15 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajina: Bombardovano sklonište u školi

Izvor: EPA

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Ukrajina: Bombardovano sklonište u školi

Autor: Antena M

  • Viber

73. dan ruske invazije na Ukrajinu pratili ste iz sata u sat na portalu Antena M.

Pogledajte tok dešavanja.
22:56 Ukrajina: Bombardovano sklonište u školi, u njemu je bilo 90 ljudi

Ukrajina je optužila Rusiju da je bombardovala školu u istočnoj regiji Lugansk. U školi se nalazilo sklonište u kojem je bilo 90 ljudi, objavio je Segej Haidai, šef regionalne administracije Luhanska.

Haidai navodi da je ruski avion bacio bombu na školu u selu Bilohorivka, koja se nalazi oko 11 kilometara od bojnišnice. Dodao je kako je zasad iz ruševina izvučeno 30 osoba.

22:50 Bivši američki ambasador u Rusiji: Diplomate, ne dolazite na Dan pobjede u Moskvu

Michael McFaul, bivši američki ambasador u Rusiji, pozvao je na diplomate da ne dolaze u Moskvu 9. maja na proslavu Dana pobjede. 

McFaul, koji je služio kao veleposlanik SAD-a u Rusiji u mandatu predsjednika Baracka Obame, rekao je da svaki ambasador koji se protivi "aneksiji, imperijalizmu i Putinovoj stravičnoj, neopravdanoj invaziji Ukrajine", ne bi trebao prisustvovati vojnoj paradi na moskovskom Crvenom trgu u ponedjeljak

21:47 Zelenski: Više od 300 civila spašeno iz Azovstala, spremamo se za drugu fazu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je u prvoj fazi evakuacije čeličane Azovstal u razorenom gradu Mariupolju spašeno više od 300 civila.

Sljedeća faza biće evakuacija ranjenika i bolničara, rekao je Zelenski, dodajući kako se ukrajinske vlasti pripremaju za to. 

Sinoć je, podsjetimo, Zelenski rekao da su u toku diplomatski napori da se osigura puštanje ukrajinskih boraca koji iz Azovstala pružaju otpor ruskim snagama, koje su potpuno okružile čeličanu. No, dodao je da se radi o "ekstremno teškom" procesu.

21:18 Vode se žestoke borbe kod Zmijskog ostrva

I ruska i ukrajinska snaga objavile su informacije o borbama koje se vode kod Zmijskog ostrva, svjetskoj javnosti dobro poznatog s početka rata.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su njihove snage na području Zmijskog ostrva nedaleko od ukrajinske obale srušile nekoliko ukrajinskih aviona i dronova. 

Portparol ruskog Ministarstva obrane, Igor Konašenkov, rekao je da su ruske snage srušile ukrajinski bombarder Su-24, borbeni avion Su-27, tri helikoptera Mi-8 na kojma su se nalazile desantne snage i dva drona turske proizvodnje.

Ukrajinska vlada je danas objavila video u kojem se dronom vidi da je vojna bespilotna letjelica pogodila ruski desantni brod koji snadbijeva Zmijski otok raketnim sustavom TOR. 

"Uništen je i ukrajinski desantni čamac Stanislav", rekao je Konašenko.

Ukrajinci su pak ranije objavili da se oko Zmijskog ostrva vode borbe, ali nisu naveli da imaju gubitaka. Objavili su snimak dronom koji, kako tvrde, prikazuje uništenje ruskog amfibijskog plovila na Zmijskom ostrvu. Tvrde i da su pogodili dva raketna sistema protivvazdušne odbrane.

Zmijsko ostrvo široj je javnosti poznat od početka ruske invazije, kad su ukrajinski vojnici prkosno reagovali na prijetnju ruskog ratnog broda Moskve, koji je od tad potopljen. Prema audio snimku koji su tada objavili Ukrajinci, ruski general s broda Moskva naredio je ukrajinskim braniocima da polože oružje, a ukrajinski vojnik je odgovorio: "J**i se, ruski ratni brode".

Prvo se vjerovalo da su svi ukrajinski branioci ubijeni, ali kasnije se ispostavilo da su živi, ali su se morali predati jer im je nestalo municije.

20:06 Žene, djeca i stariji evakuisani iz Azovstala. Što sad?

Ukrajina je danas poslijepodne objavila da su sve žene, djeca i starci evakuirani iz Azovstala, mariupoljske čeličane koja je u potpunom okruženju ruskih snaga. Nije jasno gdje se trenutno nalaze žene djeca i starci koji su evakuisani, a BBC javlja kako bi moglo proći dosta vremena prije nego što ta informacija bude objavljena.

Naime, prilikom ranijih evakuacija civila iz Azovstala, ali i drugih područja u okruženju ruskih snaga, civili su prvo odvedeni u ruske tzv. filtracijske kampove, koji su uspostavljeni izvan Mariupolja. U njima ruske snage provjeravaju civile prije nego što im dozvole da krenu prema teritoriji pod kontrolom Ukrajine.

U jednoj ranijoj evakuaciji, taj transfer je trajao punih pet dana, iako je udaljenost koju su civili proputovali može biti pređena u nekoliko sati, navodi BBC.

19:09 Ukrajina: Sva djeca, žene i stariji evakuisani iz Azovstala
18:02 Ruske pripreme za Dan pobjede: Ogromni nuklearni projektil na Crvenom trgu u Moskvi
Novi snimci pokazuju pripreme ruske vojske za veliku vojnu paradu koja će se u Moskvi održati u ponedjeljak 9. maja, kad Rusija slavi dan pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Kako javljaju britanski mediji, među gomilom vojnih vozila i opreme u centru moskve viđen je i termonuklearni projektil tipa RS-24 Yars. Radi se o projektilu teškom gotovo 50 tona, koji može nositi do 10 bojevih glava. 

Interkontinentalni balistički projektil može letjeti brzinom od 24.500 km/h te ima doseg od 12.000 kilometara, što znači da je sposoban pogoditi London u roku nekoliko minuta od ispaljivanja.

17:49 Ukrajinska vojska: Rusi pucaju po Azovstalu artiljerijom i tenkovima

Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine objavio je da ruske snage napadaju čeličanu Azovstal, posljednje uporište ukrajinskih branioca u razorenom gradu Mariupolju.

"Rusi nastavljaju napad na Azovstal koristeći artiljeriju i tenkove", objavila je ukrajinska vojska.

17:25 Odesu pogodilo šest krstarećih projektila

Šest krstarećih projektila pogodilo je danas ukrajinski lučki grad Odesu, rekla je portparolka južnoga vojnog zapovjedništva Ukrajine. Nad Odesom se diže gust oblak crnog dima.

Portparolka Natalia Humenjuk je kazala da su četiri rakete pogodile fabriku namještaja smještenu u stambenoj četvrti, dok su druge dvije pogodile otprije oštećenu pistu.

Dodala je da se informacije o žrtvama provjeravaju.

17:12 Predsjednik ruske Dume: Amerika direktno učestvuje u ratu protiv Rusije

Predsjednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, optužio je SAD da koordiniše vojne operacije u Ukrajini, dodavši da da time Amerika "direktno učestvuje u vojnim akcijama" protiv Rusije, javlja Reuters.

Podsjetimo, američki službenici nedavno su potvrdili da je SAD poslala obavještajne podatke Ukrajini kako bi im pomogli obraniti se od ruskih napada, ali su negirali da su se u tim podacima nalazili precizni podaci koji bi pomogli Ukrajincima napasti konkretne ruske mete. 

Vjačeslav Volodin, predsjednik Dume, danas je na svom Telegram kanalu objavio: "Vašington u principu koordiniše i razvija vojne operacije i time direktno učestvuje u vojnim akcijama protiv naše zemlje".

17:10 Kijevski metro ponovo radi kao prije rata

Kijevski metro, koji je na početku ruskog napada na Ukrajinu služio kao sklonište hiljadama civila tokom bombardovanja, ponovo je dostigao predratne kapacitete prevoza putnika.

Nakon što su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad cjelokupnom Kijevskom oblasti, život se i u najvećem urbanom centru u Ukrajini postepeno normalizuje. Stanice podzemne željeznice, prije više od dva mjeseca pretvorene u skloništa, ponovo su prepune putnika.

„U prvim danima rata, radnici metroa i vladini službenici su mobilizovani kako bi održali red u glavnom gradu. Hiljade građana je zaštitu od napada pronašlo u podzemnim stanicama tokom 45 dana. Neki od njih su morali da napuste Kijev“, rekla je policijska službenica za Anadoliju.

16:49 Ukrajina: Raketni udar na granici s Rusijom

Dvije ruske rakete danas su pogodile lokacije u blizini granice s Rusijom u sjevernoj regiji Sumi, objavio je lokalni guverner Dmitro Živicki.

U napadima na opšine Miropolske i Khotin ranjen je pogranični policajac, napisao je Živicki na Telegramu.

Ruske snage su se, podsjetimo, početkom aprila potpuno povukle iz regije Sumi, u koju su ušle na početku ruske invazije na Ukrajinu.

Zasad nema više detalja o današnjim raketnim napadima.

15:45 Satelitski snimci Azovstala u Marijupolju

Objavljeni su novi satelitski snimci čeličane Azovstal u Marijupolju, posljednjeg uporišta ukrajinskih branilaca u tom razorenom gradu.

15:44 Stoltenberg: Ukrajina mora da pređe na moderno zapadno oružje

14:39  "Ove godine parada na dnu mora"

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je ukrajinski Bairaktar TB2 pogodio desantnu letjelicu projekta Serna.

„Tradicionalna parada ruske crnomorske flote 9. maja ove godine biće održana u blizini ostrva zmija – na dnu mora”, napisalo je ministarstvo na Tviteru.

14:06 Ukrajinska vojska: Četiri ruske krstareće rakete ispaljene na Odesu

Rusija je ispalila četiri krstareće rakete na južni lučki grad Odesu, saopštila je regionalna vojna administracija Ukrajine.

"Neprijatelj nastavlja ne samo fizičko uništavanje infrastrukture u regionu, već i psihički pritisak na civilno stanovništvo“, saopštila je Operativna komanda ukrajinske vojske, a javio je CNN.

Rečeno je da nije bilo žrtava.

13:14 Stradalo 25.100 ruskih vojnika

U Ukrajini je od početka rata stradalo 25.100 ruskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Dodaju i da su ukrajinske snage uništile i 199 ruskih aviona, 155 helikoptera, 341 bespilotnu letjelicu, 1.122 tenka, 2.713 oklopnih vozila i 509 artiljerijskih sistema...

12:35 Ukrajinski dron gađao ruske trupe na Zmijskom ostrvu

Ukrajinski dron je navodno pogodio ruske položaje na Zmijskom ostrvu, koje je oko 300 kilometara udaljeno od Krima.

AP je saopštio da je analizirao satelitske fotogafije koje pokazuju posljedice napada, ali nisu naveli više detalja.

12:15 Dronovi su u ratu u Ukrajini postali novo smrtonosno oružje

11:50 Oko 50 civila evakuisano iz Azovstala

Sinoć je još 50 civila, uključujući i 11 djece, evakuisano iz opkoljene čeličane Azovstal, u ukrajinskom gradu Marijupolju u operaciji koju koordiniraju UN i Crveni krst.

"Nadamo se da će uskoro moći da stignu u bezbjednu zonu poslije dva mjeseca granatiranja i boravka pod zemljom", rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Ranije je procijenjeno da je još 200 civila zarobljeno unutar čeličane.

11:30 Pripreme za vojnu paradu u Moskvi

Rusija u ponedjeljak održava proslavu Dana pobjede. U toku su vježbe za veliku vojnu paradu koja će se održati u Moskvi. Dan pobjede, koji se obilježava 9. maja, jedan je od najpopularnijih praznika u Rusiji i označava poraz nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Rusija je sada maltene i sama osvajač i agresor dok vodi rat na istoj teritoriji koji su sovjetske snage oslobodile od nacističkih osvajača prije nešto više od 75 godina. Svijet zebe od govora koji će Putin održati za dva dana:

10:38 U tri mjeseca iz Rusije izašlo gotovo 4 miliona ljudi

Gotovo četiri miliona Rusa napustilo je zemlju u prva tri mjeseca 2022. godine, pokazuju službene statistike koje je objavila ruska bezbjednosna služba FSB.

Prema podacima, od januara do aprila ukupno je iz Rusije izašlo 3.880.679 stanovnika. Nejasno je koliko ih se od tada vratilo u svoju domovinu.

Dolasci u bivše sovjetske zemlje značajno su porasli nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Rusima koji su napustili zemlju zbog protivljenja ratu pridružili su se oni koji su bježali zbog glasina o zatvaranju granica, izvanrednom stanju i masovnoj mobilizaciji koje se do sada nisu ostvarile, piše Moscow Times.

10:12 Ruske trupe digle u vazduh tri mosta

Ruske snage su digle u vazduh tri mosta kako bi usporile ukrajinsku kontraofanzivu na sjeveroistoku, saopštila je ukrajinska vojska.

U svom izvještaju o operaciji jutros, ukrajinske oružane snage su saopštile: "Okupatori su digli u vazduh tri drumska mosta kako bi usporili protivofanzivna dejstva Odbrambenih snaga Ukrajine".

09:43 Kličko: Ostanite u kućama na Dan pobjede

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da ostanu u kućama od nedjelje do ponedjeljka u vrijeme kada Rusija obilježava Dan pobjede, pošto su zapadni zvaničnici izdali upozorenje da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao zvanično da objavi rat Ukrajini 9. maja, na simboličan dan za Rusiju.

Iako gradonačelnik Kijeva formalno ne uvodi policijski čas, u to vrijeme neće biti organizovani događaji, prema objavama na njegovim društvenim mrežama, prenosi CNN. On je rekao da će u gradu biti pojačano patroliranje.

"Ako neko želi da ode da položi cvijeće može to da uradi samostalno... Obratite pažnju i pridržavajte se ratnih bezbjednosnih pravila", istakao je Kličko.

09:20 Ukrajina: Noć na frontu prošla relativno mirno

Tokom noći na ratištima u Ukrajini bilo je relativno mirno, objavili su jutros ukrajinski izvori.

"U regijama Donjecka i Luhanska odbijeno je osam neprijateljskih napada", objavio je štav ukrajinske vojske u svom izvještaju o situaciji u subotu.

Pokušaji napada takođe su se uglavnom događali oko čeličane Azovstal u jugoistočnom lučkom gradu Mariupolju, prema ukrajinskoj vojsci. Na drugim dijelovima fronta ruska aktivnost bila je ograničena na vojno izviđanje, navode.

08:55 Kontraofanziva oko Harkova

Harkov je bio pod stalnim granatiranjem od početka ruske invazije. Niko ne zna koliko je ljudi poginulo u bitkama za drugi po veličini grad u Ukrajini.

Ali, prema procjeni uglednog vojnog istraživačkog centra u SAD, bitka za Harkov bi mogla da bude u odlučujućoj fazi.

Institut za proučavanje rata kaže da bi ukrajinske snage uskoro mogle da oslobode Harkov od prijetnje ruske artiljerije - i da obezbjede strateški ključni grad u borbi za Donbas.

08:50 Ukrajinski tužilac: Istražujemo više od 10.000 ratnih zločina

Više od 10.000 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske snage trenutno je pod istragom, prema Kabinetu glavnog državnog tužioca Ukrajine.

Ukupno je zabilježeno 10.257 slučajeva, a 223 djece je umrlo u Ukrajini otkako je Rusija započela svoju invaziju 24. februara. Još 633 djece je povrijeđeno, saopštio je tužilac.

08:30 Zelenski objavio uslov bez kojega neće pristati na mir s Rusijom. BBC: ‘Izostavio je detalj koji je dosad uvijek navodio‘

07:50 Sastanak čelnika G7 i Zelenskog uoči Dana pobjede

Čelnici G7 učestovaće sjutra u videopozivu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u znak jedinstva dan prije nego što Rusija obilježi svoj praznik Dana pobjede, saopštila je Bijela kuća.

Razgovori će se fokusirati na najnovije događaje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, napore za jačanjem zemlje i načine za demonstriranje "kontinuiranog jedinstva G7 u kolektivnom odgovoru, uključujući nametanje velikih troškova za Putinov rat", rečeno je ranije iz Bijele kuće.

Učestvovaće lider SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Kanade i Italije.

Savjet bezbjednosti UN-a objavio je svoju prvu izjavu o ratu u Ukrajini, ali bez korišćenja riječi "rat", "sukob" ili "invazija". Umjesto toga, SB u izjavi "izražava duboku zabrinutost u vezi s održavanjem mira i sigurnosti Ukrajine" i izražava "snažnu podršku" generalnom sekretaru Antoniju Guteresu u traženju mirnog rješenja "spora".

Rusija je svojim pravom na veto spriječila sve prethodne nacrte.

07:10 Prva dama SAD stigla u istočnu Evropu

Džil Bajden stigla je u istočnu Evropu s ciljem da potvrdi posvećenost SAD-a Ukrajini. Bajden će se sastati s nacionalnim čelnicima i američkim vojnicima, kao i raseljenim ukrajinskim roditeljima, djecom, prosvjetnim radnicima i humanitarcima u Rumuniji i Slovačkoj.
07:00 Ruski političar: Rusija će ovdje ostati zauvijek

Visoki zvaničnik ruskog parlamenta rekao je juče u Hersonu, ukrajinskom gradu koji je pod kontrolom Moskve, da će Rusija ostati na jugu Ukrajine zauvijek, prenosi AFP.

“Rusija će ovdje ostati zauvijek. O tome ne bi trebalo biti dvojbe. Neće biti povratka u prošlost”, rekao je Andrej Turčak, prema saopštenju vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

“Živjećemo zajedno, razvijati ovu bogatu regiju, bogatu kulturom, bogatu ljudima koji ovdje žive”, dodao je Turčak.

Ovo je prvi put da je visoki ruski funkcioner naznačio namjeru Moskve da ostane prisutna na ukrajinskoj teritoriji.

06:40 Bajden će poslati još vojne pomoći Ukrajini

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je daljnju pomoć Ukrajini, uključujući dodatnu municiju, radare i drugu opremu.

Paket je navodno vrijedan 150 miliona dolara, iako gospodin Bajden nije precizirao iznos.

Njegova vlada gotovo je iscrpila sredstva od tijela za povlačenje sredstava i on je pozvao Kongres da usvoji predloženi paket pomoći Ukrajini od 33 milijarde dolara.

06:40 Zelenski: Više od 500 hiljada Ukrajinaca završilo je u Rusiji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je više od 500 000 ukrajinskih državljana završilo u Rusiji. "Rusija već dugo govori da Ukrajina nema pravo na nezavisno postojanje. Ukrajinci se šalju u udaljene ruske regije", rekao je Zelenski u govoru pred islandskim parlamentom te dodao da je došlo do prisilne asimilacije Ukrajinaca u Rusiju.

06:30 Italijanska vlada naredila zapljenu jahte koja je povezana s Putinom 

Italijanska vlada naredila je zapljenu jahte vrijedne oko 700 miliona dolara koja je povezana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Jahta Šeherezada je od septembra u italijanskoj luci Marina di Carrara, a tamo je na popravci.

Italijansko ministarstvo finansija saopštilo je kako su istrage pokazale da vlasnik broda ima veze s ruskom vladom te s ljudima koji su na meti sankcija Evropske unije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR