8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stidim se tuđe sramote, bez muslimana Cetinje ne bi bilo ono što jeste

Stav

Comments 17

Stidim se tuđe sramote, bez muslimana Cetinje ne bi bilo ono što jeste

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ivan Poček

Proživljavalo je Cetinje i uspone i padove, osobito u potonjih sto i kusur godina. No za sve to vrijeme na jednom ispitu nije padalo - na ispitu multireligijskoga i multinacionalnoga sklada. Do juče.

Svima su nam poznate muslimanske i katoličke porodice koje su naselile Cetinje još od vremena kralja Nikole i koje su za sve to vrijeme uživale zasluženi ugled među onima koje su zatekli. Isti taj ugled uživali su i oni koji su kasnije dolazili.

A dolazili su na Cetinje mnogi još od vremena Ivana Crnojevića. No bez muslimana Cetinje ne bi bilo ono što jeste. Zato su muslimani na Cetinju svoji i na svome, makar onoliko koliko i Lješnjani, Riječani, Crmničani, Katunjani i drugi koji su ga naseljavali od sredine XIX vijeka.

Znao bih navesti podosta Cetinjana koji su izdali Crnu Goru - i onu kralja Nikole i onu socijalističku i ovu potonju. No među takvima ne śećam se nijednoga iz cetinjskih muslimanskih porodica. Naprotiv. Cetinjski muslimani, a i ne samo cetinjski, bili su tu i kad se obnavljala Crna Gora i kad je trebalo afirmisati njene građanske vrijednosti i napraviti je boljom.

Kao potomak starocetinjske (donjokrajske) porodice Poček, kao onaj što je kao student proveo godine u ratnome Sarajevu, danas se stidim tuđe sramote - sramote onoga što je juče psovao majku muslimansku jednome nepomeniku. Mora da mu nije palo na um koliko je izroda rodila "majka pravoslavna"!

Što se mene tiče, neka se zna: kad god se bude psovala majka muslimanska, i ja sam musliman!

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Sreten_Vujoviić

Svaka je na mjestu! Respect, dragi Ivane!

Nada Obradović

Ja sam bila muslimaka 90.-ih.Putovala sam ćesto vozom na relaciji Podgorica, tj. Titograd-Beograd.U kupeu pored mene ostrašćeni ratnici, a ja čitam Liberal i Monitor.Ošinem ih pogledom povremeno kad čujem njihovu ružnu priču, a kod predstavljanja koristila sam muslimansko ime koje mi pane na pamet.

Anthropos

Mislim da je akcent na vrijeđanju "muslimanske" majke nepotreban. Uvreda svake i svačije majke je ogroman grijeh. Što se stida tiče - stid me je što imamo takvog premijera i vladu. Pored svih grijehova građana - nismo zaslužili ovo što danas vlada CG?