20 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tramp pozvao demonstrante da se raziđu, uveden policijski sat; Bajden: Ovo je opsada

Svijet

Tag Video
Comments 16

Tramp pozvao demonstrante da se raziđu, uveden policijski sat; Bajden: Ovo je opsada

Autor: Antena M

  • Viber

Stotine Trampovih pristalica probilo je metalne barikade i sukobilo se s policijom blizu sjedišta Kongresa na Kapitol Hilu oko 13 sati po lokalnom vremenu. 

Tamošnji mediji prenijeli su da su demonstranti upali u Kongres, a da je potpredsjednik Majk Pens hitno evakuisan.

Policija je tražila pojačanje, a tamošnji mediji javljaju da su na licu mjesta bile i specijalne jedinice. Kako je javio reporter Sky News-a sa lica mjesta, čuli su se pucnji u Kapitol Hilu, više je povrijeđenih,a prema nezvaničnim informacijama, čuvari reda upucali su jednu osobu. Za sada nema zvanične potvrde o tome. Bačeno je više suzavaca i dimnih bombi kako bi se demonstranti razišli, ali to za sada policji ne uspijeva.

Gradonačelnik Vašingtona naredio je uvođenje policijskog časa od 18 sati, javljaju američki mediji. Vani će moći da se nađu samo oni koji imaju jasnu obavezu da izađu, kao i medicinsko osoblje.

Na vanrednoj konferenciji za medije pozvani su svi građani da pođu kućama, jer ko se nađe na ulici nakon 18 sati, a da za tim nema potrebe, biće uhapšen.

Na konferenciji za medije oglasio se povodom današnjih protesta i Džo Bajden.

"Ovaj nered i haos ne predstavljaju Ameriku, to nije protest, već opsada. Pozivam Trampa da sada izađe na nacionalnu televiziju i da pozove ljude da se raziđu i zaustavi ovo nasilje i okupaciju Kapitol Hila. Riječi predsjednika utiču na ljude koliko god one bile dobre ili loše. Svijet gleda. Ja sam razočaran što sam svjedočio ovako užasnom momentu", kazao je Bajden.

Kako je dodao, današnji dan je podsjetnik da je demokratija lomljiva i da zahtijeva vođe da izađu i ne zastupaju sopstvene sebične interese već više, opšte dobro.

"Amerika je toliko bolja od ovoga što danas gledamo", rekao je Bajden.

"Što je dosta, dosta je", zaključio je Bajden.

Nedugo zatim oglasio se i Tramp.

"Izbori su pokradeni, ali ne smijemo dozvoliti da bilo ko strada, idite kući. Moramo da imamo mir i moramo imati red. Nikada nijesmo imali ovakva vremena, ovi izbori su bili prevara, ali moramo sačuvati mir. Znam kako se osjećate, ali morate otići kući u miru", kazao je Tramp.

"Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok Kongres unutra broji glasačke listiće. Ovo je ludnica", prokomentarisao je ranije američki novinar Filip Luis.

Kako javlja Vašington post policija je naredila evakuaciju dvije zgrade kampusa i saopštila da je do uhapšeno više Trampovih pristalica, među kojima je vođa ultradesničarske organizacije "Ponosni momci".

Grupa pristalica predsjednika SAD Donalda Trampa upala je na zajedničko zasijedanje oba doma Kongresa SAD.

"Trampove pristalice srušile su četiri sloja sigurnosne ograde i pokušavaju da uđu u zgradu Kapitola. Ovo je najluđa stvar koju sam vidio u životu. Hiljade demonstranata, policija ih ne može zaustaviti", napisao je ranije reporter Elajdža Šafer komentarišući situaciju u Vašingtonu.

U Vašingtonu su protesti pristalica Donalda Trampa prerasli u opšti nered i nasilje, a organizovani su jer demonstranti smatraju da su predsjednički izbori na kojima je pobjedu odnio Džo Bajden, bili namješteni.

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Sapienti_Sat

@ivica Koliko li sada vredi Vuciceva hemijska olovka???

Ab-Ovo

@Šćepan Srecan joj veliki put, bolje da nije ni dolazila

ivica

Mora da je ovde medju njima i 4 generacija Srba u Americi poslana od Vucica da podrzi TRumpa.Hahha