9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoreno pismo Zdravku Krivokapiću: Kapije Crne Gore otvorene su samo za prijatelje

Stav

Comments 18

Otvoreno pismo Zdravku Krivokapiću: Kapije Crne Gore otvorene su samo za prijatelje

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: književnik i publicista Žarko Dragićević

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore požurio je sa pozivom za posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Crnoj Gori, čime je napravio prvu i neoprostivu grešku u svojoj "nepolitičkoj karijeri".

"Želim da pozovem gospodina Vučića da posjeti Crnu Goru, da mi kao dvojica političara, iako ja nisam političar, ali se nalazim na takvoj funkciji, dođemo do saznanja šta smeta relaciji odnosa i da nađemo most koji će to prevazići", rekao je Krivokapić za TV Prva.

Događaji koji su prethodili smjeni vlasti u CG ne mogu se tumačiti kao demokratski, niti kao volja građana. Ima puno toga o čemu će istorija i institucije dati svoj sud, zaista mnogo toga. Na prvom mjestu Mandatar zaboravlja da mu je Mandat obezbijeđen skupom virtuelne i materijalne logistike Srpske pravoslavne crkve i srpskih nacionalista otvoreno podržanih djelovanjem i izjavama predsjednika Srbije i njegovih zvaničnih i tajnih institucija, kao i neizbrojivim ešalonom: birokrata, akademika, zabavljača, medija, sveštenstva, koji su bez razlike istom retorikom negirali nacionalni, kulturni, istorijski, vjerski i državni identitet suverene države Crne Gore. Propagandna mašinerija države Srbije djelovala je u CG varvarskim a ne civilizacijskim i diplomatskim metodama. Upravo takav varvarski i po međunarodnim zakonima neprimjereni akt propagande je rezime dolaska Zdravka Krivokapića na vlast.

Otvaranje vrata predsjedniku Srbije, kako zbog miješanja u unutrašnju politiku i izborni proces, tako i zbog njegove lične političke istorije bilo bi uniženje Crne Gore, svih onih koji su je kroz istoriju stvarali i onih koji su Državu obnovili 2006. te godine. Poruka koju je Zdravko Krivokapić poslao jasna je građanima CG, međutim ona bi trebalo da bude glasno upozorenje koalicionim i mogućim koalicionim partnerima u formiranju Vlade. Iako je dug put da bi posjeta bila realizovana, Mandatar zna da bi Crnogorci reagovali kao i uvijek i kako priliči "dočekali" takve prijatelje.

Zašto je Manataru Zdravku Krivokapiću potreban međunarodni skandal?

Suočen sa stvarnošću da je njegov izbor i on sam samo KOMPROMIS da bi se uspostavila nova vlast, pokušava da uzdigne sopstveni rejting na jedini mogući način, a to je još dublja podjela Crne Gore u svrhu devastacije njene državnosti i identitetske samobitnosti. Izvjesno da će brzo uvidjeti da to nije lak zadatak, jer njegov antidemokratski izbor iziskivaće pojašnjenje i potpuni odgovor na pitanje za koju se to Mandatar državu zalaže. Sa izjavama kolone svojih „ekspertskih“ savjetnika izbornu pobjedu koalicija i Vladu u formiranju uvesti će u „fijasko“ nesagledivih razmjera po demokratiju u CG. Dogledno vrijeme će pokazati da je Zdravko Krivokapić bio i samo bio eksperiment iskorišten u svrhu srbijanskih nacionalnih i državnih interesa, a porazno je što će posljedice snositi koliko toliko demokratski sazreli koalicioni partneri.

Vlada čiji bi mogao biti Mandatar je ustavno zaštitnik jedinstvenog državnog interesa CG. Međutim, Krivokapić očigledno u svojoj političkoj neukosti još nije naučio razliku između političke i državničke profesije, a kada tu razliku bude razumio sigurno će biti kasno za ispravljanje grešaka. Poruka nove Vlade treba da bude jasna: ubrzan ekonomski rast, otvoreno suprostavljanje kriminalnim pojavama u društvu, izmjena zakona o slobodi vjeroispovijesti koji neće 200 000 hiljada pravoslavnih Crnogoraca lišiti vjerskih sloboda, kao i povećanje stope rasta BDP-a i ispravljanje kako zakonsko-administrativnih, tako i protekcionaško-korupcionaških grešaka prethodne vlasti.

Ipak je najočiglednije od svega da Krivokapić ne želi da vidi sukob nacija u CG,što je najopasnije i o čemu ne govori. Još manje vidi očigledni sukob kultura i podijeljeno društvo, kojem je potrebna konsolidacija objedinjena u državnom, a ne u sitnim interesima nacionalnih i nacionalističkih grupa. Kao u Domanovićevoj  satiri "DANGA", Krivokapić je na sebe preuzeo ulogu "Kmeta" a ovo je XXI vijek.

Mandatar bezuslovno poziva predsjednika Srbije u posjetu Crnoj Gori, međutim to bi ličilo na akt kapitulacije Crne Gore jer predsjednik Srbije građanima CG prije protokolarne posjete duguje izvinjenja:

1.Za paljenje nacionalnog simbola ZASTAVE CG u Beogradu.

2.Za napad na Ambasadu-državnu teritoriju CG.

3.Za aktivnost najbližeg srodnika-sina u organizaciji pohoda na CG.

4.Za izvinjenje CG zbog genocida nad narodom, kulturom i crkvom u periodu 1918-1941. god.

5.Za asistenciju institucija republike Srbije u zločinu Štrpci, izvršenom nad građanima CG.

 

Valjda je sada mandataru Zdravku Krivokapiću jasnije zašto su Kapije Crne Gore uvijek bezuslovno bile otvorene samo prijateljima, a uslovno se otvaraju samo onima koji pokažu kajanje za svoja nedjela.

 

   Žarko Dragićević

književnik i publicista

 

Komentari (18)

POŠALJI KOMENTAR

Žarko Dragićević

To što nijeste čuli ne govori koliko i kako pišem ,nego govori da nemamo ista interesovanja.O Litijama sam mišljenja da se dugo,dugo u svijetu neće desiti primitivnije i licimjernije okupljanje naroda. I ipak čitajte malo više,makar Ustav i zakon o državljanstvu

mr Radivoj Mracevic

Za vase ime i.prezime nikada nisam cuo,ali nemate pravo da iznosite Vas licni stav i Vase licne interese,vec interese volje naroda Crne Gore koji je jednogodisnjom litijom trazio.Prioritet je da prizna dvojno drzavljanstvo svim Srbima rodjenim.u C.Gori,a njih je oko 500.000 u Srbiji,.