27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Politički razvod" zbog Makedonije

Izvor: Foto: Tanjug

Svijet

Comments 0

"Politički razvod" zbog Makedonije

Izvor: b92

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je prihvatio ostavku ministra odbrane Panosa Kamenosa.

Cipras je najavio će novi ministar biti načelnik Generalštaba grčke vojske admiral Evangelos Apostolakis.

Prethodno je lider koalicione partije Nezavisni Grci Panos Kamenos saopštio da podnosi ostavku na to mjesto i da se njegova stranka povlači iz vlade nezadovoljna Prespanskim sporazumom o novom imenu Makedonije.

Kamenos je na konferenciji za novinare najavio da poslanici njegove stranke neće podržati vladu na čelu sa Ciprasom.

"Glasanje o podršci vladi bi bilo jednako kao i podrška Prespanskom sporazumu", rekao je Kamenos i istakao da nijedno rješenje u kome se koristi termin Makedonija nije prihvatljivo.

Kamenos je rekao da se stranka Nezavisni Grci povlači iz vlade "SIRIZA-Nezavisni Grci" zbog Prespanskog sporazuma i da je to danas rekao premijeru. Kamenos se u prijepodnevnim satima sastao sa grčkim premijerom, što je bilo nekoliko puta odlagano, jer su se čekali rezultati iz makedonskog Sobranja.

"Imali smo dosta dugu diskusiju sa premijerom. Imali smo četvorogodišnju saradnju stranaka iz različitih političkih tabora, ali smo uspjeli da izvučemo Grčku iz memoranduma, a samim tim cilj je postignut", rekao je Kamenos.

Kako on navodi "pitanje Makedonije, pitanje za koje su poginuli hiljade i hiljade, ne dozvoljava mi da ga žrvtujem zbog ministarske fotelje".

"Zahvalio sam se premijeru na našoj saradnji i objasnio mu da zbog nacionalnog pitanja ta saradnja ne može da se nastavi, te da se zbog toga stranka Nezavisni Grci povlači iz vlade", zaključio je Kamenos.

Cipras se takođe zahvalio Kamenosom na "nezamjenljivom" doprinosu, i rekao da je njihova saradnja uspjela da izvuče Grčku iz memorandumskih programa, istovremeno podržavajući slabije članove društva i otvarajući put borbi protiv korupcije.

"Četiri godine smo imali fer partnerstvo… iako smo došli iz različitih političkih porodica", istakao je Cipras. Cipras je već obavijestio predsjednika grčkog parlamenta da je pokrenut postupak za izglasavanje povjerenja vladi, koji bi prema nezvaničnim informacijama, trebalo da započne u utorak i da se okonča u četvrtak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR