18 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin ubrzava mobilizaciju, neki potezi mogu ga skupo koštati

Stav

Comments 0

Putin ubrzava mobilizaciju, neki potezi mogu ga skupo koštati

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Putin je proglasio ratno stanje u okupiranim područjima Luganske, Donjecke, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ratni stanje je i na Krimskom poluostrvu i u svima graničnim ruskim regijama s Ukrajinom. Tamo su uvedene posebne mjere kontrole vojnih i važnih industrijskih objekata, dozvoljeno je prinudno otuđivanje imovine građana i sve to radi odbrane regija. Tako je Vladimir Putin faktički potopio čitavu zemlju u ratni bezdan, što ruski narod može dovesti u pravu ratnu katastrofu.

Sada Kremlj želi da ubrza proces mobilizacije stanovništva, državnog aparata, privrede i vojne industrije. Navodno, za mjesec dana može biti proglašeno ratno stanje u svima regijama i tada će biti sprovedena sveopšta vojna mobilizacija koja je vrlo nepopularna među ruskim narodom.

Takva odluka samo bi pokazala slabost Putina i njegov strah zbog građanskih protesta, te očajni pokušaj da na nekakav kvazi legalan način uvede još snažnija ograničenja u društvu. Neka ograničenja, u već narušenoj atmosferi građanskih sloboda, uvedena su praktično na čitavom području evropskog dijela RF, sa izuzetkom Čečenije, Ingušetije i Dagestana.

To samo potvrđuje duple standarde Kremlja koji ne želi nezadovoljstvo političke elite sjevernog Kavkaza.

Osim toga ovaj potez Putina pokazuje da nije spreman da promijeni situaciju u koju je uvalio cijelu zemlju 24. februara. Rusija svakog dana tone u kompletni rat. Putin razmišlja na sovjetski način i ne razumije šta znači za privredu prelazak u ratni režim rada.

Uvođenje prinudne mobilizacije, oduzimanje imovine građana, zabrana svih demokratskih sloboda, zabrana izlaska iz zemlje može samo na neko kraće vrijeme odgoditi dolazak krvavog finala Putnog režima, i apsolutne katastrofe države.

Moskva je takođe krenula u prisilnu mobilazaciju muškaraca na privremeno okupiranim ukrajinskim teritorijama i tako ih direktno šalje u smrt, dok unutar svoje zemlje sve prikazuje kao bratoubilački rat koji vodi Ukrajina.

Ali ovaj manijakalni cinizam može skupo koštati Putina ako prinudno mobilizovani Ukrajinci odbiju naredbu. Kijev njima garantuje apsolutnu slobodu od kriminalnog progona i čak državnu potporu u slučaju predaje.

Svi potezi Moskve svjedoče o prelasku ruske vojske od širokog vojnog napredovanja prema strateškoj odbrani. Okruženje Putina izmislilo je formiranje na okupiranim područjima teritorijalne odbrane, što daje mogućnost mobilizacije čak i osoba koji ne mogu iz niza razloga, uglavnom zdravstvenih, biti vojno mobilizovani. U teritorijalnu odbranu na okupiranim područjima kriminalni Kremlj željan je uključiti čak i ukrajinske žene. To je stvarno vojni zločin za koji Putin i njegov čopor morati odgovarati na Međunarodnom suda za zločine rata u Ukrajini.

U međuvremenu, u rusko-ukrajinskom ratu dešava se ključni trenutak. Rusija nije u stanju da zaustavi pritisak ukrajinske vojske i pokušava na različite načine zadržavati napredovanje ukrajinskih oružanih snaga. Kijev u ovim odlučnim trenucima računa na pojačavanje pomoći zapadnih saveznika. Produžavanje politike oštrih sankcija i snažna vojna podrška pomaže Ukrajini da što brže završi ovaj agresivni rat Ruske Federacije, vrati svoju vojsku na svoje tlo i uspostavi trajni i pravedni mir. Putin i njegov čopor osjećaju kraj svog vladanja i sijanja straha između zemalja susjeda i unutar ruskog društva. Čvrsta i konsolidovana pozicija država gdje postoji demokratsko uređenje će omogućiti da se ovo desi u skorijem periodu, čak ako Moskva zatraži široku pomoć od Irana ili Sjeverne Koreje.

Putinov režim osuđen je na potpunu propast. Svi progresivne zemlje neće dozvoliti Kremlju potpuno uništenje uspostavljenih vrijednosti poslije Drugog svjetskog rata, norma i principa međunarodnog prava. Moramo natjerati moskovskog agresora da vojsku vrati svojoj kući i oslobodi svaki pedalj ukrajinske teritorije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR