19 °

max 22 ° / min 12 °

Subota

11.05.

22° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Srijeda

15.05.

21° / 12°

Četvrtak

16.05.

22° / 15°

Petak

17.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stoltenberg: Odnosi NATO-a i Rusije na najnižoj tački od Hladnog rata

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Stoltenberg: Odnosi NATO-a i Rusije na najnižoj tački od Hladnog rata

Izvor: Al Jazeera, Hina

Autor: Antena M

  • Viber

Odnosi NATO-a i Rusije na niskom su nivou, situacija je najteža od kraja Hladnog rata, ali treba ostaviti prostor za razgovore, izjavio je u četvrtak generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Moramo razumjeti da su odnosi Rusije i NATO-a na niskom nivou. Nije bilo teže od kraja Hladnog rata”, rekao je on uoči početka sastanka ministara odbrane država članica NATO-a.

Stoltenberg je dodao da je, uprkos poteškoćama, važno zadržati komunikacijske kanale s Rusijom, prenosi Hina.

“Čvrsto vjerujemo da je, kada su stvari teške, kada smo suočeni s izazovima u našim odnosima kao što smo sada, čak još važnije razgovarati i NATO će se nastaviti zauzimati za konstruktivan ili smislen dijalog s Rusijom”, kazao je on.

Rusija je u ponedjeljak saopštila da obustavlja aktivnosti svoje diplomatske misije u NATO-u nakon protjerivanja osam ruskih dužnosnika koje je Savez okarakterizirao kao “neprijavljene ruske obavještajce” i da će zatvoriti misiju zapadnog vojnog saveza u Moskvi.

Ministri odbrane država članica NATO-a okupili su se u četvrtak na dvodnevnom sastanku u Briselu, na prvom "fizičkom sastanku" od februara 2020. godine.

Ministri će razgovarati o budućim savezničkim naporima u borbi protiv terorizma nakon povlačenja iz Avganistana te osnaživanja savezničkog odvraćanja i odbrane.

Stoltenberg je rekao da vojna operacija NATO-a u Avganistanu nije bila uzaludna.

“U procesu učenja lekcija iz misije u Avganistanu moramo se fokusirati na ono što nije bilo dobro i na ono što je funkcioniralo. Naravno da je tragedija za narod da su se talibani vratili, teško je svima nama koji smo toliko godina podržavali Avganistan, ali istovremeno trebamo priznati da smo imali znatna postignuća”, kazao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR