15 °

max 21 ° / min 13 °

Ponedjeljak

06.05.

21° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Levčenko: Ćirilica na iranskim dronovima ne oslobađa Teheran odgovornosti što Rusi njima ubijaju civile u Ukrajini

Izvor: Pixabay; Ilustracija

Stav

Comments 0

Levčenko: Ćirilica na iranskim dronovima ne oslobađa Teheran odgovornosti što Rusi njima ubijaju civile u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

U gradu Jejsk, regija Krasnodar, Ruska Federacija, ratni avion SU-34 pao je na stambene zgrade. Zvanično je saopšteno da je poginulo 13 osoba, među kojime je troje djece, dok je 19 stanara zgrade povrijeđeno.

Ministarstvo odbrane RF saopštilo jeda se incident desio u vrijeme trening polijetanja aviona iz baze Južnog vojnog okruga. Ali rusko ministarstvo obrane želi da sakrije stvarni uzrok pada SU-34.

To nije moglo biti trening polijetanje, jer je na avionu bio pun komplet ratne municije, koja je i eksplodirala prilikom udara u zgradu. Ruski pilot pokazao je potpunu neprofesionalnost.

Kad je avion počeo gubiti visinu, pilot nije ni pokušao da ga skrene prema Azovskom moru, na čijoj se obali nalazi grad Jejsk. Umjesto toga, pilot se odmah katapultirao. Avion bez ručnog upravljanja pao je direktno na stambeni kvart. Taj, Treći kvart grada Jejska nalazi se gotovo na morskoj obali, ali pilot nije htio riskirati svoj život, nego je oduzeo živote nedužnih ruskih građana.

I ova tragedija svjedoči o vrlo niskoj profesionalnoj kvalifikaciji ruskih ratnih pilota, a izgleda da je zakazala i ruska vojna tehnika. To je već deseti izgubljeni avion ruske ratne avijacije od početka agresije na Ukrajinu, koji nije stradao od protivvazdušne odbrane. Već je bilo više prigovora zbog opreme problematičnog kvaliteta koju postavljaju na savremene ratne avione, a kritikovana je i nedisciplina i neprofesionalnost avionskih tehničara.

Rusko ministarstvo odbrane pokušava zataškati ovaj slučaj. Vlada RF već pokušava da potkupi rodbinu poginulih nesretnih ljudi garantujući im isplatu milion rubalja za svakog poginulog. Regionalna vlast obećava svima koji su izgubiili stanove da će im kupiti nove ako ne uspiju popraviti oštećene u eksploziji.

Regionalni lider Krasnodara Veniamin Kondratjev pozvao je stanovnike Jejska da „odmah zaborave na strahote i sjutradan odu na posao u dobrom raspoloženju“! Kako li bi Kondratjev bodrio svoje sugrađane da ih svakodnevno bombarduju ratni avioni, kao što je to bilo u ukrajinskom Mariupolju.

U Mariupolju je stradalo ne nekoliko desetina, nego gotovo 80 hiljada mirnih stanovnika koje su ubijali ruski ratni avioni, koji su polijetali uglavnom sa vojnog aerodroma baš u Jejsku. Rusko Ministarstvo odbrane trebalo bi kazniti vojnog pilota koji je indirektno kriv za smrt mnogih mirnih građana RF, ali će, izgleda, kao i uvijek, krivica pasti na neku pticu koja je, navodno, slučajno upala u motor SU-34.

Svakoga dana Rusija sipa rakete i šalje iranske dronove kamikaze na ukrajinske gradove. Jedan od najviše nastradalih je Harkiv. Taj grad ruska teroristička vojska raketira svakodnevno, sa područja Bjelgoroda. Samo jutros ispaljeno je osam raketa, koje su pogodile vitalnu infrastrukturu i ostavili bez struje grad sa milion i po stanovnika.

Kremlj je postavio neljudski zadatak svojoj okupatorskoj vojsci da uništavaju sve objekte grijanja za stanovništvo Ukrajine. I nije jasno kako predstavnici Moskve mogu i dalje da sjede u Savjetu bezbjednosti UN kad oni imaju Z-ločinačku namjeru da u zimskom periodu unište što više ukrajinskih civila.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope jednoglasno je označila Rusku Federaciju zemljom sponzorom terorizma i zatražila izbacivanje Moskve iz Savjeta Bezbjednosti UN i osnivanje Međunarodnog tribunala za zločine rata u Ukrajini i suđenje rukovodstvu Kremlja i ruske okupatorske vojske za ratne zločine koji ne zastarijevaju. Estonija i Letonija takođe su proglasile RF zemljom sponzorom terorizma.

Sljedećeg mjeseca na agendi Evropskog parlamenta je glasanje za spomenutu Rezoluciju. Ponašanje Moskve sve više liči na međunarodnog krvoloka koji snagu crpi iz svojih žrtava. A kad nestane Ukrajinaca, krenuće dalje da Evropljanima utoli apetit Z-ločinaca iz Kremlja, u svom ratnom pohodu na kontinent demokratije.

Snage Z-la i diktature udružuju se po cijelom svijetu. Rušenju ukrajinske infrastrukture i objekata za grijanje stanovništva pomaže Iran, koji je isporučio nekoliko stotina svojih dronova kamikaza ruskoj vojsci za ubijanje ukrajinskih civila.

Teheran je nekoliko puta demantovao da Rusija koristi njihovo dronove, ali letjelice koje je srušila ukrajinska protivavionska obrana očigledno pripadaju sistemu Shahed-136. Uzalud su poslije kupovine iranskih dronova Rusi na njih stavili svoje brojeve i nazive na ćirilici. To ništa ne mijenja.

Faktički, i Teheran je postao sponzor terorizma. Tim prije što ima indicija da Iran namjerava da proda Rusiji još nekoliko hiljada dronova i krstarećih raketa sa dometom 300 i 700 kilometara, koje ta zemlja proizvodi za eventualno raketiranja Izraela. 

Ovo je narušavanje Rezolucije Savjeta Bezbjednosti UN 2231, od 2015 g. između Irana i svjetskih nuklearnih sila. Iran suštinski postaje zemlja saveznik terorističke Moskve. Ako se potvrde najave o prodaje iranskih raketa i dronova kamikaza Rusiji, čitav demokratski svijet mora hitno reagovati.

U najmanju ruku mora se spriječiti realizacija toga ugovora i oštro sankcionisatije iransko političko rukovodstvo. Takvom politikom Iran, takođe, postaje zemlja agresor protiv države osnivača UN, koja je više od svih nacija doprinijela pobjedi nad hitlerovskim nacizmom.

Ako je Iran odlučio da bude uz terorističku i neofašističku Moskvu, to je njegova odluka, ali za ovo Teheran mora snositi snažne posljedice.         

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR