10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski objavio uslov bez kojeg neće pristati na mir s Rusijom

Izvor: EPA

Svijet

Tag Video
Comments 0

Zelenski objavio uslov bez kojeg neće pristati na mir s Rusijom

BBC: ‘Izostavio je detalj koji je dosad uvijek navodio‘

Izvor: Jutarnji list

Autor: Antena M

  • Viber

Bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom zavisi o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju londonskom think-tanku Chatham House. Kako prenosi BBC, Zelenski je ponovio da bi to bio minimum na koji bi njegova zemlja bila spremna pristati.

"Ja sam predsjednik Ukrajine, a ne mini-Ukrajine", izjavio je Zelenski koji pritom nije spominjao status Krima koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Kako podsjeća BBC, ruske snage trenutno nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad Mariupoljem, gradu na jugoistoku Ukrajine u kojemu je posljednji džep otpora lociran u čeličani Azovstal na koju već nekoliko dana traju siloviti napadi. Osvajanje ovoga lučkog grada bio bi najveći ruski vojni uspjeh od početka invazije i dao bi povod ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da barem nešto "proslavi" 9. maja, Dan pobjede u Rusiji kojim se obilježava sovjetska pobjeda nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

No, Zelenski decidirano odbija pomisao da bi Rusija smjela zadržati i metar teritorije Ukrajine koji je osvojila od 24. februara.

"Za zaustavljanje rata između Rusije i Ukrajine nužno je vratiti se na situaciju od 23. februara", rekao je novinaru BBC-ja.

Budući da je kao uslov za kraj rata Zelenski naveo 23. februar, to sugeriše da Kijev, kako upozorava BBC, možda ne bi insistirao na povratku Krima pod ukrajinsku kontrolu prije sklapanja mira s Moskvom. Dosad je Zelenski insistirao da je Krim neodvojiv dio Ukrajine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR