14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajina: Rusi fosfornom municijom napali Zmijsko ostrvo dan nakon povlačenja

Izvor: Pixabay

Svijet

Tag Gallery
Comments 3

Ukrajina: Rusi fosfornom municijom napali Zmijsko ostrvo dan nakon povlačenja

Autor: Antena M

  • Viber

128. dan rata u Ukrajini pratili smo uživo na našem portalu.

Ključna dešavanja pogledajte u nastavku.

23:02 Zelenski: Rusi napali zgradu u Odesi krstarećim protivbrodskim projektilom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je, nakon što su ruske snage raketom pogodile stambenu zgradu kod Odese i ubile 21 osobu, rekao da "Rusija sprovodi terorističke napade protiv Ukrajine."

Govoreći o raketnom napadu u naselju Serhijivka kod Odese na jugu Ukrajine, Zelenski je rekao: "Ovo nije pojedinačni udar ili nesrećan slučaj, što ruski mediji ponavljaju svakog dana. Ovo je namjerni ruski raketi napad, ruski terorizam protiv naših gradova i naših ljudi, kako odraslih tako i djece".

Među poginulima kod Odese je, objavile su ukrajinske vlasti, i jedan 12-godišnji dječak.

"Rusi su gađali običnu stambenu zgradu u Serhijivki nadzvučnim krstarećim protivbrodskim projektilom. Takvi projektili tipa X-22 su zamišljeni za napade na nosače aviona i druge velike ratne brodove, a ruska vojska ih koristi protiv stambenih zgrada u kojima su civili", rekao je Zelenski.

22:47 Ukrajina: Rusi fosfornom municijom napali Zmijsko ostrvo dan nakon povlačenja

Ukrajinska vojska optužila je Rusiju da je večeras napala Zmijsko ostrvo, strateški važno ostrvo u Crnom moru s kojeg su se juče povukle ruske snage, i to zapaljivom fosfornom municijom.

"Večeras oko 18 sati ruske snage su avionima tipa Su-30 izveli dva napada fosfornim bombama", objavila je ukrajinska vojska i objavila video za kojeg tvrdi da prikazuje jedan od napada.

Rusko Ministarstvo odbrane juče je objavilo da su se njihove snage povukle sa Zmijskog ostrva zbog "gesta dobre volje", koja je trebalo da sugeriše da se Rusija neće miješati u pokušajte UN-a da organizuje izvoz žitarica iz Ukrajine.

Ukrajinska vojska večeras je optužila Ruse da "ne mogu čak ni da poštuju sopstvene deklaracije".

Fosforna oružja, koja ostavljaju karakteristične bijele tragove u vazduhu, su zapaljiva oružja kad se koriste protiv civila i zabranjena su međunarodnim konvencijama, ali njihovo korišćenje je dozvoljeno na vojnim metama.

Ukrajina je u više navrata optužila Rusiji da koristi fosfornu municiju, pa i na civilna područja, što je Moskva demantovala.

21:35 Evropski sud traži od Rusije da zaštiti prava ukrajinskih ratnih zarobljenika

Evropski sud za ljudska prava naložio je Rusiji da zaštiti prava ukrajinskih ratnih zarobljenika i da im pruži odgovarajuću medicinsku pomoć.

21:23 Ministar: U inostranstvu zadržano gotovo 80 ruskih aviona

Ukupno 77 ruskih aviona zadržano je do sada u inostranstvu, izjavio je ruski ministar saobraćaja Vitalij Saveljev.

On je rekao da je Rusija uspjela da vrati jedan avion i da se bori za svaku letjelicu.

Prema njegovim riječima, pojedini ruski avioni zadržani su na zahtjev lizing kompanija, dok neki nijesu mogli da polete jer su evropske zemlje naglo zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione, javio je TASS.

20:02 Ukrajina o smrtonosnom napadu na Odesu: Trebaju nam sistemi za odbranu od projektila

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba osudio je Rusiju zbog sinoćnjeg raketnog napada na Odesu, grad na jugu Ukrajine, u kojem je ubijena 21 osoba, a desetine su povrijeđene.

"Teroristička država Rusija nastavlja svoj rat protiv civila noćnim raketnim udarom na regiju Odesa. Ubili su desetine ljudi, uključujući djecu. Pozivam partnere da pošalju ukrajini moderne sisteme za odbranu protiv projektila što je prije moguće. Pomozite nam spasiti živote i okončati ovaj rat", objavio je Kuleba na Twitteru.

19:43 Broj mrtvih u Odesi porastao na 21 

Projektili koje je ispalila ruska vojska, a koji su danas pogodili stambenu zgradu i hotelski kompleks u lučkoj regiji Odese, usmrtili su najmanje 21 osobu i ranili desetine, rekli su ukrajinski zvaničnici, prenio je Reuters.

18:17 Lavrov: Tvrdnje da je NATO odbrambeni savez – smiješne i sramotne

Tvrdnje da je NATO isključivo odbrambeni savez ovih dana zvuče smiješno i sramotno, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusija Sergej Lavrov na sastanku sa studentima i profesorima bjeloruskog Državnog univerziteta u Minsku.

„Predstavnik Bijele kuće nedavno je ponovio da ni Rusija niti bilo ko drugi ne treba da se plaše NATO, jer je defanzivni savez. Ali, već je smiješno da slušate odrasle ljude kako govore ovu očiglednu besmislicu. Jednostavno je sramotno“, rekao je Lavrov.

16:32 Putin o Bjelorusiji: Pritisak Zapada tjera nas da ubrzamo proces ujedinjenja

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da politički pritisak Zapada ubrzava integraciju Bjelorusije sa susjednom Rusijom, koja se odvija različitim intenzitetom već više od dvije decenije.

>>Opširnije

16:24 Zelenski: Ne bi smjele proći godine do članstva Ukrajine u EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi Ukrajina trebalo što prije da uđe u EU i da taj proces "ne smije trajati godinama".

15:12 Ukrajina: Rusi su gađali zgradu u Odesi istim projektilima kao i šoping-centar

Projektili korišteni u noćašnjim ruskim napadima u regiji Odesi bili su iste vrste kao oni kojima je u ponedjeljak raketiran šoping-centar u Kremenčuku, saopštila je Ukrajina.

Kijevsko ministarstvo odbrane saopštilo je da se radilo o Kh-22 (X-22), starijem tipu krstarećeg projektila koji je napravljen 1960-ih.

14:50 Broj mrtvih u Odesi porastao na 20

Broj poginulih tokom ruskog napada u Odesi popeo se na 20, objavila je ukrajinska hitna služba.

Najmanje 16 ljudi je poginulo kada je ruski projektil pogodio stambenu zgradu, a još četvoro kada je pogodio rekreacijski centar.

11:39 Dionice Gazproma pale na najnižu vrijednost od 24. februara

Dionice Gazproma su jutros nakon početka trgovanja na Moskovskoj burzi pale za više od 9% i došle do najniže vrijednosti od početka ruske invazije 24. februara.

Od 10 sati su dionice kompanije izgubile 9.14% vrijednosti, spustivši se na 188.09 rubalja po dionici (oko 3.33 eura). Do 10:25 cijene dionice su usporile pad na 5.34% i nalaze se na nivou od 195.94 rubalja (oko 3.74 eura), javlja ruski TASS.

11:14 Rusija: Osvojili smo rafineriju u Lisičansku

Rusija je zauzela rafineriju u Lisičansku, objavila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Ukrajina još uvijek nije potvrdila ove informacije. 

Lisičansk je posljednji veći grad pod ukrajinskom kontrolom u regiji Lugansk.

10:52 Ukrajina: Ubili smo 35.750 ruskih vojnika, srušili 217 aviona, potopili 15 brodova

Ukrajinska vojska objavila je nove podatke o ruskim gubicima. Tvrde da je od početka invazije ubijeno 35.750 ruskih vojnika i uništeno 1577 tenkova.

10:48 Separatisti: Oslobodili smo 240 naselja

Samoproglašena Narodna Republika Donjeck objavila je svoj vojni izvještaj. 

"Trenutno su trupe NRD-a i Luganske Narodne Republike, uz vatrenu potporu oružanih snaga Ruske Federacije, oslobodile 240 naselja", piše u izvještaju.

Tvrde da su ukrajinske snage granatirale 16 naselja koja su pod okupacijom NRD-a. Kažu da je sedam osoba povrijeđeno. Oštećena su 34 stambena objekta i 11 objekata civilne infrastrukture, navode.

10:23 U ukrajinski parlament postavljena zastava EU

Danas je u plenarnoj dvorani parlamenta prvi put postavljena zastava Evropske unije, nakon što je Ukrajina postala kandidat za pridruživanje bloku.

09:34 Fon der Lajen: Ukrajina sada ima vrlo jasnu evropsku perspektivu

Ukrajina ima jasnu evropsku perspektivu nakon odluke Evropske unije da toj zemlji dodijeli status kandidata za pridruživanje bloku, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u govoru pred ukrajinskim parlamentom.

“Ukrajina sada ima vrlo jasnu europsku perspektivu. Ukrajina je zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, što je prije samo pet mjeseci izgledalo gotovo nezamislivo”, rekla je Fon der Lajen u govoru preko videolinka.

Ovo predstavlja pobjedu pokreta koji je prije osam godina započeo na Majdanu, rekla je Fon der Lajen.

08:38 Guverner: U Odesi poginulo 18 osoba, među njima je i dvoje djece

Dvoje djece nalazi se među 18 osoba koje su poginule u raketnom napadu na Odesu, objavio je regionalni guverner Maksim Marčenko.

"Kao rezultat noćnog raketnog napada strateškog aviona Tu-22 iz Crnog mora u okrugu Belgorod-Dnjestar u regiji Odesa, tri projektila X-22 pogodila su stambenu zgradu i rekreativni centar. Do 9 sati ujutro identifikovano je 18 žrtava, među kojima dvoje djece, a hospitalizovana je 31 osoba, među kojima je četvoro djece i jedna trudnica. Još 8 osoba je zatražilo ljekarsku pomoć. Iz ruševina je spašeno 8 osoba, među kojima i 3 djece. Radovi na spašavanju se nastavljaju", objavio je Marčenko na Telegramu.

08:01 Ukrajina: Rusi su koristili Zmijsko ostrvo za praćenje Odese, Besarabije i Transnistrije

Sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu kaže da su ruske snage koristile Zmijsko ostrvo za radijsko izviđanje. Oleksij Danilov rekao je za Ukrajinsku pravdu da su Rusi koristili ostrvo za praćenje Odese, regije Besarabije i Transnistrije.

"Tamo su imali vrlo moćnu poziciju. Ovo je strateški važna pobjeda za Ukrajinu", rekao je.

Kaže i da tvrdnje Rusije da su njene snage dobrovoljno napustile ostrvo nisu istinite. "Način na koji Ruska Federacija tumači događaje, da su ostrvo napustili kao navodni znak dobre volje, nije u skladu sa stvarnošću. Zapravo, odatle ih je istjerala naša teška artiljerija", rekao je.

07:33 Projektil pogodio odmaralište u Odesi, tri osobe poginule

Ukrajinsko ministarstvo za hitne situacije je objavilo snimak odmarališta u regiji Odesa kojeg je noćas pogodio projektil. Pišu da su poginule najmanje tri osobe, uključujući i dijete. Jedna osoba je ranjena. Dvije zgrade odmarališta su djelimično urušene. Jedna je imala 4 sprata, druga 3.

07:26 Broj mrtvih u Odesi porastao na 17, mnogo je ranjenih

Broj poginulih od ruskih projektila koji su rano jutros pogodili devetospratnu stambenu zgradu i zgradu odmarališta u blizini ukrajinske crnomorske luke Odese porastao je na 17, dok su desetine građana ranjeni, saopštile su ukrajinske vlasti.

Jedan projektil pogodio je zgradu u gradu Bilhorod-Dnistrovskyi usmrtivši 14 ljudi, ranio ih je 30, a izazvao je i požar u prodavnici do zgrade, navedeno je saopštenju ukrajinskog ministarstva za hitne slučajeve.

Portparol regionalne administracije Sergej Bratčuk izjavio je za ukrajinsku državnu televiziju da je operacija spašavanja u toku jer su neki ljudi ostali zatrpani ispod ruševina zgrade. Još jedan projektil pogodio je odmaralište, rekao je Bratčuk, ubivši najmanje tri osobe, uključujući i dijete, te ranivši još jednu osobu.

07:14 Fotografije pogođene zgrade u Odesi

Ukrajinska služba za hitne situacije je objavila fotografije stambene zgrade u Odesi, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba. 

07:05 Zelenski: Ukrajina sada izvozi električnu energiju Evropskoj uniji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je pokretanje prenosa električne energije u Rumunjsku početak procesa koji bi mogao pomoći Evropi da smanji svoju zavisnost o ruskim ugljenovodonicima.

Zelenskijev komentar u noćnoj videoporuci u četvrtak uslijedio je nakon objave premijera Denisa Šmihala da je izvoz započeo ranije tog dana, s količinom od 100 megavata, a četiri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Zelenski je ocijenio da je početak izvoza "još jedan značajan korak u našem kretanju prema Evropskoj uniji".

"Zahvaljujući ukrajinskoj električnoj energiji, značajan dio ruskog plina koji koriste europski potrošači može se zamijeniti. To stoga nije samo pitanje zarade od izvoza za nas već pitanje sigurnosti za cijelu Evropu", ustvrdio je Zelensk podsjetivši i na povezivanje Ukrajine sa zajedničkim energetskim sistemom EU.

07:00 Ruski projektil pogodio stambenu zgradu u Odesi

Ruski projektil je rano jutros pogodio višespratnu stambenu zgradu u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi usmrtivši najmanje deset osoba, izvijestio je lokalni zvaničnik.

"Broj mrtvih, kao rezultat udara na višespratnu zgradu, trenutno se popeo na deset", objavio je portparol regionalne administracije Sergej Bratčuk na svom Telegram kanalu.

U ranijim izvještajima govorilo se o šestoro poginulih u noćnom incidentu, uključujući troje djece.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Cedomir

@Marija Ruski narod je izopcen dok putin diktator

Marija

DA LI JE MOGUĆE DA RUSKI NAROD OVO GLEDA I NE REAGUJE NA SVAKODNEVNA UBISTVA LJUDI I RUŠENJE GRADOVA. DA LI JE MOGUĆE?

Marija

Da li je moguće da ruski narod mirno posmatra ova ubijanja ljudi i gradova? DA LI JE MOGUĆE?