centar.

Katolička crkva je organizovana kao jedinstvena sa jednim centrom i izvorom autoriteta u Rimu a crkve po odvojenim državama su administrativne podružnice Svete stolice. Jasno je da kada je Crna Gora obnovila 2006. godine državnost (koju je izgubila 1918. godine a delimično povratila 1945. godine kao federativna republika u Jugoslaviji) da ona u cilju zaokruživanja suvereniteta mora imati i svoju nacionalnu crkvu. (Po mom uverenju takav pristup je svuda i na svakom mestu pogrešan jer hrišćanstvo nije nacionalno ono je nadnacionalna vera i pogled na svet. Ali stvari tako stoje.) Prema tome sa stanovišta prakse pravoslavlja logično je da u samostalnoj Crnoj Gori bude Crnogorska pravoslavna crkva kao nacionalna i državna, a ne ogranak, ispostava bilo koje druge crkve. Ako je nešto državno, onda je i imovina državna, odnosno u svojini vlade dotične države.

Čudio sam se kako u Crnoj Gori postoji nemali broj njenih stanovnika (a da nisu etničke i verske manjine) koji ne žele državu Crnu Goru. Čak i najneznatniji narodi teže da imaju svoju državu, neprijatan osećaj je biti manjina u tuđoj državi i kada u njoj ne živiš loše i niko te ne ugnjetava. (I to je po meni pogrešno ali je tako. Svako treba da prihvati državu u kojoj živi ukoliko mu ona ne ugrožava ljudska i kolektivna prava.) U Crnoj Gori je prisutan fenomen da bar trećina onih koji su pravoslavni i Sloveni ne žele Crnu Goru već bi da ona bude utopljena u Srbiju i to bez ikakvih autonomnih i posebnih prava i nadležnosti!

Ovo mi liči na situaciju sa Austrijom između dva svetska rata: Austrijanci su po jeziku Nemci i pojavio se pokret naročito posle 1933. godine da se priključe Nemačkom Rajhu. Na kraju se to i desilo ulaskom Vermahta praktično bez otpora 1938. godine. Posle poraza Trećeg rajha obnovljena je Austrija i do danas je tako. Tamo više nema nikog ozbiljnog da bi zagovarao ujedinjenje (zapravo utapanje u Nemačku) iako su Austrijanci svesni da im je jezik zajednički i da još mnogo toga imaju zajedničkog sa Nemcima.

Konačno, zapitajmo se kako bi to bilo kada bi se u Srbiji pojavio neki pokret, partija, šta god, koji bi za svoj cilj imao da Srbije kao države nestane već da se utopi u neku drugu ma kako blisku po jeziku, religiji, mentalitetu? Svi bismo bili protiv, bez obzira na to ko je levica, desnica, centar, jer to jednostavno nije normalno i ničemu ne vodi. Pa i EU je zapravo skup suverenih država koje odlučuju o zajedničkim stvarima na dobrobit svih i vidimo da mnoge države neće da slede zajedničku politiku i nisu solidarne u kriznim trenucima.

Nije normalno da neko ne želi da ima državu, još gore je da se odriče svoje države i želi da postane običan administrativni okrug u okviru druge države. Apsurd Crne Gore je u tome što se takva politika tamo sprovodi pod firmom patriotizma i nacionalizma! A oni koji su za državu Crnu Goru bivaju proglašeni za izdajnike! Valjda je to jedinstven slučaj u svetu da su patriote oni koji ne žele svoju državu a izdajnici oni koji je žele.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Mara

Ja se ne cudim obicnom narodu..sto zna covjek koji nije procitao nijednu istorijsku knjigu..mene cude gospoda istoricari,koji treba da se drze iskljucivo cinjenica i da budu objektivni..dje im je obraz i etika pa se usudjuju da ospore crnogorsku drzavu i naciju???????

Liberal

@Zoombull, ne komentarišu to redovni čitaoci Danasa. To su Vučićevi botovi dobili nalog da svakdnevno komentarišu na portalu Danasa.

Zoombull

Ovaj clanak sam citao sinoc na portalu lista Danas. Nema se tu sta dodati, a na kraju postavlja prava pitanja. Medjutim, treba da pogledate komentare na clanak. I to od citalaca jedinog ozbiljnijeg lista u Srbiji. Kad se pomene CG upali se crveni alarm i sve se granice gube.