14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Panika u Kremlju zbog priprema za povratak Krima Ukrajini

Stav

Comments 1

Panika u Kremlju zbog priprema za povratak Krima Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Krimsko poluostrvo postalo je sakralno mjesto za Putina i njegovo političko okruženje. Vođa Kremlja uvjeren je da je krenuo u obnavljanje bivšeg imperije, odnosno Sovjetskog Saveza, upravo zauzimanjem toga ukrajinskog poluostrva. Plutinovi planovi bili su dalekosežni i u njima nema mjesta za postojanje 14 nezavisnih država, nekadašnjih sovjetskih republika. Apetit ruskog medvjeda je ogroman, pa su sljedeći na spisku moskovskog osvajanja Finska i Poljska, koje su do 1917. bile sastavni dio Ruskog carstva.

Putin smatra da bi time zaokružio teritorijalne ambicije Ruske Federacije. Kako vidite, plan je vrlo Z-ločest i opasan. Samo što je jako poljuljan kad je agresorska ruska vojska počela nizati gubitke u Ukrajini. Moskva je stoga postala spremna da značajno smanji svoje pretenzije, ali je Kijev postavio čvrst uslov da neće sa Moskvom ni o čemu da pregovara ako ruska vojska ne napusti svaki pedalj ukrajinske zemlji koji je nezakonito osvojila. Kijev ne pretjeruje, samo traži ono što mu prpada po međunarodnom pravu.

Za Vladimira Putina, koji ima diplomu o završetku Međunarodnog prava na Lenjingradskom sveučilištu i Dmitrija Medvedeva, koji je branio doktorat na istom Pravnom fakultetu u Lenjingradu, to nije prihvatljivo. Njih su dvojica tamo studirali stvari za koje se sada bori Ukrajina, ali su oni savremeno međunarodno pravo nazvali „plodom američkog uticaja“ i traže izmjene prilagođene „novim uslovima“. Već duže vrijeme u Moskvi vladaju ruski neofašisti - rusisti, koji traže da svijet uvede neandertalsko pravo, prema kojem je uvijek u pravu onaj koji ima veću snagu i više naoružanja za masovno uništenje. Ako imaš nuklearno i drugo oružje za masovno uništenje, onda svi ostali moraju da te slušaju. Pri tome, ko nema takvo naoružanje mora biti pokoran ili bezuslovno poslušan. To su novi principi i norme neandertalskog prava u redakciji Putina i Medvedeva, koji traže ravnotežu između snage i poslušnosti i u tome vide budućnost čovječanstva.

Normalni svijet je to čuo i bio užasnut. Nema tu više glavnog principa jednakosti između naroda i država. Teritorijalni suverenitet država postaje fikcija. Kreatori novih principa traže za sebe privilegiju da budu vođe čitavog svijeta, u kojem homo sapiensi treba da budu sluge Moskve. Ako neće - moraju biti uništeni kao smrtni neprijatelji civilizacije rusizma ili da postanu robovi koji su nedorasli takvoj ideologiji.

Agresorska ruska vojska krenula u svoj civilizacijski pohod 2014. zauzimanjem Krima i, odmah poslije toga, dijelova ukrajinskog Donbasa. U proljeće 2022. Armija RF privremeno je okupirala veći dio juga i istoka Ukrajine. Moskva je tada već trljala ruke zbog zauzimanja glavne karike u svom dugoročnom osvajačkom planu, ali je za nju neočekivano počeo slom ruske ofenzive. Svi snovi o okupiranju 14-16 zemalja isparili su u jednom trenutku. Kremlj je počeo biti svjestan da nikako ne može osvojiti Ukrajinu, a onda ni sve druge zemlje iz svoga nauma o invaziji. Nervoza je zahvatila cijeli kremaljski čopor. Umjesto pobjedničkog hoda Ukrajinom, a poslije  i po ostalim susjednim zemljama, Kremlj je morao izvršiti gotovo punu mobilizaciju svih vojnih resursa i stanovništva. Izgleda - i to će malo pomoči.

Kijev i većina međunarodne zajednice traže, ne samo izlazak ruske vojske sa svih privremeno okupiranih ukrajinskih područja, već i punu finansijsku kompenzaciju za nanijete ekonomske štete i, što je najstrašnije za Kremlj – krivični progon svih osoba koje su napravile ratne zločine u toku invazije na Ukrajinu. To znači da Putin, Šojgu, Medvedev, Patrušev, Borotnikov i slični moraju na Međunarodni sud za ratne zločine u Ukrajini. To je katastrofalna perspektiva za njih i njihove saradnike.

Agent FSB kodnog imena "Mihajlov", inače Moskovski patrijarh, nazvao je sotonskim plemenom sve koji se ne žele pokoriti ruskim okupatorima i blagoslovio zločinačku vojsku koja je napala Ukrajinu. Patrijarh Kiril unaprijed daje oprost svima ruskim vojnicima koji idu da ubijaju po Ukrajini, ali i retroaktivno za sve grijehe napravljene u cijelom životu.  Za rusiste su ubistva svih koji ne žele biti pokorni Moskvi postale svetinja. To je stvar koja cementira temelje ruskog neandertalskog svijeta i njegove dominacije čitavom planetom.

Ali rusizam kreira nazadnau civilizaciju. Gube ne samo na ideološkom polju, nego i na ratištima Ukrajine. Pripreme ukrajinske vojske za povratak Krimskog poluostrva jako su uspaničili Kremlj. Putin je poslao gomilu svojih javnih i skrivenih emisara po cijelom svijetu sa prijedlogom za mirne pregovora, koji su u moskovskim imaginacijama zapravo mogućnost legalizovanja okupirane ukrajinske teritorije.

Ako bi bio postignut mirovni sporazum, Kijev ne samo da bi izgubio ogroman prostor, nego i mogućnost dobijanja reparacija i pravednog suđenja ratnim Z-ločincima. Jasno je da je sve to apsolutno neprihvatljivo za ljude koji vole svoju zemlju i narod. Samo treba čekirati ko je još u Evropi inficiran zarazno i premetnut na tamnu stranu civilizacije. Sve takve inficirane političare i pseudo pregovarače treba staviti u karantin da ne bi širili zarazu rusizma po čitavom svijetu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

Nikad ali bas nikar i ni pod jednim vladarem taj jadni narod mislim na Ruse nije normalno zivio.Od Ivana Groznoga da Putina svi se izivljavaju a oni prihvataju to.ZALOSNO