12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Moja porodica se sjeća nacističke okupacije i kaže da je ova ruska gora

Izvor: EPA - Ispraćaj ukrajinskog vojnika na centralnom trgu u Kijevu

Stav

Comments 1

Moja porodica se sjeća nacističke okupacije i kaže da je ova ruska gora

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, Rusija vodi goru politiku nego što je to radila hitlerovska Njemačka u toku Drugog svjetskog rata. Od 1941. do 1944. Njemačka je deportovala iz Ukrajine 2,5 miliona stanovnika na prinudni rad u Trećem Rajgu. Moskva je tek za osam mjeseci okupacije dijela ukrajinskih teritorija već ukrala iz Ukrajine 2,4 miliona stanovnika, uglavnom iz Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti.

 Osim toga, Putin bi sada da stanovnike iz blagodatne klime grada Hersona preseli negdje na sjever RF, gdje vlada potpuna nestašica ljudskih resursa i teški klimatski uslovi. I sve to Moskva pakuje kao navodnu brigu za ukrajinske civile. Smiješno je što su ruski neofašisti navodno došli u Ukrajinu boriti se sa nacistima, a ponašaju se gore od nacista četrdesetih.

Ovo potvrđuju i ljudi koji su preživjeli hitlerovsku okupaciju, a sada i rusku, uključujući moju blisku i daleku rodbinu u regiji Černigiv. Zločini koje je ruska vojska napravila u gradiću Nova Basanj ove godine, blizu sela mojih roditelja uključuju pokolj civila, silovanja djece i starica, ubistva kućnih ljubimaca radi zabave i slično.

Glavna urednica kremaljskog propagandističkog televizijskog kanala Russia Today Maragarita Simonjan izjavila je da će svi nesporazumi između Ukrajinaca i Rusa biti uskoro zaboravljen, te da će ruski muškarci uskoro opet razmjenjivati poglede s ukrajinskim ženama. Poslije ruskih zločina, jedino što mogu da dobiju od Ukrajinki je smrtni poljubac. Poljski psiholog koji radi u rehabilitacionom centru za žene žrtve silovanja tokom rata u Ukrajini kaže da u svojoj četrdesetogodišnjoj praksi nije vidio takvo varvarstvo.

U privremeno okupiranom gradiću na obali Azovskog mora, okupatori su javno objesili medicinsku sestru jer je rekla da je Berdjansk Ukrajina. U posljednjih 20-25 godina u Rusiji je narasla nova generacija sa vrlo malo osobina čovjeka. Ova generacija nema moralnih vrijednosti osim znanja ruskog jezika, nema ljudskih osobina osim udovoljavanja vlastitih potreba, nema empatije prema nastradalima ljudima ako oni ne pripadaju ruskom svijetu.

Rusku Zvjer jednostavno nema smisla uvjeravati da se ponaša ljudski, a da ne spominjem neophodnost ponašanja prema zarobljenicima shodno Ženevskoj konvenciji o pravilima ratovanja.

Čovječanstvo je sada pred izborom - ili ih svi trebamo jednostavno eliminisati kao smrtnu opasnost za čitavu ljudsku civilizaciju ili potpuno zabraniti pojavljivanje na terenima demokratskog svijeta bez javnog priznanja i dubokog pokajanja za napravljene zločine protiv čovječnosti.

Ruski svijet je kuga 21. vijeka, sto puta opasnija od COVID-19. Bez vakcinacije ruskog stanovništva ono može širiti zarazu munjevito i na sve djelove planete. Zaraženi, Putinovi prijatelji se moraju obilježiti jer šire kugu.

Posebna pažnja na regiju Zapadnog Balkana! Moramo biti svjesni da prijatelji Moskve na turbulentnom poluostrvu žele unazaditi ljudsku civilizaciju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Ovi vapaji g.Levčenka izgleda ne nailaze niti na interes niti na empatiju čitalaca.Nisu se samo Rusi promjenili u posljednjih 20-25 godina; promjenili smo se svi mi. Herojski otpor Ukrajinaca je brana ruskom fašizmu i oni svojim životima plaćaju i našu slobodu. Rat u Ukrajini je tu, preko plota.