26 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zaštita neba je ključna za stabilnost Ukrajine, to je hitno pitanje

Izvor: EPA-EFE

Stav

Comments 0

Zaštita neba je ključna za stabilnost Ukrajine, to je hitno pitanje

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Zaštita neba je ključna za stabilnost Ukrajine.

Svaki veliki grad Ukrajine trebao bi dobiti sistem protivvazdušne odbrane dubokog ešalona. Ovo je zaista hitno pitanje.

Kao i ranije, Rusija napada lučku infrastrukturu Ukrajine, nadajući se da će ometati izvoz ukrajinske hrane. Usljed noćnog napada 6. novembra o.g. oštećena je istorijska zgrada Muzeja umjetnosti u Odesi - ovo je još jedno mjesto UNESCO-ve svjetske baštine koje su oštetili ruski varvari.

Prioritetna meta ruskih napada u hladnim sezonama je energetska infrastruktura Ukrajine, koja obezbjeđuje toplinu i svjetlo domovima Ukrajinaca. Toplo vrijeme u Ukrajini još ne ide u prilog ruskim planovima, pa neprijatelj trenutno koristi uglavnom borbene dronove za napade, a za zimu pravi zalihe projektila.

Ukrajina mora dugo čekati da primi lovce F-16, ali obezbjeđivanje dodatne opreme protivvazdušne odbrane je brzo rješenje.

Oružane snage su dobro pripremljene za korišćenje oba PVO sistema, kao što su zapadna IRIS-T, NASAMS, tako i sovjetske izrade S-300, "Kub" itd. Međutim, morate se boriti protiv neprijatelja ne samo braneći se, već i nanošenjem bolnih udaraca zauzvrat.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine je 4. novembra raketama SCALP-EG francuske proizvodnje pogodilo brodogradilište Zaliv u privremeno okupiranom gradu Kerč na poluostrvu Krim. Brodogradilište Zaliv je ukrajinsko preduzeće zarobljeno od strane ruskih osvajača 2014. godine, jedno od najvećih u istočnoj Evropi. Rusija koristi nezakonito prisvojenu fabriku za izgradnju, popravku i modernizaciju ratnih brodova koje koristi u svom ratu protiv Ukrajine. Dakle, to je legitimni vojni cilj.

Kao rezultat ukrajinskog visokopreciznog udara, oštećen je najmoderniji mali raketni brod ruske mornarice "Askold" - nosač krstarećih raketa "Kalibr", kojim neprijatelj neprestano teroriše mirne Ukrajince. Odbrambene snage Ukrajine su još jednom dokazale da mogu pogoditi vojne ciljeve u bilo kojoj tački na privremeno okupiranom Krimu i da su sposobne potpuno uništiti borbeni potencijal neprijateljske flote.

Zapadno oružje je pokazalo svoju efikasnost, ali još uvijek nije dovoljno da radikalno promijeni situaciju na frontu. Pored krstarećih projektila vazduh-zemlja, Oružanim snagama je potrebno još balističkih projektila ATACMS. Nemoguće je dobiti rat sa Rusijom bez dovoljnog broja modernog naoružanja. Svojevremeno je Ukrajina dala Ruskoj Federaciji treći nuklearni potencijal u svijetu i višestruko smanjila svoje konvencionalno naoružanje pod garancijama sigurnosti svog teritorijalnog integriteta od strane Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije.

Činjenica da Moskva zanemaruje svoje međunarodne obaveze prema Ukrajini više nikoga ne iznenađuje, ali Kijevu je više nego ikad potrebna još snažnija vojna podrška Washingtona, Londona i Pariza. I ne radi se samo o obavezama iz Budimpeštanskog memoranduma, pitanje je da li kolektivni Zapad želi da ruski vojnik dođe u svojim prljavim čizmama na njene granice da ih pređe. Agresija Kremlja mora biti zaustavljena u Ukrajini, ruski agresivni medvjed mora biti otjeran u sibirska prostranstva.

Rusija mora da plati za količinu zla koje je donijela na teritoriju Ukrajine.

Uništenje pogona i fabrika, trgovačkih centara i saobraćajne infrastrukture, stambenih zgrada, škola, bolnica i biblioteka mora biti nadoknađeno. Najmanje 300 milijardi dolara ruske imovine zaplijenjeno je širom svijeta nakon ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je nanijela kolosalne materijalne gubitke Ukrajini.

Samo u prvoj godini pune agresije, iznos gubitaka je dostigao približno 411 milijardi dolara, a svi gubici od 2014. mogu iznositi oko 2 biliona dolara. Kremlj odbija da samostalno nadoknadi gubitke, ne prihvata odgovornost za agresiju i nastavlja da uništava ekonomiju i infrastrukturu Ukrajine.

Prenos zamrznute ruske imovine u Ukrajinu je pravedna odluka. Ovo je najmanje što se može učiniti da se nadoknadi šteta koju je izazvala Rusija. Nažalost, EU se i dalje poziva na nepostojanje pravnog mehanizma koji bi regulisao transfer oduzete ruske imovine u Ukrajinu.

Umjesto toga, SAD su već napravile presedan za zemlje koje su zaplijenile ruska sredstva: prenijele su u Ukrajinu određeni dio zaplijenjene imovine koja je pripadala ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu, koji je promovisao moskovsko pravoslavlje u svijetu, što je jedan od važnih stubova šovinističke ideologije "ruskog svijeta".

Provodeći terorističku politiku prema Ukrajini, Moskva je nastavlja i u drugim dijelovima svijeta. Stavljanjem na stranu terorista Hamasa, Ruska Federacija se nada da će dobiti podršku u regionu Globalnog Juga, prvenstveno među muslimanskim zemljama. Kremlj je lažni prijatelj muslimana, njegova je retorika danas usmjerena protiv Zapada, a ne u odbranu palestinskog naroda.

Rusi su ubili desetine hiljada muslimana dok su pomagali režimu Alavita Assada da uguši narodnu revoluciju. Ruski avioni su uništili čitave gradove u Siriji, Rusija je doprinijela razaranju Alepa. Ruska Federacija je pokrenula dva krvava rata protiv Čečenije i brutalno progonila muslimane na Sjevernom Kavkazu. Koristeći brend "osoba kavkaske nacionalnosti", ruske vlasti i mediji legitimisali su diskriminaciju muslimana na teritoriji Ruske Federacije. Razlika u stavovima prema muslimanima između Kijeva i Moskve postala je posebno evidentna nakon početka ruske invazije 2014. godine. Okupatori masovno progone krimske muslimane, nezakonito ih hapse i nepravedno osuđuju na neadekvatno duge zatvorske kazne samo zbog vjerskih uvjerenja i protivljenja okupaciji. Zvanična Moskva je krvavi agresor i terorista koji ne može iskreno da brani druge narode.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR